Aniu, Jolu - jak o to zdjęcie Wam chodziło to jest to storczyk ogrodowy - w Polsce ma chyba nazwę "kukułka". To zdjęcie jest akurat z Anglii ale na pewno widziałam to już w którymś z polskich ogrodów - nie wiem czy nie u Państwa Szmitów.
W Anglii tego z roku na rok więcej się sadzi.
Ja u siebie raczej nie będę eksperymentować póki jest taka pogoda w kolejny styczeń jak za oknem.
Może chciałabyś Ewa takie nasionka, które dostałam przy okazji innych dużych zakupów w Anglii? Bo tez ostatnio zrobiłam przegląd co jak i kiedy.
Pasują mi do Twojego ogrodu. Chociaż jak narzuciłaś sobie reżim kolorystyczny to już się mogą w ten nowy Twój układ nie wpisać.
Jak nie chcesz to wrzucam na ogrodowiskowe "Oddam".
A na pomysł z tym zapisywaniem ogrodowych porad czy nazw fajnych ogrodów, które chciałabym zobaczyć to wpadłam już dawno. Nie musisz się przez sterty gazet czy książek przekopywać tylko masz wszystko w jednym miejscu. Tylko Gabrysia, w moim przypadku nie do końca się sprawdza. Bo jak akurat czytam to, co powinnam zapisać to nie mogę tego zeszytu znaleźć. Muszę sobie kupić coś takiego ładnego jak Wy macie to może mi nie będzie ginąć. Ale pomysł świetny. Polecam. Wszystko co zapisałam często się przydaje.
I jeszcze jedna roślinka,czy to jest trzmielina Emerald n Gold? moze ktoś z Was wie? Ja zawsze wiedziałam,że to trzmielina,ale jak dokładnie to nie wiem.
Żywopłociki ,pod oknem trzy trzmieliny pienne i trawy...
Lenko Droga, zastanawaiałam się i ja nad żywopłocikiem, tym bardziej że mam już dwa - jeden na rabacie koło schodów a drugi wokół różanki koło oczka.
Tylko nie wiem czy na takiej długiej rabacie nie będzie go za dużo...?
Poza tym, wjazd do garażu będzie równolegle do domu i nie wiem czy jeszcze jak zrobię taki podkreślający równoległość żywopłot to mi się nie zrobi trochę "efekt lotniska".
Ale te trawki wystające znad żywopłotu fajnie wyglądają
W poniedziałek - albo we wtorek? przyjechały moje osłonki na storczyki - o wiele fajniej wyglądają wszystkie identyczne ( No dobra - miniaturka ma ciut niższą, ale już była )
No i trzy coubi, w których jednak będą skrzydłokwiaty Jednego wielkoluda już mam - jeszcze muszę znaleźć dwa - albo 7 małych
I jeszcze wrzucę moje kulki Blomusa Żartuję Ale są identyczne Będę jeszcze szukać jednego kompletu (są małe, ale tej dużej nigdzie nie ma..) bo straszliwie mi konweniują w domu )
Piękne prezenty dostałas. Dobrze by było miec jeszcze takie róże w ogrodzie.Pozdrawiam.
A wiesz, że mam odmianę rosa centifolia "Cristata", ale nie zdążyłam w zeszłym roku zrobić zdjęcia, bo późno zakwitła i zrobiła to w czasie kiedy mnie nie było, więc nie mam zdjęcia.
Ale obkupiłam się w róże historyczne, mam też kilka zamówionych na wiosnę, więc na razie rosa mundi, która też rosła w XVIII wieku a nawet jeszcze wcześniej.
Wsadziłam obok jeszcze inne pasiaste- Variegata di Bologna i Ferdinand Pichard. Zobaczyłam je w Anglii i spodobały mi się bardzo, bardzo.
A na wiosnę powstanie u mnie kolejna aleja różana i nie tylko...