Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

O....! 09:11, 08 gru 2012

Do góry
Marzenko, ale widoki cudne u Ciebie.
Wszystkiego najlepszego z okazji 300 ;-P

O....! 08:57, 08 gru 2012

Do góry
W sobotni poranek przy kawie zasiadam
Marzence też gratulacje składam .
U Marzenki zawsze są piękne widoki
Dookoła góry jak sięgnąć okiem .

A jak pogoda się dobrze przyłoży
To i Giewonta dojrzeć może .
Obok domciu ma piwniczkę z kamienia
I zsiadłe mleczko pije do znudzenia.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:49, 08 gru 2012

Do góry

Jabłuszka dobre na wszystko!
Nie chce sie wierzyć , ze kiedyś wieszało sie je nawet na choinkę

Przyjazny ogród 08:28, 08 gru 2012

Do góry
Dzięki Wam za miłe słowa,
Wczoraj posłuchałem wywiadu Mai w temacie Danusi, bardzo sensowny - jak łatwo dysponując potężną wiedzą, poukładać to wszystko w klocki i przekazać w tak jasny sposób innym ogrodnikom, polskim ogrodnikom. Jest sporo przykładów na ogrodowisku, że Polacy projektują ogrody z wielkim wyczuciem.
Dla mnie osobiście, ten wywiad jest następną cenną lekcją.
Jedynie nie zgadzam się z niemowlęcym różem, bo ja go po prostu uwielbiam, jest on w większości odmian najpiękniejszych lilii wodnych.

Anno, jeśli chodzi o twojego nierozpoznanego ptaka, to wstawię się jeszcze w twoim temacie z innymi klaszczącymi skrzydlakami. Będziesz mogła na przyszłość, gdy ponownie zobaczysz owego gościa, szybko skojarzyć cechy i bezbłędnie go rozpoznać.

I jeszcze ulubiony róż jednej z najpiękniejszych lilii wodnych 'Odorata Juliana'

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 08:05, 08 gru 2012

Do góry
Betysiu zbliżamy się do 200 - setnej strony
Życzę Ci spełnienia ogrodowego i kolejnego jubileuszu na forum

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:18, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na zdrowie, leczę chrypę

Tą samą metodę wybrałam i ja wczoraj na przeziębienie, dziś mnie trochę głowa boli , ale ogólnie dużo lepiej hahaha,
Gardło płuczę wodą utlenioną , ale na początku objawów

Najbardziej przy urządzaniu domu podobało mi się zamawianie sprzętu i projektowanie mebli do kuchni.
To chyba największa radość Ja zamawiałam w maluteńkim sklepie sprzęt , sympatyczny właściciel sprowadził mi wszystko co chciałam i przywiózł do domu.
Pozdrawiam weekendowo
U mnie wczoraj ok 20 godziny było -13 stopni Brrr
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 02:48, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

śliczne zdjęcia i tyle śniegu ,u mnie mroźno i bez śnieżnie, pozdrawiam
O....! 00:57, 08 gru 2012

Do góry
marzena napisał(a)
dziękuję za życzenia i odwiedziny

a u mnie teraz zimowo i biało...nasypało...i zasypało szarości i burości ...

Nie narzekaj Marzenko widoki to masz piękne o każdej porze roku.
Nie zazdroszczę odśnieżania,ale życzę ci dorobienia się traktorka z końcówkami
Mój kawałek raju II 00:43, 08 gru 2012

Do góry
Wycieczka udana, ale już padam i dlatego tylko kilka zdjęć. Zachwyciły mnie bluszcze w zamku, zobaczcie sami.

O....! 23:47, 07 gru 2012

Do góry
Witaj Marzenko, gratuluję! Twój ogród o każdej porze roku czarujący.

Mój ogród 23:39, 07 gru 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Dzisiaj pogoda wymarzone. Lekki mrozik, trochę śniegu ( mogłoby być więcej), słoneczko świeci - cudownie

Bożenko, na taką zimę zgadzam się do samej wiosny
zielonastrefa 23:38, 07 gru 2012

Do góry
Wielkie buziaczki i szybkiego tysiączka

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 23:37, 07 gru 2012

Do góry
I przepis na pierniczki- mój podstawowy

Składniki na około 100 sztuk:

- 55 dag (550 g)mąki (+ więcej do podsypywania)
- 30 dag (300g) miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie,
niż z prawdziwym)
- 10 dag (100g)cukru pudru
- 12 dag (120 g) masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
- kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).

Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
Piec około 7 - 10 minut w temperaturze 180ºC,
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami.

2 przepis od Liski

Pierniczki imbirowe jak z IKEA

Czas przygotowania: 15min. (plus chłodzenie), pieczenie: 8-10min.

Składniki:
150g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110g masła
100g brązowego cukru (np. demerara)
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam 1,5 łyżeczki, przyp. Liska)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników (to moja modyfikacja przepisu, przyp. L)

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrob wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą.
Zagnieć przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st. C. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkuj je (im cieniej, tym lepiej) na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie. Następnie foremkami wytnij dowolne kształty.
Piecz na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Uważaj, im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia.

Trzymaj w szczelnie zamkniętej puszce tak długo, jak długo zdołasz im się oprzeć. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

I mam jeszcze skan z gazety na te oto gwiazdki migdałowe z cynamonem, ale nie wchodzi pdf, więc jutro przepiszę i wrzucę.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 23:21, 07 gru 2012

Do góry
Bea, serduszko to inspiracja, jutro będę coś dalej robić z filcu i nie tylko Materiału zostało sporo, tylko czasu zabrakło, żeby wszystko wykorzystać. Zaangażuje też moje dzieci do wspólnej zabawy.

No i jutro też mamy w planach pieczenie pierniczków. To już u nas tradycja. Z roku na rok coraz lepiej nam to wychodzi.
Tu sprzed 2 lat, dzieci ozdabiały same.

Pochwalę się dla porównania zeszłorocznymi Nauczyłam się sama robić kolorowy lukier. Sposób jest prosty: cukier puder wymieszany w gorącej wodzie z dodatkiem naturalnych barwników. Wystarczy kupić żółty, niebieski i czerwony. Można uzyskać z nich mnóstwo różnych ciekawych kolorów.
Korzystam też z gotowych pisaków oraz kolorowych cukiereczków (kulki, płatki, patyczki).

Mam kilka wypróbowanych przepisów na ciasteczka i pierniczki świąteczne. Chętnie się podzielę

Ps. Bea, a Twój wianek z rojnikami też jest wspaniały. Pomysł naprawdę genialny. A jak przy tych mrozach dzisiejszych one się trzymają?
Ogród Magdalenka 23:09, 07 gru 2012

Do góry
Najprostsza inspiracja

Rododendronowy ogród II. 23:00, 07 gru 2012

Do góry
To ja Was już pożegnam i ponieważ rano mnie nie będzie zostawiam zastępcę który byc może Was rozbawi.Kolorowych snów i miłego dnia jutro.

Lecę w kulki... 22:56, 07 gru 2012

Do góry
Aniu wianki super. Bardzo fajnie się ogląda taka relację foto.

Chciałam cię zapytać troszkę w innym klimacie niż teraz panuję w ogrodzie.
Bardzo mi się podoba twoja aleja tawułkowa i podglądam ją u ciebie. Próbuje stworzyć sobie projekt i się zastanawiam w jakich odstępach sadzić tawuły, tak żeby się nie zlały w żywopłot.
Powiedz mi w jakich odstępach sadziłaś swoje tawuły?, tak mniej więcej orientacyjnie chciałam wiedzieć
anna_studio napisał(a)

A oto zdjęcia jak powstawała alejka tawułkowa
Dekoracje świąteczne wrocławskie 2012 22:34, 07 gru 2012

Do góry

Wrocław 2012. - planowany termin środa - 12.12.2012

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:24, 07 gru 2012

Do góry
Na zdrowie, leczę chrypę

Kolorowy ogród na piasku 22:20, 07 gru 2012

Do góry
viva napisał(a)

Ale cudnie ! Niebiański widok na wodę przez gałązki.Jeszcze sobie popatrzę mmmmmmmm......

Ananto, woda zamieniła się w lodowisko......zapraszam na łyżwy ....

Chyba jeszcze za wcześnie na lodowisko?Pewnie słabo jeszcze zmrożone.A i szkoda takiego lustra porysować .Nie mam zaufania do wody,miałam wypadek w dzieciństwie ,więc wolę popatrzeć ,wodę kaczkom zostawić.Faktycznie zima pięknie ubiera konary i to jeden z niewielu jej plusów.Dziś podmarzłam ,kicham i mam dość zimy .!!!!!!!!!! Ale kocham ją tylko na takich zdjęciach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies