Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Żywopłotki cisowe. 23:36, 16 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Haniu daj oznaki życia na ogrodowisku przynajmniej raz na jakiś czas.
Delicious candy przepięknie krzaki buduje i kwitnie.
Jestem zadowolona trochę słabsza nugat ale może wiosna się weźmie w garść.

Elu!
jak mi głupio ciągle brakuje czasu, jestem sama zła na siebie.
Mam u siebie jedną wnuczkę z bliźniaków już dorosłą studentkę i wieczorem pogadamy, czas ucieka.
Mnie kwitną Bombony, też krzaczki rozbudowały.

Nugaty słabo, ale u mnie przy brzozie to im gorzej.

Jesiennej pracy dużo, teraz jak deszcze sprzątałam łęty pomidorów.
Jeszcze bym chciała usunąć zapadnięty stół w mnożarce może kogoś znajdę do tej pracy, wynieść beton z parapetów, usunąć ziemię i kogoś ze spawarką odciąć kątownik.

Kwiaty we włosach 23:10, 16 paź 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)

Witam Gosiu

To jeszcze u ciebie krzewuszka kwitnie? Mokro wszędzie padało mocno ale od 2 dni nie pada u nas. Nawet jest względnie nie ma wiatru to te 10 stopni można znieść. W zeszłym roku o tej porze była jeszcze piękna pogoda.

Jutro jadę na swoje włości ciekawe co tam się dzieje, może grzyby bedą.
W tym roku grzybów nie było specjalnie,to co było to jeszcze zgryzione przez robaki albo i ślimaki. Pewnie trawy wszystkie leżą i liści od groma.
Trudno takie uroki jesieni.
U ciebie jak zwykle piękne zdjęcia.
Pisałam ostatnio do Figaro nie odzywa się na forum. Ty tam z nią masz kontakty już inwestycje ogrodowe skończyła czy nie.

Gosiu zyczę zdrowia nie zaraź się uważaj. Bo teraz to tragedia w szpitalach. Co się dzieje. Siedzę w domu mało wychodzę. W tej maseczce to ledwo człowiek dyszy już zimno para z ust i nosa się skrapla i twarz cała mokra.
eM był w Lidlu a tam tłumy ludzie jakiegoś kociokwiku dostali. Kupują pełne wozy jakby na wojnę się miało. Pewnie kupują bo tez nie chcą z domu wychodzić. Teraz to nie wiadomo nawet na ulicy można się zarazić.

Pozdrawiam Gosiu
Pamiętajcie o ogrodach 22:50, 16 paź 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Bardzo dziękuję

Zamówiłem jeszcze trawki w nowej szkółce (pestka dała namiar) zobaczymy co przyjdzie. Pochwalę się oczywiście

Co zamówiłeś, bo przypuszczam który to namiar. Bo też bym może kupiła
Mirkowy ogród (początki) 20:12, 16 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Takie ciski sobie wyhodowałam z sadzonekNie wiem jaka to odmiana.

Jeszcze odnośnie ciskow napisz Mirka ile mają kiedy je sadzilas. Podobno październik jest dobrym miesiącem na robienie sadzonek z cisów. Też bym zrobiła na osiedlu rosną ładne cisy więc bym pouszczykiwala końcówki o wsadziła do donicy.

Mirkowy ogród (początki) 20:07, 16 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Aniu ten miskant przy brzozach to nie wiem jaka odmiana. Kiedyś mi dziewczyna z O kłącza przysłała i tak posadziłam. Dobrze mu tam pod brzozą nawet nie podlewam go .Mam go w dwóch miejscach pod brzozami i sosnami.

To miskant olbrzymi - gigant tak się nazywa jest piękny, ale nie daj Bóg Go przesadzać 2 drwali potrzeba z ostrymi piłami i siekierami.
Mam go to wiem co piszę.
Usuwałam go z jednego miejsca i musiałam korzenie dobrze usunąć. Posadziłam w donicy bardzo dużej i tam rośnie.

Mirka tak mi przykro. Jak się czujesz uważaj bo to cholerniki zdradliwy.
Siedzę w domu. Wczoraj byłam na spacerze z Mają bo ile można dzisiaj siedzę dalej.
A jak reszta domowników eM.
Pozdrawiam i kuruj sie.
Ogród na piasku i z wielkim murem 19:38, 16 paź 2020

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Ciagle pada, pada, pada..brrr

Kilka dnia wcześniej, przed niedzielą wykopaliśmy (!!)dwa potwory.

Znam ten ból, a co to za trawy. Swoich nie wykopuje tylko kilka razy w sezonie przycinam jak są zielone dokoła. Wycinalam prosa i takie duże mutanty. Robota gorsza niż w kamieniołomach bez drwala z dobrą siekierą i krajzega.

Ciekawa jestem tej gliceryny co z tego wyjdzie i na co liczysz w tym doświadczeniu.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:07, 16 paź 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

A jak robisz eliksir z bananów.Zalewasz wodą i już?????

Obieram banany że skórek wrzucam do wiadra i zalewam woda. U nas się je dużo bananów w domu. Ja to co najmniej 2 dziennie.
Ptasi gaj 08:40, 16 paź 2020

Do góry

Trudno wybrać pokrzywę czy azofoske. Ja też od czasu do czasu podlewam eliksirem z wrotyczu lub skrzypu. Pokrzywy wiosna nazbieram bo najlepszy efekt z nich jest.
Jeszcze sobie myślę, że dobrze też zrobić gnojówkę że skórek banana eliksir zawiera dużo potasu jest bardzo dobry na korzenie rośliny. W każdym razie podlewam nim pelargonie i inne kwiaty doniczkowe wyśmienicie rosną i kwitną fiolki. Przez ostatnie 2 tygodnie podlewalam róże mają dużo paczkow, ale juz chyba się nie rozwiną.

Dziękuję, że zajrzałas.

A jak robisz eliksir z bananów.Zalewasz wodą i już?????
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:37, 16 paź 2020

Do góry

Ja w tym roku duzo tulipanów nie sądziłam więcej czosnków, narcyzów i hiacentow już posadzone. Tyle deszczu to mogą znowu zgnic. Jak nie urok to....
Pojadę jutro to zobaczę co tam się dzieje.

Tulipanów dokupiłam tylko 20 i to jeszcze przed decyzją o usunięciu kostki.na przyszły rok to dosadzę dopiero więcej.
Słoneczny Ogród 23:50, 15 paź 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Dorcia aleś się zaczaiła z tym pięknym ogrodem. Jeszcze kilka miesięcy wstecz nie wiedziała co.posadzic, nie wiedziała jak to wszystko spiąć razem, nie wiedziała od czego zacząć. A tu popatrz jak się rozbujała wszystko ma. Piękne,dorodne że można paść że zachwytu. Nawet kałuża powstała z liliami wodnymi no brawo.
A to ci Darcia.

Dorcia szczerze bardzo pięknie wszystko wyszło. Ta trawa Wariagatus, z hortensjami I chyba jeżówki pięknie wyszła. Oczko te kamiorki ładnie poukładane trawy solitery. A myślałam, że to ja mam tylko pier... Na tle traw u ciebie piekne. Napis co to za miskanty na 3 focie z brązowymi kiściami.

Bardzo mi się podoba

Pozdrawiam

Jeżówkowe-Love 20:37, 15 paź 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Elu faktycznie delicious candy i kismet orange bardzo ładnie się rozkrzewiają ..myślę ,że wpływa na to też fakt że są dość niskie ..wysokie jeżówki nie są już tak chętne do przybierania na masie

A czy Twoja Kismed intense orange też ma odcień malinowy ? W ogóle to chyba ciężko tak na prawdę określić jej kolor ..najpierw pomarańcza a później pojedyncze kwiaty przechodzą w malinową czerwień ..Czy u Ciebie też tak jest ?

U mnie też deszczowo , drugi dzień leje non stop .

Bodziszki kupione fartem zamawiałam w necie ..u sympatycznego pana z roslinygardenia

U mnie kilka kismed intense Orange kwitnie - trudno mi teraz powiedzieć ale przyjrzę się bo krzaczki są na różnym etapie kwitnienia. O ile sobie kojarzę to bardziej pomarancz. To są sadzonki licencjonowane nie powinny mieć odchyleń koloru. Dobrze, przyjrzę się o ile deszcz ich nie zniszczył to zrobię fotkę.
Trochę mnie martwią jeżówki ... Nugat i pink bonbon nie wszystkie, ale większość nie za bardzo się rozrasta, nugat nawet 3 sadzonki wyleciały.
Jak je przywiozłam właśnie kwitły i może cała siłę skierowały w kwiat. Powinnam przyciąć kwiat i może by się rozkrzewily.

