Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 18:19, 19 gru 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ula....wielkie gratki!!!
na 100

Irenko dziękuję....o tym właśnie marzę w przyszłym roku..półokrąg z horti. Dziękuję.
Pszczelarnia 18:18, 19 gru 2012

Do góry
Ogród Ginger 17:53, 19 gru 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

Cha widzę wieeeeelkie piekne bomby Moje też już dotarły
Ogród w budowie - nieustającej 17:51, 19 gru 2012

Do góry
Moje pierniczki (wg Twojego przepisu) dla Ciebie

Ciasto KRÓLEWSKIE;) 17:41, 19 gru 2012

Do góry
Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej i do pewnego czasu nazywałam je: ciasto tarte Bożeny. Jednak moja rodzinka przechrzciła jego nazwę na królewskie i tak już zostało

Ciasto:
3 czubate szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
szczypta soli

Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło, posiekać, dodać śmietanę, 4 zółtka, cukier, sól i zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej wgnieść kakao. Trzy kulki ciasta wstawić do lodówki na 2 - 3h.

Bakalie:
500 g suszonch śliwek/polskich!/ bez pestek
50 g rodzynków sułtańskich
50 g suszonych moreli
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów - słupki

Śliwki, morele pokroić w paski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Orzechy pokruszyć. Wszystkie bakalie wsypać do miski i wymieszać. Jeśli śliwki i morele były suche można do miski wlać 2 - 3 łyżki przegotowanej wody. Masa bakaliowa powinna być wilgota!
Ubić na sztywno pianę z 4 białek, dodając stopniowo 3/4 szkl. cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie w ubite białko z cukrem delikatnie wmieszać bakalie.

Na wysmarowaną blachę zetrzeć na tarce jasną kulkę ciasta a potem ciemną. Rozłożyć równomiernie masę bakaliowo-białkową i zetrzeć ostatnią, białą kulkę ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 40 min. Wierzch ciasta powinien być lekko złocicsty. Gorące ciasto polać polewą kakaową.
Polewa:
1/4 kostki masła
2-3 łyzki wody
1 łyżka kakao
3/4 szkl. cukru
Cukier wymieszać z kakao, dodać wodę i masło. Gotować klka minut. Goracą polewą polać gorące ciasto.
Mój ogród 17:38, 19 gru 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Moja psina umęczona życiem, nareszcie mogła odpocząć. Zawsze mnie rozbraja ten jej wypięty języczek, ma tak od urodzenia. Ma krótszą dolną szczękę, normalnie ten języczek ma schowany, ale jak śpi to właśnie tak.

Słodziak uroczo wygląda jak śpi, jak nie śpi też

Wersja mini mini 17:30, 19 gru 2012

Do góry
Wianek skończyłam i zawiesiłam dzisiaj w docelowym miejscu...

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 16:42, 19 gru 2012

Do góry
Bomby (bo trudno to bombkami nazwać skoro mają 15 cm...) dojechały
W takich kolorach będzie tegoroczna choinka. Będę kokoszką

Dla pokazania wielkości ujęcie z płytą ceramiczną i konewką

W Gąszczu u Tess 16:34, 19 gru 2012

Do góry

Frajdę z piernikowania miała cała rodzina, bo pierniczyła córka, ja i mój M. Naprawdę! Bawił się przy tym świetnie, czego dowodem niech będzie ulepiony przez niego własnoręcznie Ciastek.

Ma chłopak talent daj mu się jeszcze wyżyć w innym materiale
Zielony galimatias 15:51, 19 gru 2012

Do góry
Mandaciku nie będzie. Władza też człowiek. Dwie setki Ci stuknęły...Jak ten czas leci...dopiero raczkowałaś na Ogrodowisku a tu już 200 stron!!!
Na dwusetkę masz ode mnie kawałek balkonu. ALe za to jaki kawałek...tylko patrz...w sam raz na tę naszą polską szarugę.

Zielony galimatias 15:14, 19 gru 2012

Do góry
Evuś, gratki!
Tak mimo-chodem,
mimo-woli,
prawie bez kfiatków,
za to z kwitnącym słowotfórstwem

dwie setki minęły!

Zielony galimatias 15:14, 19 gru 2012

Do góry
Ev gratki na okrągłą okoliczność

Blaski i cienie nowego życia 15:05, 19 gru 2012

Do góry
Ula....wielkie gratki!!!
na 100

W Gąszczu u Tess 14:55, 19 gru 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Nowo zakupione foremki okazały się być dość kiepskiej wytrzymałości, ludzik się zepsuł niebawem.

Się nie zepsuł,.. .tylko spierniczył!
ups...

Gabrieli przepisu nie mam.. szukać muszę. Mam przepis Anity.. pierniczyć będę jutro

Zielony galimatias 14:46, 19 gru 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ewuś, to ja już teraz gratuluję i czekam wiosny w Twoim ogrodzie Pozdrawiam serdecznie i przedświatecznie

Senkju.
Ale fajne Ci ciasteczka wyszły
Ogród Bożeny i Darka 14:46, 19 gru 2012

Do góry
Witajcie piękna działka nie ważne że mała ale jest i taka urocza .Więcej zdjęć poproszę .Nie umiem wstawiać zdjęć świątecznych ale z życzeniami świątecznymi ślę moje zdjęcie z wiankiem Pozdrowiena
Wersja mini mini 14:28, 19 gru 2012

Do góry
Irenko lampa jest boska i jak jeszcze raz na nią spojrzałam jak świecie i jakie refleksy rzuca, to gdybym mogła to kupiłabym jeszcze takie dwie do pokoi chłopaków. Ale trzy takie same lampy to chyba przesada

Składanie jej zajęło mi z zegarkiem w ręku 3 godziny. Ale było warto

http://www.huset-shop.com/normann-copenhagen-03-lamp-shade-p-206.html

http://www.domplusdom.pl/wnetrze/ewadom?look=6199#the_look

Nie sugeruj się tym, ze na zdjęciu jest ciemno

Jeżeli nie biały plastik, to tutaj coś bardziej glamour

http://homeklondike.com/2011/03/12/kartell-ge-pendant-lamp/

Tą lampę też kocham. Jest jak cukierek na torcie. Błyszczy z każdej strony. Niestety u nas tymczasowo jej piękno przytłacza rzutnik

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 14:27, 19 gru 2012

Do góry
betysia napisał(a)
Wracam najdrozszi przedswiatecznie ....

moja nieobecnosc poczatkowo spowodowana byla natlokiem pracy ... a od piatku zapaleniem zatok...
ale po woli wracam do zdrowia, do funkcjonowania bez bolu...

DZIEKUJE za kazda wizyte, za kazde cieple slowo, za pamiec...kocham bez granic....

zagladam na chwilke zostawic Wam ciut ciut przedswiatecnej atmosfery... ale zapewniam,ze wroce ze swiatecznymi tuliskami ...

Betysiu, ja tyż chora i wiem jak jest ciężko....wpadam i dziękuję za te cudne widoki i inspiracje
W Gąszczu u Tess 14:19, 19 gru 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Może mało kto to zauważył, ale unikałam jak ognia tematów związanych z pichceniem przedświątecznym. I uciekałam z wątków, w których o tym się pisało. Postanowiłam nie dać się wkręcić.
Na próżno...
Moja własna córka mnie wkręciła
Nosi ją, bo też siedzi w domu chora, i usiłuje jakoś zabić czas.
Ponieważ od wieków nie robiłam pierników, nie miałam foremek.
Więc M. pożyczył foremki od sąsiadki, czyli Babci Danusi.

Foremki nie uzyskały jednak uznania w oczach mojej córki. Za mało fikuśne, stwierdziła.
Więc M. pognał do sklepu i wrócił z całą masą najróżniejszych foremek. Krowa, motyl, serduszka, kurczak... Kurczak? To chyba nie te święta????

to się narobisz Tess, tyle foremek powodzenia życzę i zdrówka
W cieniu drewnianego kościoła 14:16, 19 gru 2012

Do góry
Witaj Magda, piękne zdjęcia wstawiłaś, od razu mnie zauroczyły chyba jesteś fotografem? stary dom jak na niego patrzyłam wyglądał jak by miał jakąś tajemnicę lubię takie klimaty, a po remoncie też pięknie się prezentuje no i ten krajobraz, uff.... będę wpadała aby podziwiać Twój ogród o każdej porze roku a te drzewa, to jak pomniki przyrody pięknie je zaprezentowałaś, fajnie , że Ty i Pszczółka macie agroturystykę nigdy nie byłam na tamtych terenach czas pozwiedzać, może kiedyś.....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies