Witaj Olgo.
Wasza działka to prawdzimy raj dla ogrodnika. Ja bym nie miała wątpliwości co posadzić, jednak na pewno nie wolno kupowac po jednej sztuce.
Aby zmierzyć się z trudną sztuką jaką jest projektowanie ogrodu na początek powinnaś się zapoznać z lekturą artykułów o tym jak zaplanować, zaprojektować i założyć ogród. Napisałam je aby szczegółowo przedstawić ten proces, są także zdjęcia i opisy.
Proszę zapoznaj się na początku, aby od razu na wstępie nie popełnić błędów.
Jak zaprojektować i założyć ogród - poczytaj tutaj
Potem popatrzymy jak pomóc.
Tak na pierwszy rzut oka domek stoi w pięknym otoczeniu, nie ma żadnych brzydkich budynków.
Możesz sobie poszaleć. Ja bym chciała oczywiście otulić taras wypoczynkowy jakąś roślinnością aby czuć się w zaciszu.
Na trawniku także można stworzyć rabaty, wrzosowiska z trawami, iglakami, połaciami roślin zimozielonych, ale liściastych (irgi, trzmieliny).
Pasują tutaj różaneczniki także.
Te drzewa po prawej za tarasem także można włączyć w zewnętrzną rabatę przy płocie tworząc taki "jęzor".
Pamiętaj, taki teren to duże koszty, bo roślin potrzeba dużo. Jeśli nie dysponujesz teraz zasobami, stwórz żłobek dla roslin i samodzielnie rozmnażaj co się da. Głównie te rośliny których będziesz sadzić duże ilości.