Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Igiełkowy ogródeczek 13:38, 04 sty 2013

Do góry
A ja teraz przedstawię moją nową rabatkę, którą rozpoczęłam we wrześniu i jeszcze nic tam nie rośnie, ale na wiosnę mam zamiar to zmienić. Dla niewtajemniczonych to ma być rabatka "japońska" ale po mojemu, czyli ze sztuką japońską niewiele będzie miała wspólnego, ale roślinki w większości będą takie jak w ogrodzie japońskim, czyli bonsai, klon, trawki, bukszpaniki i igiełki oczywiście itd.
Fotki z września, zaczęło się od tego iż zakochałam się w ogrodzie "z czerwonym mostkiem" i zapragnęłam mieć taki zakątek u siebie. Ja mam zupełnie inne warunki, ale mostek musiał być
Ze ściąganiem trawy miałam na początku problemy, ale później tak się wprawiłam, że nawet nie przypuszczałam, że mi to tak szybko pójdzie, chyba technikę sobie wyrobiłam
Narazie jest ściernisko a będzie.....

A tak naprawdę to najbardziej zależało mi aby wreszcie ten cały burdel przy ścianie posprzątać, nazbierało się tam pełno pozostałości budowlanych, więc postanowiłam część z nich jakoś zagospodarować, żeby już było czyściutko.
Postawić trawkę nad i... 13:33, 04 sty 2013

Do góry
No i przegapiłam setkę Ale już jestem i składam spóźnione gratulacje. Życzę Ci, aby wraz z wiosną w Twoim ogrodzie nastąpiły takie zmiany, z których będziesz w 100% zadowolona

Zdjęcia Roku 13:30, 04 sty 2013

Do góry
no, zabawa jest świetna ! rzeczywiście niezły kabaret

Ania: a teraz ogłaszamy konkurs ! kto stosuje najlepsze narzędzie podczas pracy w ogrodzie ?

Zbysiu: ta łopata jest niezastąpiona !
Danusia: no, nie Zbysiu ! ta moja łopatka to najlepsza rzecz do skopania rabaty, nie spotkałam bardziej praktycznego narzędzia !
Ania: a ja sądzę, że miotła ! wszystko można zamieść pod duże trawy !

Krysia : jednak to Zbysiu jest zwycięzcą ! oto nagroda ! wielki tort ogrodowiskowy !

Ania : Zbysiu, gratulacje ! tu masz dokument na potwierdzenie zwycięstwa !

Bogdzia : zwycięstwo zwycięstwem... ale jaka nagroda ! trzeba ją uwiecznić !

Zbysiu: dzięki ! ale niech będzie to nagroda dla nas wszystkich ! bo ogrodowisko to my !
Zmiany u kraanii czyli co w lesie piszczy. 13:28, 04 sty 2013

Do góry
Zmiany u kraanii czyli co w lesie piszczy. 13:11, 04 sty 2013

Do góry
Gosiu chciałam pokombinować z tą pierwszą rabatą. Rozplenice, Mariken, rozchodniki + runianka. No i może coś z tą 4. Wymyśliłam sobie to tak:

Zwijasek z bukszpanów, z przodu trzy kulki bukszpanowe podsadzone carexem evergold, dalej żurawka. Pomiędzy Limką a sosną żurawka citronella?
Co o tym sądzisz?
Postawić trawkę nad i... 12:51, 04 sty 2013

Do góry
Gratulacje z okazji 100 stron, życzę dalszych, równie owocnych...

Zmiany u kraanii czyli co w lesie piszczy. 12:49, 04 sty 2013

Do góry
Doszłam do wniosku, że mam na tyle rozwiniętą wyobraźnię, że może ogarnę to jakoś bez GardenPuzzle . Wolę za te pieniądze kupić rośliny
Mam jeszcze jedno zdjęcie rabaty nr 4.

W cieniu drewnianego kościoła 12:42, 04 sty 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Agrokotlino , trudno mi coś doradzać, bo ja ten Twój ogród uwielbiam jak jest. Może tylko bym gdzieś rabatę wrzuciła - klasyczną w kształcie bylinową (która ma piękną oprawę wokół). I mam pomysł na Twój wirydarz. Wrzucę skany.
Twojego wysokogórskiego ogrodu nie da się sprowadzić na parterowe niziny.

Ewo, Ty mnie nie rozpieszczaj. Wiesz, jak jest, bo mój ogród znasz od kuchni i nie tylko. Po ostatnim lecie, gdy kuśtykałam po nim ze złamana nogą, zarósł i zdziczał. Wtedy postanowiłam, że basta... Muszę nad nim popracować, bo inaczej za parę lat zostanie tylko wspomnienie po ogrodzie.
Po pierwsze - część przed stodołą, między kamiennymi filarami (czy ją nazywasz wirydarzem)

Tu jest przestrzeń, która powstała po dawnej pryzmie kompostowej, z którą zupełnie nie wiem, co począć. Od północnej strony posadziłam pięć cisów przy murku, a potem nadeszło lato i moja złamana noga... Gdy znajdę więcej zdjęć, pokażę dokładnie jak to wygląda i może poradzicie, co z tym począć...
Jeśli Ewo myślisz o tym miejscu, to niecierpliwie czekam na skany
Po drugie - wnętrze ruiny. Porosło hederą i czasem zastanawiam się, czy w tym stanie, nie jest idealnym miejscem na sen wieczny. Zanim jednak tam spocznę, chciałabym jeszcze trochę nad nią popracować
Może nie tak gruntownie, ale zapanować nad gąszczem, który tam powstał ... I jeszcze mnóstwo pomysłów, które na razie są w fazie dojrzewania...
Mój kawałek raju II 12:29, 04 sty 2013

Do góry
Basiu na pewno zakwitną rób jak napisała Hania

złamany hipek ma 6 pączków
a tu zostaly już tylko 3 kwiaty
Ogród - Moje spełnione marzenie 12:24, 04 sty 2013

Do góry
Witam Was serdecznie... Pogoda za oknem nie nastraja pozytywnie, szaro, wieje okropnie, pada deszcz i na lepsze się nie zanosi... Żeby, nie było tak smutno, pooglądajcie troszkę kolorów z mojego ogrodu...

Postawić trawkę nad i... 12:19, 04 sty 2013

Do góry
Również gratuluję i kolejnej setki życzę

Roztoczańskie klimaty 12:18, 04 sty 2013

Do góry
noemi napisał(a)
Zetka ile śniegu jeszcze u Ciebie ...pięknie masz
pytałam już u Madżenki .... a pokażesz swoje donice??? .... wiesz o które chodzi? o te puste ... jeszcze

No pokaże........ na zimę je zabrałam do domu .....żeby się M nie denerwował że rok w szopie stoją mam takie trzy i jeszcze kilka mniejszych ....hehe cały komplet dostałam.
Rajski ogród Ani 12:03, 04 sty 2013

Do góry
an_tre napisał(a)

Aniu bardzo skutecznie to czynisz, zresztą jak zawsze.

Czaruj kobieto, czaruj byle wiosna przyszła szybko.
Chyba na dziś wystarczy zima długa

Zakradnę się kiedyś do Twojego pięknego ogródka
Rododendronowy ogród II. 11:54, 04 sty 2013

Do góry
jotka napisał(a)

Ja już poświątecznie i pracowicie witam
Czy wiesz może Bogdziu czyje to pióra? W lasku po jakiejś bitwie leżały. Duuuże są

Oj biedna ja
Każde zdjęcie wywołuje zaraz skojarzenia ...
Jak zobaczyłam te dwa pióra i usłyszałam, że po jakiejś bitwie to od razu pomyślałam: HUSARIA

A mi się skojarzyło z dzikim zachodem i Indianami
Zdjęcia Roku 11:50, 04 sty 2013

Do góry
Irenko.... zostałyśmy też celebrytkami............. ogrodowiskowymi Nie mam czasu na Forum, ale tu zaglądam... dla poprawy nastroju

My się celebrujemy....a Danusia musiała pracować (sorki, ale nie pamiętam autora foto)
Mój ogród 11:42, 04 sty 2013

Do góry
Bożenko, chętnie poprawiłabym Ci humor, ale nie wiem jak... Może kwiatuszkiem ?

Mój ogród 11:37, 04 sty 2013

Do góry
Bożenko,widoki z parku urocze! Co do temperatury za oknem to i mnie to trochę niepokoi,żeby roślinom nie zaszkodziła taka łagodna zima.W ubiegłym roku już w grudniu zaczęły cebulowe wypuszczać,potem przymroziło,pomarzły mi wszystkie narcyzy

Gratuluję 200 stron,trochę koloru dla Ciebie Bożenko

ogrodoweimpresjejolki 11:36, 04 sty 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Jolu, kusisz kartkami z kalendarza, teraz trzeba się co dzień meldować, żeby nic nie przeoczyć
Podsumowanie nieźle rozpoczęłaś. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie?

A skoro podjęłam zobowiązanie to kolejna karteczka z kalendarza i info na temat tej pieknej róży znalezione w necie Rysunek jest tak sugestywny, ze prawie czuję jej zapach

Gatunek ten uprawiany jest w Europie od XVI wieku.

Róża damasceńska (Rosa damascena) pochodzi, prawdopodobnie, z Azji
Mniejszej. Według niesprawdzonych wiadomości przywiózł ją do Francji w roku
1270 hrabia de Brie. Cytolog Darlington doszedł do wniosku, że w jej
powstaniu brała udział - oprócz róży francuskiej (Rosa gallica L.) - również
R. moschata Herrm.

R. damascena jest gatunkiem bardzo zmiennym, toteż istnieją liczne jego
odmiany, z których kilka uprawia się masowo w celu pozyskiwania olejku
różanego.
Krzewy osiągają wysokość od 1,5 do 3 m. Kwiaty są pełne, o silnym zapachu,
barwy czerwonej, różowej, białej lub pstrej, zależnie od odmiany.
Najczęściej kwiaty zebrane są po kilka w bukiety.

Mój ogród 11:21, 04 sty 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Bożenko, trochę słonecznych pierwiosnków na tę 200 wstawiam i gratulacje dołączam

P.s. ciekawe zdjęcia z wierzbami

Basiu, piękne mam dzisiaj paskudny dzień, a one poprawiły mi humor. Szkoda, że u mnie pierwiosnki nie chcę rosnąć, bo są śliczne.
W cieniu drewnianego kościoła 08:27, 04 sty 2013

Do góry
I do naszego kominka zapraszam U nas często i w lecie ogień w nim płonie zwłaszcza w słotne dni...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies