Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój zielony, magiczny świat... :) 15:51, 31 sty 2013

Do góry
Czołem Ogordomaniacy
Witam Was w moją ukochaną pogodę świeżego przedwiośnia z przedzierającym się przez chmury słonkiem!
Dziś korzystając z tego, iż zacząłem ferie po długiej i zdanej sesji zabrałem się za ogródkowanie. Zachęcony wizją wczorajszego seansu „Chłopów”, gdzie to Maciej wyszedł w pole i zaczął siać wyszedłem na moje poletko. Wreszcie śnieg można wpisać w kosztorys strat (NARESZCIE!!! Warto wiedzieć, iż należę do osób, które tolerują śnieg tylko i wyłącznie w Wigilię oraz dwa dni Świąt i to tylko po to, aby zgadzał się świąteczny obrazek skrzącego się śniegu stanowiącego tło migocącej choince). Ciepły wiatr, który jak śpiewała Halina Kunicka zna mnie bezbłędnie i to bez względu na to, czy wita mnie en face czy en trois quarts podpowiedział mi pewien niecny plan! Zbiegłem zatem szybko do piwnicy i z chłodu tzw. zimnej piwnicy wyjąłem cebule szafirków i narcyzów, które zostały mi po jesiennym sadzeniu. Nie zastanawiając się wiele - bo, co również warto podkreślić, z reguły poddaje się emocjom, suchą analizę faktów zostawiając sobie na później – Stwierdziłem, że posadzę je teraz, żeby zakwitły w domowych warunkach! W mojej ogrodowej serwantce znalazłem odpowiednie doniczki i zacząłem sadzić. Ziemia przyniesiona z podwórza zdążyła odpocząć i roztoczyła po całym domu cudowny zapach, coś pomiędzy jak określił to poeta „pierwszym kochaniem” a dziecięcą wręcz ufnością i radością. Za donice dla szafirków posłużyła mi waza po Babci. Kolor ziemi i jej faktura przywiodły mi na myśl rodzinne obiady z czarniną w roli głównej i naszła mnie jednocześnie myśl, że zarówno z składników zupy, jak i z cebulek kwiatów wychodzi coś, co pozwala człowiekowi choć na chwile znaleźć ukojenie… Jednak mój wysoce filozoficzny a mimo wszystko optymistyczny nastrój zburzyła wspominana już waza. Myślałem, że uda mi się w niej zrobić kompozycje mieszaną, ale z ledwością upchałem cebulki samych szafirków. Tak więc w ruch poszły szklane osłonki po storczykach (nieodżałowanej pamięci storczykach, które dokonały swojego żywota po przypadkowym wylaniu na nie wrzątku…), w których zamieszkały cebulki narcyzów! Jakie było moje zdumienie, jak okazało się, że i te storczykówki (prawie jak likierówki! Hmmm… Gdzie to podziała się ratafia, malutki kieliszeczek do popołudniowej herbatki - to jest to!) nie pomieściły wszystkiego! Zacząłem intensywnie myśleć, a nad moją głową pojawiła się żarówka jak u Pomysłowego Dobromira, jednocześnie pragnę podkreślić, że Dobromir na oko dysponował mniej więcej marną 60W a ja osylowałem w okolicach 200W! Skoro żarówka duża, to i pomysł, jaki się dzięki niej zaświecił jest niczego sobie! Jestem fanem hiacyntów pędzonych w szklanych „wazonikach”, przypomniałem sobie, że w piwnicy mam niewykorzystane wazoniki! I to ile? 6!!! Właśnie tyle ile cebulek narcyzów mi zostało! Dumny z siebie, zagryzając ową satysfakcje chlebkiem własnej produkcji poczułem się jak Audrey Hepburn w roli Holly G., gdy patrząc na witrynę u Tiffany’ego zagryzała francuskiego rogalika: może ogólnie jest to nieosiągalne, ale jak piękne są marzenia! Więc dokładnie tak! Może i guzik z tego wyjdzie poza zielonymi liśćmi, ale czegóż więcej potrzeba człowiekowi do szczęścia po wybitnie niezielonej zimie, jak najmniejsze źdźbło świeżo zielonej trawy czy listka?

Tu mały wiosenny akcencik
Ogród, a może coś więcej..... 15:47, 31 sty 2013

Do góry
Natomiast w zeszłym sezonie zimowym powstały takie oto zawieszki, na smakołyki dla ptaków.

Ogród niby nowoczesny ale... 15:42, 31 sty 2013

Do góry

to siup
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:27, 31 sty 2013

Do góry
Aniu, dzięki

Monitko, u mnie też już po śniegu, będę śmigać w błocie w kaloszkach

i coś wiosennego do powąchania

Ogród niby nowoczesny ale... 15:26, 31 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Nie ma brzydkich kobiet tylko czasem wina brak..
Dajecie dziewczyny czadu....

O właśnie ....hihi z ust mi to wyjęlaś

A co? polać wam?? Białe czy czerwone?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:23, 31 sty 2013

Do góry
Gratki spóznione... sorki.... a jednakowe storczykowo bardzo eleganckie Jednego podrzucam do kolekcji.. miniaturek, wiec się wciśnie boczkiem na parapet..

Ogród niby nowoczesny ale... 15:14, 31 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)

O właśnie ....hihi z ust mi to wyjęlaś
Ogród niby nowoczesny ale... 15:13, 31 sty 2013

Do góry
Ogród Dominiki 15:03, 31 sty 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
a ja od dłuższego czasu próbuję się zmobilizować do wywołania zdjęć i mi schodzi...
Aneta masz rację ogród Domi jest mistrzoski bije z niego taki spokój, harmonia, madżenie

Mnie też ciężko zabrac się za wywoływanie zdjęć. Dopiero teraz wywołałam fotki z wyjazdu, który odbył się w 2010 r. A jesli chodzi o ogród: oj, ale słodzicie
Właśnie wróciłam z tego "madżenia" zasmucona, bo straciłam, chyba, dużą sosnę wejmutkę. To już druga w tym miejscu i znowu żałosny koniec. Muszę przemyśleć co wsadzić w to miejsce, bo sosny nie dają tam rady.

Okazuje się też, że nie muszę zaklinać wiosny, bo topniejący śnieg odsłonił taki oto widok (krokusy):

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 14:54, 31 sty 2013

Do góry
Dla odmiany, żeby nudno nie było, to fotki z kwiatami przeplotę fotkami z motylami. Zdjęcia motyli robiłam w motylarniach (Amsterdam, Kuala Lumpur ... ) jak też w naturze w różnych częściach Europy i Azji - w ogrodach i nie tylko

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:48, 31 sty 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
ale nie samymi igiełkami ogród żyje

Oj tu swojsko Jak u mnie
Trzymam się Ciebie już jak rzep..... bo mi ten misz-masz kolorystyczny nie przeszkadza...... i co to za jeżówka taka z dużą głową pomarańczowo-żółta..śliczna i takiej nie mam..
Ogród niby nowoczesny ale... 14:40, 31 sty 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
oj Zeta, uśmiałam się!
Madzia bierz hakone!

a ja mam takie też trawy, jestem nimi oczarowana!

No fajne i o ile dobrze pamiętam to te miała kiedyś moja mama w ogródku...silnie się rozrastają?
ale i tak wole hakone lub carex
Ogród w Holandii 14:30, 31 sty 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Trafiłam na Twoje pytanie o kwiatki w lazurowym, odpowiadam u Ciebie to len trwały. Bylina, która pięknie się rozsiewa.

dzięki Eliza, chyba sobie coś takiego zaprowadzę
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 14:30, 31 sty 2013

Do góry
ewalm napisał(a)

A ja najbardziej lubię to zdjęcie : ).

Ewuś jak ogród będzie ogrodem to więcej w całości można bedzie pokazać , a tak na makro lepiej patrzeć niż na ten misz masz ogrodowy.....
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 14:28, 31 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)

Kilka dni temu za radą Bogusia postanowiłam rozkopać kretowiska i sprawdzić czy czasami nie ma pędrali, wyszłam więc ze szpadlem i zaczęłam grzebać w ziemi,za chwilkę wyjrzał z domu mój 2 -letni S popatrzył na mnie i ku mojemu zdziwieniu poszedł do domu nawet nie schodząc na trawnik.... za chwilę
wyszedł ponownie z kaloszmi na nogach , łopatką w ręku i jak na prawdziwego ogrodnika przystało z aparatem na szyi (bo mama zapomniała...)...padłam ze smiechu ... ,nawet nie chciał mi dać aparatu żeby zrobić fotkę ale jakoś się udało..

Witaj.....zdjecia makro świetne..... ale i tak to najlepsze... a połącznie z opisem...wymiata

Witaj Aniu.

Mam ja z nim ..urwanie głowy....mam...ojjj mam.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:25, 31 sty 2013

Do góry
Buziającym, zaglądającym i pozdrawiającym..... (jestem zwłoki..2 godziny odkuwałam lód z tarasu i dojścia do domu... ) zostawiam trochę koloru...
Pierwsze wiosenne.. zeszłoroczne
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:25, 31 sty 2013

Do góry
ale nie samymi igiełkami ogród żyje

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:23, 31 sty 2013

Do góry
dorkow0 napisał(a)
Cześć Aniu, tak Ci żartem wkleiłam tą moją eskapadę rowerową, żebyś się uśmiechnęła na widok wariatki, a tu troszkę inaczej wyszło, sorki bardzo... Jak, co to edytuję, tylko napisz...
U mnie całą noc śnieg z dachu się zsuwał, bardzo powoli, aż spać nie mogłam, jeszcze troszkę go zostało, ale topi się bardzo... Też nie lubię tego fragmentu pogody, ale niestety jest on nieodzowny i będzie co roku, więc muszę przywyknąć, bo nerwów szkoda...
Miłego dnia Ci życzę...

Dorotko.. i tak to odebrałam.. ja też wariatka I dla mnie nic dziwnego, że się jeździ rowerem zima Najlepszym przykładem jest nasz Robert z jesiennego ogrodu.. też jeździ rowerem po śniegu
Ja jestem wygodna i jeżdżę autem Ale moje jazdy na nartach w lesie poza trasami ....dla większości też wariactwo

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:23, 31 sty 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
zobaczcie

Przepiękna kompozycja.
Donice na zewnątrz, Aniu, świetne, lubię taką fakturę jakby skały łupka. Chciałabym coś takiego (choć jedną) do siebie ale chyba nie pasują. Więc cieszę oczy u Ciebie i u innych osób.
Ogród niby nowoczesny ale... 14:22, 31 sty 2013

Do góry
oj Zeta, uśmiałam się!
Madzia bierz hakone!

a ja mam takie też trawy, jestem nimi oczarowana!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies