Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zdjęcia Roku 15:47, 03 sty 2013

Do góry
Kuba: Franek, zobacz jakie mam fajoskie buty!
Franek: spoko, też mam takie

Kuba: człowieku, ale w tym nie da się chodzić !
Franek: no faktycznie jakieś wywrotowe są....

Franek : niech ktoś nam pomoże !!!!
Kuba: daliśmy radę, jesteśmy debeściaki
Roztoczańskie klimaty 15:45, 03 sty 2013

Do góry
Roztoczańskie klimaty 15:38, 03 sty 2013

Do góry
Roztoczańskie klimaty 15:34, 03 sty 2013

Do góry
A teraz zapraszam do mojej dzikiej części ogrodu .
Tu moje Drinki szaleją do woli
Roztoczańskie klimaty 15:28, 03 sty 2013

Do góry
Domi dla ciebie brzózki

Roztoczańskie klimaty 15:24, 03 sty 2013

Do góry
I kolejne snopki
Roztoczańskie klimaty 15:23, 03 sty 2013

Do góry
A tu snopek z rozplenicy
Roztoczańskie klimaty 15:20, 03 sty 2013

Do góry
Byłam dzisiaj z moimi Drinkami na spacerze na mojej dzikiej części.
Pogoda nie rozpieszcza pada śnieg i szalenie wieje ale czapka na głowę i spacer musi być.
Musiałam trochę przewiać mózg po tym planowaniu donic. Bardzo dziekuje za propozycje niespodziewałam się tylu pomysłów w nagrodę dla was kilka zdjęć z dzisiejszego pochmurnego dnia.
Moje bidulki bukszpany dźwigają na sobie nielada ładunek śniegowy
)
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 13:56, 03 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co do podniesionej rabaty a usunięcia kamieni to nic trudnego. Nie musisz usuwać ziemi, żeby wyjąć kamienie. To nic nie przeszkadza. Narysuję Ci przekrój skarpy i jak to uformować.

A w prosty sposób zobacz jak to wygląda na rysunku

myślałam że ziemia będzie spadać ale bukszpany będą i to zasłonią,a do trawnika eko borda dać?
super
postanowione - kamienie wylatują - a M się przyzwyczai myślę i lepiej kosić będzie
Bardzo mały ogródek 13:50, 03 sty 2013

Do góry
Zrobiłam zdjęcia
Oto lewa strona:
środek:
i prawa strona:
Roztoczańskie klimaty 13:45, 03 sty 2013

Do góry
Domi napisał(a)

Niestety mam tylko takie zdjęcie po prawej stronie jest ta donica z brzozą

Ha ha ha, u mnie tez w tym roku zawisły bombki na YoungiiFajnie wyglądają czarne na tle śniegu.

Domi ty chyba w zeszłym roku też miałaś bombki na brzoziee??? Ja zawsze miałam jakieś wiszące cuda ale pierwszy raz bombki.
Masz racje fajnie wyglądają czarne na tle śniegi i białej brzozy.
Roztoczańskie klimaty 13:43, 03 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Mam jeszce jedno zdjęcie troche stare tam teraz rośnie youngi
Na zdjęciu włożyłam w środek agawę

brzozę można połaczyć z czymś ciemnym, żeby kontrast z korą był duży- np ciemną zielenią.
Od niedawna mam u siebie kostrzewę nitkowatą- Festuca tenuifolia ( nie ostnicę)- jest ciemnozielona, zimozielona i ma śliczne kępy z cieniusieńkich listków, tak cienkich jak ostnica , miękkich.
Myślę że fajnie by wyglądała z brzozą .
Trudno ją dostać, nie jest popularna. W zamian można dać kostrzewę owczą- ta jest silna, i nie do zdarcia, zimą piękną, tylko wg mnie nie wolno jej powalać kwinąć, bo potem jest trochę wylniała. Ja swoją strzygę przed kwinieniem. Polecam ją szeroko, bo ja lubię.
Jeśli chodzisz zimą, albo patrzysz na brzozę i ona daje cień pod sobą, to można posadzić tam tez golterię- latem białe, małe kwiatki, zimą, piękne korale.
Albo mącznicę lekarską- też piękna, zimozielona, z owocami latem i .
jesienią.
te krzewinki będą się lekko wylewać z donicy z czasem, co jest fajne.

Co do cienistej , to pomysł z trawami czy hostami jest bardzo fajny.
Albo bukszpany z czymś nieduzym- np carex Morrovi,itp.
Choć ja bym tez wzieła pod uwagę kule z cisa ( nie każdy będzie przemarzał, trzeba wybrać odmianę) podsadzone właśnie golterią ( do bukszpanu ona nie może być, bo lubi kwaśno, odwrotnie niż bukszpan).

No dzieki widać że się niesamowicie znasz na roślinach
Bardzo mi pasuje efekt wylewających się roślin z donicy
Z brzozy w tym miejscy napewno nie zrezygnuje
Myślę nad tymi trawami to byłby chyba najciekawszy pomysł
Mam kostrzewę siną i masz rację jak jej pozwoliłam kwitnąć to kiepsko wygląda ;-(
W tym roku ją ciachnę tak jak radzisz

Sprawdziłam w necie i podoba mi się ta feustuca tenuifilia
Chyba spróbuję ją kupić

Jeśli chodzi o donicę w cieniu to Danusia stwierdziła że bukszpany lub cisy to za dużo ;-( a ja już byłam zdecydowana
No i teraz niewiem może jakieś małe kuleczki bukszpana tam wcisnę bo bardzo mi się podoba taki pomysł

A w trzeciej donicy posłucham Marzeny i dam kostrzewę owczą i sosnę na pniu

Dzieki za radę jesteś niesamowita
Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 13:19, 03 sty 2013

Do góry
Witaj, takich osób jak Ty które uciekają na wieś jest więcej.....masz za to wspaniałą dużą działkę.....pomyśl ile osób tak chciałoby mieć.....
..każdy kto zaczyna to martwi się .....ale dasz radę......ja w zeszłym roku też ręce załamywałam jak uprzątnę po budowie......ale małymi krokami można.......jak masz duże fundusze weźmiesz do pomocy ciężki sprzęt i będzie łatwiej.........a jak nie to kawałek po kawałku.......
...mamy całe życie na to aby tworzyć swój raj na ziemi.....pomyśl czego byś pragnęła gdybyś miała wszystko już gotowe

Pozdrawiam serdecznie......z ogrodowiskiem dasz rady pokonać wszystkie trudności
a na dobry optymistyczny początek kwiatek dla Ciebie z moich początków tegorocznych
hortensja Sillver Dollar

Ścieżka prowadząca do domu. 13:09, 03 sty 2013

Do góry

Ufff.....udało się
Ogród - Moje spełnione marzenie 12:56, 03 sty 2013

Do góry
Witajcie...
Mam wiele do zrobienia w ogrodzie, rozciągam go dalej, zmieniam zupełnie jego funkcje... Jak sobie dziś pomyślę co mam do zrobienia, to chyba mi czasu braknie w tym roku...

Tu ma być nowa rabata, nie pamiętam ile metrów, jakieś 20 chyba... Wsadziłam tam Smaragdy, dalej róże na ścianie, dalej miszmasz, ale taki troszkę planowany... To jedna zmiana...

Tu mam zamiar wprowadzić zupełne zmiany, posadziłam na jesieni brzozy, z boku, tu nie widać, jest kompostownik, taki dziki, muszę go przenieść, bo to ma być brzozowy zagajnik...

I kolejna zmiana, którą robię co roku, bo pomysł wiosną, jest zły na jesieni... I tak już tracę chęci, do robienia tego nieszczęsnego przed ogródka... wiem, pomysły jakieś dziewczyny pisały, trawki kupione, Hortensja też, Bluszcz już rośnie, obwódka z Bukszpanu, już wiem, że do usunięcia, Kosodrzewina tam rośnie,chyba zostanie, jeszcze nie wiem... No, do pasji mnie to miejsce doprowadza...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:18, 03 sty 2013

Do góry
Wpadłam zobaczyć ....a tu już 700

Ogród Dominiki 12:12, 03 sty 2013

Do góry
Domi , a ja coś tam doczytałam , że temat pozbycia się brzóz powrócił , wracając do naszego tematu mam nadzieje że PDCA w tym przypadku skończy się na P , a jeżeli pójdzie dalej to Domi mam nadzieję , że je po prostu przesuniesz na inna część ogrodu ?.
Książki o tematyce ogrodniczej 12:09, 03 sty 2013

Do góry
[
recento napisał(a)
Jak pozyczyłaś to mogę zamówic Ci nowe...
I oto następne pozycje o ogrodach Gertrudy
quote=recento napisał(a)]]]

Mam ten album, sprowadziłam sobie z Anglii, bardzo piękne kompozycje, zdjęcia i opisy wszystkiego. Plany rabat opisane sa nazwami łacińskimi na szczęście, więc bez problemu wiadomo co gdzie rośnie.

Aniu, ten album można znaleźć na Googlach, legalnie 3/4 jego treści jest dostępna na stronie, zobacz sobie, chociaż przyjemniej mieć go w ręku.

http://books.google.pl/books/about/The_Gardens_of_Gertrude_Jekyll.html?id=Vbmwl3ihiyoC&redir_esc=y
I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 12:09, 03 sty 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Proszę o zgłaszanie się do mnie po instrukcje dojazdu i do Madżenki w sprawach organizacyjnych.
Do zobaczenia.

Jestem pod wrażeniem zaproszenia...kominka, wyposażenia i menu A ilości nalewek w dalszych postach już mnie powaliły do parteru ...
Ogród w budowie - nieustającej 11:54, 03 sty 2013

Do góry
Kasiek napisał(a)
[Mnie udało się kupić taki album, w dużym formacie we Włoszech, załączam za Jolą próbki z albumu:

Gabrysiu,poluje na ten album od dluzszego czasu a Ty tak po prostu go masz?

Przybieglam do Twojego ogrodu aby podziwiac rosliny, nie zdajac sobie sprawy ze znajde i inne cuda cieszace oko....Pieknie...
e]

Z albumem nie pomogę, bo po prostu leżał w księgarni w Rzymie i tyle.

Kasiu, a mnie się wydaje, że tam u Ciebie w Niemczech takie rzeczy są właśnie łatwo dostępne, jak choćby kalendarze Taschen z rysunkami Redouta, np, taki jak ma Jotka, zobacz sobie tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/90-ogrodoweimpresjejolki?page=591#post_1 i wcześniejsze strony, jakie Jola cuda wkleja.

W Niemczech są piękne książki dla ogrodników, także o angielskich ogrodach, ale nie kupuję, bo niemieckiego nie znam ani ja, ani moi chłopcy, więc da samych obrazków, to jednak nie warto. Ty masz je w zasięgu. Mamy tu wątek o książkach ogrodniczych i o ogrodnictwie literackim, zobacz tu, właśnie wczoraj coś dopisałam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/940-ksiazki-o-ogrodach-ale-nie-ogrodnicze?page=3
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies