Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Bawarka 06:59, 24 lut 2017

Do góry
Nieważne, że później ważne, że jest !
Nie mogę się doczekać na takie widoki. Póki co widzę uginające się brzozy od potężnego wiatru, ale jest światełko w tunelu.
Obeschło ostatnie błoto i wychodzi piękne słonko
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:29, 24 lut 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)
Sąsiedzi to temat rzeka. Ja na szczęście nie narzekam, bo u nas znaczne odległości, ale podobne problemy z drzewami sąsiadów miała szwagierka. Prosiła kilka lat - bezskutecznie. Sprzątała liście brzozy z tarasu i pogniłe jabłka z podjazdu/samochodu, raz nawet sama przycięła im jabłoń...

W końcu szwagier uciął sobie męską rozmowę z sąsiadem i zapytał wprost, czy są przygotowani finansowo na okoliczność, że ich drzewa uszkodzą im dach podczas wichury lub czy mają jakieś dodatkowe ubezpieczenie wykupione?
W ciągu dwóch miesięcy drzewa zostały wycięte zupełnie. Tak, że do niektórych to tylko aspekt finansowy przemawia

Reniu, fajnie ze z wiosną wrocilas
Z moimi się tak nie da, ale argument dobry, będę pamiętać
Na zielonej... trawce :) 08:01, 23 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Angeliko. Wczoraj przyszłam od Reni obejrzeć firanki i przepadłam na długi wieczór. Jeszcze wszystkiego niezobaczyłam, ale utknęłam w trakcie oglądania fotek... Masz pięknie. Świetnie zrealizowane nasadzenia. Ścieżka ze żwirku fajnie eksponuje podział ogrodu. Zazdroszczę ci lasku brzozowego. Gdyby nie drzewa owocowe, dziś też bym posadziła brzozy. Ciekawa jestem wiosny
Pozdrawiam serdecznie

Cześć Iwonka dziękuję, miło mi Cię gościć - zapraszam
Na zielonej... trawce :) 22:15, 22 lut 2017

Do góry
Witaj Angeliko. Wczoraj przyszłam od Reni obejrzeć firanki i przepadłam na długi wieczór. Jeszcze wszystkiego niezobaczyłam, ale utknęłam w trakcie oglądania fotek... Masz pięknie. Świetnie zrealizowane nasadzenia. Ścieżka ze żwirku fajnie eksponuje podział ogrodu. Zazdroszczę ci lasku brzozowego. Gdyby nie drzewa owocowe, dziś też bym posadziła brzozy. Ciekawa jestem wiosny
Pozdrawiam serdecznie
Ogród od 8 lat... 16:46, 22 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piotruś jak masz oczko przerabiać to nie lepiej kupić trochę membrany- folii i nie bawić sie w te zbiorniki gotowe. Pomyśl o tym.
Dobranoc.

Niestety Elu, u mnie nie da się zastosować membrany. Wokół zbiornika znajduje się całe mnóstwo korzeni brzozy. Pozdrawiam.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:06, 22 lut 2017

Do góry
Sąsiedzi to temat rzeka. Ja na szczęście nie narzekam, bo u nas znaczne odległości, ale podobne problemy z drzewami sąsiadów miała szwagierka. Prosiła kilka lat - bezskutecznie. Sprzątała liście brzozy z tarasu i pogniłe jabłka z podjazdu/samochodu, raz nawet sama przycięła im jabłoń...

W końcu szwagier uciął sobie męską rozmowę z sąsiadem i zapytał wprost, czy są przygotowani finansowo na okoliczność, że ich drzewa uszkodzą im dach podczas wichury lub czy mają jakieś dodatkowe ubezpieczenie wykupione?
W ciągu dwóch miesięcy drzewa zostały wycięte zupełnie. Tak, że do niektórych to tylko aspekt finansowy przemawia
Sezon 2017 u Hanusi 01:57, 22 lut 2017

Do góry
U was widzę dużo cieplej rośliny startują ,a u mnie potop!topnieją góry śniegu, ziemia zmarznięta i na dodatek deszcz pada .Nic to ,za kilka dni będzie sucho.Zbieram kartony ,ilosc ogromna na moje skarpy co by mi po przekopaniu żaden chwast nie urósł zanim ich nie obsadzę .Musze skończyć murki ,pracy mam moc ale to mnie cieszy bo to mój pierwszy sezon wolności, czyli na emeryturze Mogę pracować od samego rana do wieczora Nareszcie podgonię prace w ogrodzie.Dzięki Haniu za zdjęcie kwiatuszków. Pytasz mnie czy mi je przysłałaś. Kiedyś proponowałaś mi jakies kwiatki ale nie byłam gotowa na sadzenie Nie sztuka wziąć i zmarnować.Podziękowałam grzecznie .Dopóki nie przygotuję terenu niczego nie posadzę.Musze to bardzo dokładnie przemysleć bo i kolorystyka u mnie określona .Kiedy można będzie juz wjechać na działkę to najpierw muszę ściąć dwie sosny póki mozna ,co by nie zmienili ustawy .Prac ziemnych mam duzo i na tym się skupię najmocniej.Nasadzenia pewnie zacznę jesienią.Zbieram kasę na brzozy,płaczące bordowe buki,inne krzewy i drzewa .Z drzewami to u mnie licho będzie ,na skale przecież nie rosną U mnie tylko przed domem jest ziemia ,reszta to skała i rupieć wapienny Byliny urosną z drzewami to problem .Zobaczę kiedy zacznę kopać .Dobrej Nocki Haniu
Na zielonej... trawce :) 22:02, 21 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Zawsze tnę jak brzozy ciacham - nic im nie jest ogólnie przyjęty jest marzec, a to juz za tydzień

No fakt. Już marzec za tydzień Zleciało mi bo ferie mamy. Wiedziałam że tak będzie z czego się cieszę
Na zielonej... trawce :) 21:35, 21 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Już cięłaś limki? Szybka jesteś. Ja mam starą gazetkę z Magnolii i tam jest napisane żeby ciąć pod koniec marca. Ja i tak zawsze przedłużam ten termin i tnę jak widzę że pąki zaczynają żyć.

Zawsze tnę jak brzozy ciacham - nic im nie jest ogólnie przyjęty jest marzec, a to juz za tydzień
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:55, 21 lut 2017

Do góry
Mam gillenię,gatunek i odmianę 'Pink Profusion'. Rosną średnio, ale zadowalająco. Siewek jak dotąd nie udało mi się z nich pozyskać.
Miro, nad wytrzaśnięciem takiego talerza też myślałam. Coś na wzór udało mi się wypatrzeć, chcę zrobić poidełko dla ptaków. A te podpory? Idealne do bylinowych powojników, gałęzie leszczyny oplecione gałęziami brzozy?
Ja jedne i drugie mam, dzięki
Na zielonej... trawce :) 18:24, 21 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
U mnie dziś popołudniu słonecznie, także całą "4" ruszyliśmy w ogród

Pod nóż poszły:

- brzozy - wierzchołki w celu zagęszczenia koron
- miskanty zebrinus, gracillimus i cabaret
- wydmuchrzyce piaskowe
- brzoza zwykła od dołu pod którą ma stanąć krąg
- klony
- hortensje limelight - zostały jeszcze anabelki
- derenie

ps. Na pewno za ok miesiąc będę dzielić wydmuchrzyce piaskowe - zapraszam moge wysłać w paczce sadzonki - ale zaznaczam, że jest to bardzo ekspansywna trawa

Andżeliko a wstawisz zdjęcie jak ciachałaś limelighty?Moje sadzone w ubiegłym roku i nie wiem jak ciąć.A juz mozna ciachać hortensje?
Na zielonej... trawce :) 17:27, 21 lut 2017

Do góry
U mnie dziś popołudniu słonecznie, także całą "4" ruszyliśmy w ogród

Pod nóż poszły:

- brzozy - wierzchołki w celu zagęszczenia koron
- miskanty zebrinus, gracillimus i cabaret
- wydmuchrzyce piaskowe
- brzoza zwykła od dołu pod którą ma stanąć krąg
- klony
- hortensje limelight - zostały jeszcze anabelki
- derenie

ps. Na pewno za ok miesiąc będę dzielić wydmuchrzyce piaskowe - zapraszam moge wysłać w paczce sadzonki - ale zaznaczam, że jest to bardzo ekspansywna trawa
Kiedyś będzie tu ogród 09:52, 20 lut 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Witaj serdecznie Elu. Pierwsza fotka jest z ogrodu Asi, która niestety nie udziela się już na forum, czego ogromnie żałuję. Dzięki niej ogarnęłam technicznie teren, co nie bardzo mi wychodziło. Ogród dopiero powstaje, jeszcze dłuuuga droga przede mną, ale wiem w jakim kierunku idę a to dla mnie już dużo....

Moje brzozy zaczynają pokazywać kolorki....

Świetne ujęcia tych brzózek
Na huśtawce miło płynie czas... 21:38, 19 lut 2017

Do góry
Jeszcze pod koniec poprzedniego sezonu wykopalismy na srodku ogrodu kwadrat, docelowo ma to być miejsce na stół i krzesła. Zdążyłam jeszcze jesienia wkopać tam cisy. Teraz prace nabiorą tempa, bo do komunii w maju musi to miejsce wyglądać przyzwoicie.

Potrzebuje w jeden narożnik niedużego drzewka. Marzeniem jest magnolia, ale warunki zupełnie niesprzyjające więc dam sobie spokój. Ponieważ uwielbiam brzozy, a w zasadzie ich białe pnie, myślę intensywnie nad odmianą Long Trunk. Jest jeszcze trochę czasu do namysłu i mam nadzieję, że może znajdę coś ciekawego w szkolkach.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 17:35, 19 lut 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pewnie że nie ma sie co spieszyc z cięciem, teraz to drzewa owocowe , klony i brzozy bo te później płaczą , reszta może poczekac.U mnie sporo śniegu lezy więc nic nie robię.

Brzozy skorygowalam juz w ostatni weekend stycznia. Drzew owocowych ani klonów nie mam, więc czekam teraz na czas cięcia grabów. Jeśli pogoda się utrzyma u nas to pewnie za tydzień lub dwa już to wykonam

Śnieg ostatnio widziałam u mnie na początku lutego...
Brzoza - Betula 14:22, 19 lut 2017

Do góry
Ja też nie uważam się za fachowca, chodzi tylko o to, żebyśmy jako ogrodnicy-amatorzy byli bardziej świadomi i zaczęli się szanować wobec tego co nam proponują polscy szkółkarze (nie wszyscy). Inaczej co rusz będą nas spotykać takie historie jak tu opisywane, np. na pytanie "jaka to brzoza" pada odpowiedź "biała". Przecież po takiej odpowiedzi do takiej szkółki nikt nie powinien już nigdy więcej przyjeżdżać.

Stąd moje uwagi, które poniżej rozwinę w garść, amatorskiej rzecz jasna, wiedzy
Pierwotnie betula jacquemontii była uważana za odrębny gatunek od betula utilis (brzoza pożyteczna). Później jednak zaczęto ją traktować jako podgatunek brzozy pożytecznej i jest ona oznaczana obecnie jako b. utilis ssp. jacquemontii, natomiast ta pierwotna forma jest oznaczana jako b. utilis ssp. utilis.

Po przewiezieniu obu podgatunków do Europy zaczęto je selekcjonować i w ten sposób powstało szereg kultywarów (odmian hodowlanych), przy czym w wypadku kultywarów b.u. ssp. jacquemontii różnice między niektórymi z nich są bardzo nieznaczne (to temat na oddzielną dyskusję).

Poniżej wykaz kultywarów, które są mi znane (w wypadku niektórych daję odnośnik do załączonego zdjęcia):
I) kultywary betula utilis ssp. jacquemontii (u wszystkich biała kora):
- "Doorenbos" = "Snow Queen"
- "Grayswood Ghost" (1)
- "Silver Shadow" = "Inverleith" (2)
- "Jermyns"
- "Knightshayes" - pokojem zbliżona do brzozy brodawkowatej
- "Trinity College" - węższy pokrój niż u innych kultywarów b.u. ssp. jacquemontii
- "Kashmir White"
- "Ramdana River" - biała kora, ale miedziane przetchlinki

II) kultywary betula utilis ssp. utilis:
- "Wakehurst Place Chocolate" (3)
- "Bhutan Sienna" (4)
- "Chris Lane" (5) - wg mnie najbardziej spektakularna
- "Mt. Luoji" (6)
- "Dark Ness" (7)
- "Forrest Blush" (8)
- "Nepalese Orange" (9)
- "Sichuan Red"
- "Buddha"

III) kultywary betula utilis ssp. albosinensis (wg niektórych jest to odrębny gatunek - betula albosinensis):
- "Bowling Green"
- "Fascination"
- "Chinese Ruby"
- "Chinese Garden"
- "China Rose"
- "Kansu"
- "Pink Champagne"
- "Red Panda"

IV)kultywary innych podgatunków:
- s.u. ssp. yunnanensis "Park Wood" (10)

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 13:11, 19 lut 2017

Do góry
vita napisał(a)
Powojniki. Gdybym na starcie okazała im tyle troski co obuwikom, pustynnikom czy szachownicom, to może cieszyłabym się nimi do dzisiaj. Nie przyznam się do tego, ile powojników posadziłam w swoim ogrodzie
Z tych, które jeszcze jakoś sobie radzą.

'Paul Farges', drobne białe punkciki na koronie brzozy. Mistrz wspinaczki.

Viticella 'Polish Spirit', podwiązywany do donicy.

'Huldine'

a ja czytałam u kogoś ale nie powiem na głos bo ilość imponująca ten biały jest piękny i fajnie wygląda na drzewie....
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 11:08, 19 lut 2017

Do góry
Lissi napisał(a)
Witam. Planuję właśnie swój warzywniak skrzyniowy i bardzo się cieszę, że trafiłam na ten wątek Bardzo wiele się tu dowiedziałam. Mam jednak jedno pytanie. Na dno skrzynek chcę dać gałązki od brzozy, bo mam ich dosyć sporo. Czy takie gałązki się nadają, czy od brzozy nie bardzo? Czy w ogóle ma to jakieś znaczenie z czego te gałęzie pozyskuję? Będę wdzięczna za rady

Jak najbardziej możesz dać
J a u siebie nie dawałam żadnych bo akurat wtedy nie miałam
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 09:25, 19 lut 2017

Do góry
Witam. Planuję właśnie swój warzywniak skrzyniowy i bardzo się cieszę, że trafiłam na ten wątek Bardzo wiele się tu dowiedziałam. Mam jednak jedno pytanie. Na dno skrzynek chcę dać gałązki od brzozy, bo mam ich dosyć sporo. Czy takie gałązki się nadają, czy od brzozy nie bardzo? Czy w ogóle ma to jakieś znaczenie z czego te gałęzie pozyskuję? Będę wdzięczna za rady
Brzoza - Betula 08:53, 19 lut 2017

Do góry
Tu piszą w większości amatorzy jeśli jesteś takim fachowcem to wyjaśnij amatorom niuanse i nie chcij się oczywiście wymądrzać
Ale jeśli już, to wypadałoby rozwinąć temat.

Betula utilis var. jacquemontii ma wiele odmian i form o różnych wariantach ubarwienia kory.

Istnieją białe, a nawet miedziane czy rdzawe. Występuje kilka odmian brzozy pożytecznej.

'Doorenbos' - ma czysto białą korę
'Silver Shadow' - gładka biała kora
'Grayswood Ghost' - biała kora
'Jermyns' - biała kora
'Trinity College' - biała kora
'Snow Queen' - biała kora

Betula utilis var. prattii – kora fioletowa
Betula utilis var. utilis - kora biała

Betula utilis (albosinensis) 'Fascination' pokazywałam i ma miedzianą korę (nie po całości)

Jeśli możesz dopisać inne odmiany, to proszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies