tak, mam ją od rodziców a tam rośnie od 8 lat...iewidentnie jej służy odmładzanie bo u nich ne jest taka gigantyczna..i co najlepsze W ZIEMIE MIAŁA TE WSZYTSKIE LIŚCIE!!!! a u mnie wygwizdów czyli warunki jak na suwalszczyźnie
Basiu, szałwię kupiłam w tym roku jako bylinę. Wciąż wygląda tak samo.
Twoje różowe przymiotno. Niebieskiego żal, bo było duże i piękne. Lubię niebieski kolor.
U mnie czas liliowo liliowcowy.
Z tą krwawnicą to wszystko jasne- rabata bylinowa- różowo, fioletowo, biała - w uproszczeniu
Co do różanki- hakone nie lubi słońca - jeśli się nie mylę- gdyby nie to, mogłaby być tam sama albo same kulki- chodzi mi o to, aby uspokoić dół tej rabacie. Red barony- chyba nie do końca tu pasują- już prędzej kostrzewy- tyle, że ten kolor zimny...
Ale ja naprawdę się nie znam na różankach Może lepiej będę zabierać głos w innych nasadzeniach
Nic mi nie pasuje
Trawy nie urosły tak jak zamierzałam, szałwia też słabo kwitnie, brakuje kory, bukszpany brzydko przycięłam, oczka chyba się nie doczekam... reszty nie wymieniam
Kasiu, a kulki bukszpanowe poprzetykane z hakone? Podoba mi się takie zestawienie i nie wiem gdzie wcisnąć Mam też 3 red barony, których nigdzie nie wsadziłam i 6 kostrzew sinych.
Nie odpowiedziałam Ci co chcę posadzić z krwawnicą. Na tej rabatce mają być też jarzmianki (biała, różowa i bordowa), biała lawenda, jeżówki (różowa i biała), szałwia (fioletowa i biała) i taka fioletowa roślina (nie pamiętam nazwy, ma takie fioletowe pałki). Chciałabym jeszcze różową pysznogłówkę, ale na razie u nas takiej nie ma.
Dołożyć obornika na jesieni (daję pod drzewa owocowe raz na 3 lata). Podlewać gnojówkami z roślin (pokrzywa, żywokost z czosnkiem). Na wiosnę wyściółkować kompostem.
Ja pod drzewami owocowymi mam obsadzone (hosty, liliowce miniaturowe, trawki - carex montana, rozchodnik, szałwia niska, kocimiętka, przywrotnik) - oznacza to, że nie zapomnę podlewać i wypielić i dać im kompostu.
Możesz teraz wokół wysiać gorczycę - to już coś.
Viola, w dobrym kierunku myślisz Szkoda, że nie ma granatowych róż Między różami rosną 4 krzaczki lawendy, ale nie widać ich na zdjęciu Ostróżki chyba za wysokie do tych róż i przysłaniałyby te róże co rosną za nimi. Może więc wyższy przetacznik albo szałwia? Za Double Delight rośnie powojnik Anabella - kiedyś może będzie go widać.
Rene nad tą ścianą jeszcze myślimy, narazie musimy ogarnąć teren "rekreacyjny"
Z tym podniesionym gazonem pewnie masz rację chociaż czosnki i rozchodniki pewnie dadzą radę. Nie wiem jak szałwia, którą też tam planuję. Zobaczę jak to wyjdzie, czy w ogóle będziemy podwyższać tę część bo koncepcje się zmieniają co chwila Obornik może sobie skombinuję, ale nie lubię się prosić po ludziach no bo ile ja będę tego potrzebować, taczkę ?
Jestem.
1. Jak dostałam maleńkie sadzonki, to pamiętałam, ze firletka i czekałam na kwitnienie. U wszystkich przekwita już, więc dziś już zwątpiłam. Ale listki takie srebrne też mi się podobają
Mam też chalcedońską na ognistej - fotki ognistej rabaty jutro. Za dużo by było dobra na jeden wieczór
2. Z rewolucji, to M zgodził się na prostowanie przedniej rabaty. Przy okazji mam kilka wątpliwości, nadal nie grają mi kolory miejscami.
Np. tutaj:
W maju powinny kwitnąć kosaćce - nawet nie zauważyłam, kiedy przekwitły, byłoza gorąco -one tego nie lubią.
w czerwcu pięknie zgrały się firletka smółka z żurawką bordową:
W lipcu jest szałwia, ale jej kwiatostany są w tym samym czasie, co kwiatki żurawek - troche mi się gryzie
Potem będzie hortensja, obok dwie maleńkie córeczki dopiero rosną. Smółka i hortka są w tym samym rzędzie - muszę to zmienić. Nie mogą konkurować o miejsce.
No i moja anabell na koniec robi sie limonkowa - odkryłam to w zeszłym roku i nie pasi do różowego - muszę ją jesienią przesadzić
Co posadzić zamiast bergeni? Myślę nad berberysem Golden Carpet aż do żurawki, z tyłu szałwia omszona. Jak myślicie, jakieś sugestie?? Czy może lepiej coś zielonego??
Proszę nie patrzeć na kabalek, reflektorek jeszcze nie znalazł miejsca docelowego.
Praire fire mnie wkurza, w przyszłym roku ją wymienię chyba na rozplenicę.
Mam jeszcze pytanie, czy trzcinnik overdam się rozsiewa??
Mateusz, dzięki za odwiedziny . Tu jest tyle ogrodów, że nie sposób wszystkich odwiedzić , więc niczym się nie przejmuj, tylko wpadaj, kiedy mój wątek Ci się napatoczy .