Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

inag 11:31, 26 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

A w tej szkółce w gruncie mają Umbry, Nigry, Pissardi, Glediczje, duży wybór buków, tulipanowce, miłorzęby - przynajmniej mnie te drzewa interesowały i o nie pytałam, pewnie jeszcze coś, ale akurat nie znalazły się w kręgu moich zainteresowań, aaaa wydaje mi się, że widziałam tam też graba.
A Ty o jakich jeszcze myślisz?

Ale Wy macie zaopatrzone te szkółki w drzewa... U mnie bieda taka że byście nie uwierzyły Pochwal się od razu jak kupisz!!!
lindsay80 12:27, 26 lip 2015

inag napisał(a)

Ale Wy macie zaopatrzone te szkółki w drzewa... U mnie bieda taka że byście nie uwierzyły Pochwal się od razu jak kupisz!!!

Żałuję, że na drzewa kopane trzeba poczekać do października, z drugiej strony czas tak szybko leci, a cierpliwość to jedna z lepszych cech ogrodnika.
Karol99 12:54, 26 lip 2015

Ja tez nad tym ubolewam.. Ale w sumie to już nie długo..
malkul 20:22, 27 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

A przy okazji jak wpadłas, jak myślisz co może być przyczyną, że z 7 sztuk The Beatles posadzonych na jednej rabacie 5 jest intensywnie zielonych i ładnie rośnie, a dwie stoją w miejscu i ta ich zieleń trochę w żolty wpada?
Kiedy najlepiej pobierać te boczne przyrosty żeby zrobić sobie nowe sadzonki i czy sadzić do doniczek czy do ziemi od razu?

pokaż te beatlesy

ja sama nie wiem niestety jak ostatnio ciągle od wiosny pobierałam matkom te dzieci to mi się matki zbuntowały i troszkę odchorowują
lindsay80 23:45, 28 lip 2015

Fotki Beatelsów z opóźnieniem, bo ja znowu poza domem.

Zdrowy carex:

Carex, który nie rośnie:

Korzenie carexa, który nie rośnie:

Toszka, miałaś rację, co prawda, korzenie nie były podgnite, ale jakby zmumifikowane.
Przesadziłam te carexy, dałam dobrej ziemi i zobaczymy co z tego wyniknie.

lindsay80 00:11, 29 lip 2015

Przy tarasie zakończyliśmy już wszystkie prace ziemne i mogę wreszcie obsadzać rabaty - wklejam zdjęcia, a jutro postaram się dorzucić plan z wymiarami, bo dziś już zbyt późno.

Wiem, jaki chcę tam zestaw roślin - bukszpanowe kule, przy pergoli róże pnące (już rośnie Eden Rose a dojdzie jeszcze Giardina), szałwia niebieska i / lub lawenda, stipa, przywrotnik ostroklapowy, powojnik jakiś ciemny róż - pomiędzy rózami - tylko jak to rozplanować?

I na koniec szalejące z drugim kwitnieniem szałwie i stipy - jeszcze nadal bez kłosów nasiennych - ciągle brak kamyczka:

inag 00:41, 29 lip 2015

Dopiero teraz zauważyłam jak pięknie zgrywa się ta pergola z barierkami tarasu Fajnie to przemyślałaś..
inag 00:44, 29 lip 2015

I tak sobie myślę, że nie wiem czy szczelnie zasłaniałabym ją pnączami... Oba na taki urok, że szkoda by mi było..
Karol99 08:15, 29 lip 2015

Śliczna jest ta pergola.
waldek727 08:25, 29 lip 2015

inag napisał(a)
I tak sobie myślę, że nie wiem czy szczelnie zasłaniałabym ją pnączami... Ona na taki urok, że szkoda by mi było..

Ja Edytce przedstawiłem koncepcje nasadzeń które byłyby ozdobą i uzupełnieniem pergoli, a nie zasłoną. Ta pergola jest sama w sobie bardzo ładnym elementem dekoracyjnym ogrodu i ja osobiście tylko bym ją wyeksponował.