Oprócz opryskania zalecam podlanie Topsinem, opryskać Miedzianem.
Trzeba go jeszcze podlać, natomiast wyciąć tylko wyraźnie martwe gałęzie.
Ta choroba może być zabójcza, ale nic nie masz do stracenia bo i tak idzie zima. Zobaczysz czy podejmie współpracę wiosną. Jeśli nie -pozostaje wykarczowanie i posadzenie mniej wrażliwego na choroby drzewa.
Ewo, to już taka pora, że hosty marnieją, a to grzyb, a to ślimaki
Niektóre odmiany dobrze rosną w słońcu np. Sum and Substance. Trzeba poszukać u nas w wątku hosty, chyba tam wkleiłąm przydatny link. A jak nie ma to wpisać nazwę odmiany i w necie jest czy lubi słońce. Hosty dobrze rosną w cieniu, ale słońce też jest dobre pod warunkiem systematycznego podlewania.
Martwię się o swoje hosty bo chyba miesiąc temu je posadziłam i jakby mi usychają, wiec nie wiem czy je zostawić czy przesadzic jeszcze teraz.
Ja bym przesadziła, wczoraj ze słońca do 14 przesadzałam wszystkie jasne żurawki, znikały mi w oczach z dnia na dzień... przykry widok, a tak mi tam pasowały...
Ostrokrzewów dalej będę szukać, ciekawi mnie czy u Ciebie tez dobrze przezimują. U Danusi mam wrażenie, ze inne warunki klimatyczne, wszystko jest osłoniete od wiatrów z każdej strony, od palącego słońca również i pewnie ma to wpływ na wspaniałą kondycję roślin.
Jakie korzenie ma świerk serbski? Chodzi mi po głowie, zeby w okolicy domu go posadzić ale jak widzę czasami powalone brzozy po wichurach - poprzewracane z korzeniami to jakoś sie boję. Czy wichura moze przewrócić, wyrwać taki dorosły świerk?
Nie wyrwie, ja mam duże i nie przewróciły się a wichury były. One są wąskie.
Myślę, że na tym etapie, kiedy nie ma ogrodzenia kwiaty jednoroczne pozwolą Ci cieszyc się namiastką ogrodu i kolorami. Wiem, że Ci ciężko jeśli lubisz prace w ogrodzie i nie mieć ogrodu. Siej więc kolorowe łatki wyrwane chwastom. Odkładaj na ogrodzenie
Witam
Ciężko patrzeć na sam chwast, bo ja bardziej niż pracę w ogrodzie kocham kwiaty. Będzie ich u mnie dużo, to jedno z podstawowych założeń A podziałać chcę jeszcze przed ogrodzeniem, planuję kilka plam iglaków, tych sarny raczej nie ruszą