Chyba u ciebie czytalam, że zebrałas nasiona z Jeżowek i będziesz siać.
Byłam w tym roku u Anabbel ona te jeżówki licenc. sprowadziła.
Ona pozbierała z tych licencjonowanych nasiona i zasiała. Powschodziły, ale kwiaty zupełnie inne kolory, bardzo ładne. Piękne mieszance na kwiat cięty.
Też sprobuje rozsiać ciekawe co wyjdzie.

Czy ty twoje jeżówki rozsadzasz

Jak zrobię fotki to napiszę.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:31, 15 paź 2020

Do góry
A co Dorotka zamawiałas? Ja to chyba jeszcze raz zamówię. Oni od poniedziałku wysyłają jutro czwartek to dojdzie chciałam jeszcze trawy. Fajne babki tam zarządzający dzwonią do mnie jakieś punkty mam do odebrania. Zawsze im mówię,jak coś będzie nie tak to im odeśle fot narobię i wyśle w świat. Śmieją się i mówią, że je terroryzuje. Wysyłają ładne sadzonki więc jestem zadowolona.
Trawy bo wiosna trawy nie wyrośnięte teraz mają jeszcze liście nie przycięte.

Ta Larisa jakaś duża u ciebie nie przycinasz jej? Wg opisów to ma 80 cm wzwyż u ciebie widać, że wysoka.
Przeczytałam p tym kulkowanie muszę wypróbować na różach wiosna.

Wiem że nie możesz, moja Mają opieki bezalkoholowe pije i zadowolona.
Chyba do strachliwych nie należysz.

Pozdrawiam
Ja chyba zamówiłam te rośliny, ale nie zapisałam sobie tego nigdzie , a na ich stronie nie mogę nigdzie znaleźć tego zamówienia. Wiesz może jak podglądnąć co zamówiłam?
Kocimiętka Faassena 'Purrsian Blue' Nepeta faassenii Cena: 7,99 zł x2

Hakonechloa smukła 'Aureola' Hakonechloa macra Cena: 14,99 zł

Hakonechloa smukła 'All Gold' Hakonechloa macra Cena: 15,49 zł

Bylica Schmidta 'Nana' Artemisia Schmidtiana Cena: 6,99 zł

Chyba jeszcze do nich zadzwonię i zamówię rojniki gipsówkę i zatrwian.

Larisę można wedle swojego uznania kształtować. Mnie właśnie taki pokrój odpowiada. Ona po pierwszym kwitnieniu była przycięta na około 40 cm i na około metr urosła do jesieni.
Ptasi gaj 19:55, 15 paź 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Bardzo ładne krzaczki i co najważniejsze .. zapączkowane w przyszłym roku będzie szał

Ja moje jeżówki od wiosny do czasu aż pojawią się pierwsze pąki kwiatowe ( raz na 2-3 tyg.) podlewam gnojówką z pokrzyw ..po tym eliksirze bardzo szybko rozrasta się kępa

Taki sam efekt da podsypanie ich azofoską

Trudno wybrać pokrzywę czy azofoske. Ja też od czasu do czasu podlewam eliksirem z wrotyczu lub skrzypu. Pokrzywy wiosna nazbieram bo najlepszy efekt z nich jest.
Jeszcze sobie myślę, że dobrze też zrobić gnojówkę że skórek banana eliksir zawiera dużo potasu jest bardzo dobry na korzenie rośliny. W każdym razie podlewam nim pelargonie i inne kwiaty doniczkowe wyśmienicie rosną i kwitną fiolki. Przez ostatnie 2 tygodnie podlewalam róże mają dużo paczkow, ale juz chyba się nie rozwiną.

Dziękuję, że zajrzałas.
Ptasi gaj 17:54, 15 paź 2020

Do góry
To są delicious cendy. Zbudowaly krzak z flancy. W tle delicious Nugat.

