Powiem tylko skromnie, że ładny baaardzo jest i pasuje tam idealnie. Te kulki na żwirku, jakby spadły z niego Żurawki to taki mur obronny przed tymi wielkimi czarnymi pająkami
Ja mam nawet bliżej bo wszystko mam w strasznym zagęszczeniu, ale potem można wycinać te gałązki co dotykają, zasłaniają. Ale jeśli masz miejsce - to 1 m
W Łomiankach w sobotę przejeżdżałam, Florpak jest chyba niezły i na końcu także duże centrum Dasz radę.
Jakby co, zapraszam na moją stronę przez Babice
Zamiast tylu decyzji po prostu posadź pod nr.10 świerk serbski, tylko ładny egz.
A te wszystkie z lewej same miskanty albo jeden gat iglaków tylko np. różnej wielkości.
Poszalałm już troszkę, usunęłam kamienie wokół Ryśka, kanciki w małej części zrobione, podcięłam trochę jałowca, ale on mi jest za wysoki na tę rabatę, na razie nie wywalam , ale , ale....
Żurawki dokupię inne, ale u nas coś za wielkiego wyboru nie ma. Poszukam w Łodzi.
Danuś dlaczego nie bardzo lubisz tych "Palace Purple"?
Jutro pracowity dzień, ale lubię takie wyzwania !
Z Twoich okolic jest Shrekol - popytaj u niego o dobre adresy zakupu
I mam do Was jeszcze pytanie, czy nie byłoby lepiej pociągnąć z drugiej strony furtki (oznaczone strzałaką na planie) żywopłot również z ligustru zamiast sadzić tuje szmaragd jak planowałam? Czytałam, że jesień to dobry moment na sadzenie żywopłotu.
Niekoniecznie z ligustru, może być z cisa lub graba - także do strzyżenia, będzie podobnie ale szlachetniej
Linie rabat należałoby ładniej porpowadzić ciągłą linią bez poszarpań i jakos przy furtce zrobić fajne przejście z jednej na drugą. Na rogu tarasu rabate wyspową aby od furtki nie było wszystkiego widać. Nawet ekran narożny z cisa.
Jeśli dużo żywopłotów do strzyżenia to opłaca się zainwestować w sprzęt spalinowy na wysięgniku, z regulowanym kątem cięcia. Wtedy cięcie to przyjemność
Magnolia pisałaś o kostkach z innego materiału jak tu z kamienia czy z betonu, albo z drutu. Ja sobie umyśliłam takie zrobić samemu ze trzy sztuki gdzieś na ogrodzie przy rabatach walnąć. Mam gdzieś w inspiracjach takie kostki z drutu wypełnione dużymi kamieniami, tylko nie mogę znaleźć tego teraz.
I wstaw tu proszę (jak masz inspirację oczywiście) tego twojego wielgachnego bonsai z Grabu. Bo zachodzę w głowę jak miałby on wyglądać. Pwl miło, ze zajrzałeś, zapraszam częściej wraz z inspiracjami. na graby się jeszcze nie zdecydowałam. Będę o nich myślała przy projektowaniu kolejnych rabt. Najpierw muszę się uporac z tym przodem.
Pisałam artykuły i są tam zdjęcia takich kostek z drutu.
Pooglądaj galerie w Appeltern (ogr. holenderskie) i chyba Hyde Hall w Anglii.
To są tzw,. gabiony - można je wypełniać nawet gruzem, cegłami.
Danusiu, pokazałaś zdjęcie bonsai z cyprysika za 390 zł. A ja na tym zdjęciu z Waszej realizacji widzę bonsai i od razu mi się kojarzy z kosztem kilku tysięcy zł ok. 5-7 tys zł. A może się mylę, może to jest dużo tańsze, wyprowadź mnie jak coś z błędu, bo może żyję w nieświadomości.
Ten bonsai (przypomnę, że z cisa) kosztował 7.500 zł - warto bo to cis