tak, ten dzban z agawą zrobił na mnie ogromne wrażenie bo był to przedziwny - tak jak piszesz Danusiu 'niesamowicie piękny' widok , wielkość dzbana to ok 2m ! i ta walcząca agawa o przeżycie ... tak, widać było tę ogromną wolę walki...
założyłam kiedyś wątek na Ogrodowisku ... https://www.ogrodowisko.pl/watek/434-ogrody-dzikie-zaniedbane-ale-pelne-dziwnego-uroku
Uczestniczkom dialogu (Marta i Safoya) i wszystkim biorącym udział w dyskusji, przytaczam jeszcze moją odpowiedź, bo chyba znikła "pod wiewiórem"
Kochani, z przyjemnością poczytałam wszystkie wypowiedzi w dysuksji na temat mojej misji. A tak - właśnie
Mam taką misję, marzenie które się spełniło.
To, że jesteście na Ogrodowisku oznacza, że przywiodły Was takie same upodobania jak moje, bo większość z Was wpisała w Google albo cis, albo bukszpan, albo bukszpanowe obwódki albo piękny ogród itd.
Takie hasła podają mi osoby, które tutaj trafiły z różnych powodów...i zostały..
A dlaczego? Bo kochamy wszyscy bukszpany i piękne ogrody.
Moim celem nie jest pokazywanie, że mój ogród jest najpiękniejszy i trzeba go kopiować, pragnę pokazać Wam drogę do pięknego ogrodu, jakie sama przechodziłam trudności w wykonaniu tego co teraz mam, jak to wszystko można łatwo odmienić przy pomocy kilku prostych tricków, ale też ciągle powtarzam: Ogród nie może być dla Was udręką
Ogród powinien być dla Was odpoczynkiem, sposobem spędzania wolnego czasu, przyjemnością przebywania w nim, nawet jeśli nie jest doskonały. W taki sposób czuję i myślę.
Taka jest dla mnie idea prawdziwego ogrodu i do tego trzeba dążyć. Jedni mają ogrody doskonałe, inni mniej doskonałe, ważne żeby się w nich dobrze czuć, a jeśli tak nie jest to zrobić je takimi o jakich marzymy. I taka jest moja misja, wskazać Wam drogę jeśli tego chcecie i potrzebujecie
Danusiu ! osłabiłaś mnie tymi zakupami ale to tylko w W-wie w W-wie.Też chcę taką agawę
Kilka lat czekałam i szukałam, aż wydębiłam z Ogrodu Botanicznego, a tak właściwie to ktoś dla mnie wyprosił, a ja się tylko zgłosiłam po odbiór. Mam trzy szt. Potem jedną wielką kupiłam, była tylko jedna.
Teraz dokupiłam drugą, nie mogłam się oprzeć, żeby nie mieć symetrii.
Sadzonka (odrost korzeniowy) należy do Ciebie Richie
tutaj są obrazy dla Abies concolor i odmian jest wiele.
Aż tak dokładnie nie damy rady oznaczyć na podstawie tego jednego zdjęcia.
Moja Abies na pewno nie jest odmianowa tylko zwykła. Jest bardziej niebieska niż na zdjęciu.
C. nutkajski rośnie do 35 metrów i ma lekko przewieszające się gałązki.
Na mój nos to on nie nadaje się na żywopłot strzyżony.
Na niski żywopłocik nadaje się tuja Danica. To kulka ale sadząc jedna przy drugiej można ją ciąć i akurat na 60 cm będzie dobra.
Odmianowe cisy się nadają, bukszpany, ostrokrzewy, berberysy.
Drzewo co wyrasta w naturze do 35 metrów nie nadaje się.
Na zdjęciu może być także Thuja orientalis "Aurea".
Aukcje trzeba przeszukiwać pod kątem przydatnych gatunków dla danego celu (niski żywopłocik) bo decyzja pozytywna o zakupie, w zastosowaniu może potem bardzo rozczarować, nie patrzmy na okazje w ogóle tylko na okazje tego co nam się przyda do ogrodu. Nie cena się liczy a gatunek rośliny.