Bardzo ładne krzaczki i co najważniejsze .. zapączkowane w przyszłym roku będzie szał

Ja moje jeżówki od wiosny do czasu aż pojawią się pierwsze pąki kwiatowe ( raz na 2-3 tyg.) podlewam gnojówką z pokrzyw ..po tym eliksirze bardzo szybko rozrasta się kępa

Taki sam efekt da podsypanie ich azofoską
Jeżówkowe-Love 17:46, 15 paź 2020

Do góry

Łanu kwitnących jezowek delicious candy jeszcze sie nie doczekalam. Na razie budują swoje krzaczki i pojedyncze kwitną. Oceniam sam kwiat ma piękny kolor taki jak lubię i dlatego napisałam rzecz gustu. W przyszłym roku może już będzie co oglądać.
Kupiłam i inne malenstwa - delicious Nugat, pink bonbon, kismed intense Orange (bardzo ładny kolor) to moje początki jezowkowe. Jak to będzie z uprawa zobaczę.
Jak na razie najładniejsze krzaki budują delicious candy i kismed int orange (jak chcesz zobaczyć to wstawiłam na moim wątku 2 szt krzaczków).

Gdzie kupowalas bodziszki w takiej masie. Są bardzo ładne.

Pracy dużo odrobiłas efekt kwitnący będzie w przyszłym roku. Taki to nasz żywot. U nas lało i znowu leje zimno.

Pozdrawiam

Elu faktycznie delicious candy i kismet orange bardzo ładnie się rozkrzewiają ..myślę ,że wpływa na to też fakt że są dość niskie ..wysokie jeżówki nie są już tak chętne do przybierania na masie

A czy Twoja Kismed intense orange też ma odcień malinowy ? W ogóle to chyba ciężko tak na prawdę określić jej kolor ..najpierw pomarańcza a później pojedyncze kwiaty przechodzą w malinową czerwień ..Czy u Ciebie też tak jest ?

U mnie też deszczowo , drugi dzień leje non stop .

Bodziszki kupione fartem zamawiałam w necie ..u sympatycznego pana z roslinygardenia
Dwa ogrody 17:28, 15 paź 2020

Do góry
Kury piękne, a kogucik jaki zadowolony, że ma tyle piękności koło siebie.

Kurnik pierwsza klasa obrońcy Eco nie będą się czepiać. Wszystko mają + szczesciary, jeszcze firanki w oknie koniecznie

Pozdrawiam

Ogród Cioci cz. 3 17:19, 15 paź 2020

Do góry
A ja już przeczytałam. Babcia zawsze najlepsza.
Już miałam pstrykniety tytul, ale zmieniłam zdanie i pokazuje dowód inny

No widzisz a u mnie w kiosku jeszcze nie ma
Ogród Cioci cz. 3 17:17, 15 paź 2020

Do góry
A ja już przeczytałam. Babcia zawsze najlepsza.
Już miałam pstrykniety tytul, ale zmieniłam zdanie i pokazuje dowód inny

Ogród Cioci cz. 3 14:30, 15 paź 2020

Do góry

To listopadowy numer. Zaraz zobaczę czy już jest. Październikowy jeszcze u mnie nie przeczytany lezy.
Jak jest coś ładnego to należy się chwalić. Niech każdy kupujący nacieszy oczy.
Śnieg już u was u nas zimno. Oj w zeszłym roku inaczej pogoda wyglądała słoneczko świeciło i kolorki ładne były.

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Może jeszcze będzie ładnie i ciepło Teraz ziąb i wyżej troszkę śnieg.
U mnie deszcz ze śniegiem niestety.
Ogród Cioci cz. 3 13:15, 15 paź 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
CHWALĘ SIĘ, MÓJ OGRÓD W NOWYM NUMERZE,,KOCHAM OGROD,,
https://www.facebook.com/KochamOgrodMagazyn/photos/a.317035365132583/1749325205236918/?type=3&theater

To listopadowy numer. Zaraz zobaczę czy już jest. Październikowy jeszcze u mnie nie przeczytany lezy.
Jak jest coś ładnego to należy się chwalić. Niech każdy kupujący nacieszy oczy.
Śnieg już u was u nas zimno. Oj w zeszłym roku inaczej pogoda wyglądała słoneczko świeciło i kolorki ładne były.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies