M się śmieje, że możesz wziąć cały...aż do Pstrągowej dalej już może być
I pierwsze odśnieżanie auta.... i pomyśleć że mamy garaż na dwa auta... tam nawet rower nie wejdzie
Teraz bym dom wybudowała z dwoma podwójnymi garażami I do odśnieżania auta korzystam z rękawiczek.. jak znajdę
A to nasypane ostatnio...... pod cyprysami mam lilie.... i trochę innego dobra, w środku liliowce, a na zewnątrz cebulowe...tulipany wczesne i późne i krokusy..... świeża kora wygląda najładniej... ale mi nie chodzi o estetykę, a tylko o praktyczność... więc sypię gdzie się da Widzę różnicę jak szybko rosną chwasty na korze i bez niej.. i ile trzeba podlewać przy korze a ile bez. Ale są tacy co nie lubią kory Ja ją polubiłam za praktyczność i mi nie przeszkadza ze muszę czasami spomiędzy kory coś wyrwać (bo w 100 % nawet agro nie uchroni przed chwastami) i podoba mi się kora na grządkach, ładnie się odcina od trawnika
Pszczółko, kupuję korę bo sypię na nowe rabaty..... na te co mam to nie dosypuję, ewentualnie gdzieniegdzie troszkę.. sypię by zatrzymało chwasty, zanim kora się rozłoży to rośliny zdążą urosnąć i po problemie. Tam gdzie duże przestrzenie, to mam agro..tam kora się powolutku ulatnia i jest jej bardzo cienko I nie traktuje kory jako element ozdobny a konieczny.... na chwasty i nie muszę tak często podlewać.... Ogólnie na 3 lata nie było potrzeby dosypywania poza symbolicznymi ubytkami spowodowanymi tym, że coś dosadzałam lub wykopywałam i trzeba było ponownie to zasypać.. Na innych rabatach zrobiła sie dżungla i już nie ma potrzeby sypania, bo ...... jest jak tu
Sąsiadka dba o wrażenia estetyczne i widzę, że co roku sporo kory dokupuje Wiec to kwestia jaka rolę ma pełnić kora...
Myślę, że Danusia będzie bardziej kompetentna aby udzielić fachowej odpowiedzi...
Tu sypałam korę .. i nie będę dosypywać bo zarosło szczelnie
Tu mam nasypane w 2009....... nie ma szmaty pod spodem, bo tu mam posadzone cebulowe i lilie..... kto by się bawił w pielenie.. śmierć na grządkach by mnie zagryzła....
Tu jest szmata pod spodem.... kora sypana w 2009
Tu bez szmaty.. mam posadzone hosty, a na skraju tulipany...... i też nie dosypywane
Ale u ciebie śniegu napadało... ten żółty ptaszek to ja się nazywa, bo chyba podobny przylatuje do mnie, jest mniejszy od sikorki
U mnie dopiero wieczorem zaczęło padać, pewnie rano będzie biało. Pozdrawiam.
Te dwa mają żółty kolor więc nie wiem o którego chodzi . Pierwszy to sikorka modraszka a drugi to dzwoniec. Sikorka modraszka jest mniejsza od sikorki bogatki ale dzwoniec jest od niej nieco większy. Pozdrówka Elizko.
Witajcie,kochani! Rano nie było tu Hani...
.zachęcona pogodą i świeżym śniegiem,
puściła się do lasu biegiem.
W lesie kolory się zatarły,
rude, bure się schowały
,tylko siwe pnie zostały.
Śnieg przysypał również śmieci.....
Pięknie było!
Danuś, pytanie.
Jak oddzielić rabatę (po lewej stronie za dereniami), która kończy się równo z linią skarpy, żeby mi kora nie rozsypywała się w dół i była różnica wyraźna do plewienia (rabata) i do obkaszania (skarpa)? Wyższe ekobordy wkopać?
Ekobordy nic nie dadzą, polecam wbić kołki drewniane ale takie surowe, nie malowane, wiklinowe płotki plecione (Jasia Poziomka ma) albo najlepiej cegły, dachówki, rury kamionkowe a w nich cosik. Zajrzyj w ogród Geoffa Hamiltona. Dadzą korze właściwy opór.
Iwonicz zasypany po kolana,a ja dziś nawet leśny spacer zaliczyłam,mimo,że z góry prószyło!
Piękne drzewa o tej porze roku....nawet bez liści wiele w nich uroku!