Jeśli dużo żywopłotów do strzyżenia to opłaca się zainwestować w sprzęt spalinowy na wysięgniku, z regulowanym kątem cięcia. Wtedy cięcie to przyjemność
Jeżeli chodzi o tę rabatę z kulą smaragd.
Wszystko wyrzucam. Kulę przesadzam tak jak napisałem wyżej. A tutaj sadzę stożek cisa 120 -130 cm a pod nim jakąś jasną żurawkę. Co o tym sądzicie ?
Gdzieś tą kulę muszę przesadzić no bo przecież ładna jest. Jak była sadzona to jakoś mi nie pasowało, trochę za niska tak jak pisaliście, dlatego chciałem ją puścić do góry i stworzyć drugą wyżej a potem trzecią (ale ile by to trwało - chyba z 10 lat)
Popieram żeby przesadzić tę kulkę z tui, jednak stożek to nie jest dobre rozwiązanie. Gdyby ta rabata m=była większa to tak, ale ona ma nie więcej niż metr chyba?
Tutaj potrzeba czegoś piennego ale wyżej kulka żeby była.
Może być nawet żółta tuja lub cyprysik i pod nim żurawka lub pachysandra.
Witaj Olgo.
Wasza działka to prawdzimy raj dla ogrodnika. Ja bym nie miała wątpliwości co posadzić, jednak na pewno nie wolno kupowac po jednej sztuce.
Aby zmierzyć się z trudną sztuką jaką jest projektowanie ogrodu na początek powinnaś się zapoznać z lekturą artykułów o tym jak zaplanować, zaprojektować i założyć ogród. Napisałam je aby szczegółowo przedstawić ten proces, są także zdjęcia i opisy.
Proszę zapoznaj się na początku, aby od razu na wstępie nie popełnić błędów.
Tak na pierwszy rzut oka domek stoi w pięknym otoczeniu, nie ma żadnych brzydkich budynków.
Możesz sobie poszaleć. Ja bym chciała oczywiście otulić taras wypoczynkowy jakąś roślinnością aby czuć się w zaciszu.
Na trawniku także można stworzyć rabaty, wrzosowiska z trawami, iglakami, połaciami roślin zimozielonych, ale liściastych (irgi, trzmieliny).
Pasują tutaj różaneczniki także.
Te drzewa po prawej za tarasem także można włączyć w zewnętrzną rabatę przy płocie tworząc taki "jęzor".
Pamiętaj, taki teren to duże koszty, bo roślin potrzeba dużo. Jeśli nie dysponujesz teraz zasobami, stwórz żłobek dla roslin i samodzielnie rozmnażaj co się da. Głównie te rośliny których będziesz sadzić duże ilości.
Wiem, że dziś pewnie Wszyscy jeszcze żyją zlotem ale może ktoś do mnie zajrzy....- proszę.
Jednak będę JUŻ !!!!!!!!!!!!!!!! realizować pomysł rabaty żwirowej z trawami.
Zarysem będzie ten projekcik:
I moje pytanie.
Rząd traw zaraz za thują smaragd- konfiuracja:
- trawa miskant Variegatus - kulka Danika- trawa Variegatus - kulka Danica itd. czy wystarczy posadzić je w odstępach co 80 cm czy szerzej, jak chce mój M.Piotr.
Proszę o radę , bo bardzo chcę zamówić dziś trawy- tak by w weekend je posadzić.
Ja mam gęsto, między stożkami, ale chyba posłuchaj męża i posadź nieco rzadziej niż planujesz, co mettr.
Ale Wam zazdroszczę....
tak mi brakuje ostatnio spotkań
widać że bawiliście się świetnie
wiem to....każde takie spotkanie to zastrzyk pozytywnych wrażeń, energii na caaaały tydzień
pozdrawiam!
Ps. Jeśli przyjdzie kolej na Wielkopolskę to moja działeczka jest do Waszej dyspozycji ale to w przyszłym roku zapewne
Proponuje kwiecień, maj
Chętnie pojedziemy wielką grupą, bo jest co oglądać Przypomnij Grzesiu na wiosnę
No i wybrałam się na koniec świata
Ktoś tu powiedział: czas zakończyć lato!
Należałoby godnie,z wielkim rozmachem,
Co więc uczyniłam! Do Ani przybyłam!
Powitań serdecznych było bardzo dużo,
i zgadywań,kto przede mną-były też pomyłki!
Oczywiście moje.Wcale nie popsuło to mego nastroju.
Ucięłam gadkę z tym i owym,
Wpadłam w wir robienia zdjęć ogrodowych.
Ale, że ze mnie fotograf ślepawy,
Zdjęcia nie dają się nawet do naprawy.
Tak, czy inaczej,było bardzo miło,
I żal, że tak szybko się wszystko skończyło.
W przyszłym sezonie sobie obiecuję,
jechać znów na zlot
Niech no mi tylko zdrowie dopisuje!
Tam gdzie było otwarte to tak ..... Ta część zamku jest wynajmowana na organizowanie wesel . Jest piękna kaplica .... baardzo duża , sala balowa, którą również pokazałam oraz przejścia do sal , które służyły za szatnię i miejsca na pogawędki podczas uroczystości zabaw weselnych .
W tym dniu rzeczywiście byliśmy sami na zamku ...... ja spałam z sercem na ramieniu .... kilkakrotnie dopytywałam się czy tam straszy zapewniano mnie , że nie