Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 19:47, 24 lis 2014

Do góry
Wiesz, kilogramów to ja mam dużo na zbyciu, ale tego chyba nie chcesz

A energię to na kilogramy się mierzy??? A jak się ją odważa? Utoczyć, ukroić czy jeszcze inaczej?

No to co, że nie skończyłam? W ogrodzie mogę pracować już tylko w weekendy, w dni powszednie - planuję
Kubusiowo II 19:24, 24 lis 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Troszke jesieni z Kubusiowa..... wygląda gorzej niż źle... płakać mi się chce

Co Ty gadasz? Jakie źle?
Przecież zima nadchodzi, wszystko szaro-bure się stało.
Kondziowy ogrod cz II 19:20, 24 lis 2014

Do góry
No jesteś wreszcie
Ogród z łezką II 18:48, 24 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, siarczan potasu tylko rozpuszczalny warto kupić.

Teraz to już Tesiunia ja też taka mądra jestem, następny będzie rozpuszczalny

Za późno Was poczytałam...a jak się wściekałam, że to dziadostwo mi się rozpuścić nie chce...
Ogród z łezką II 18:36, 24 lis 2014

Do góry
Kasiu, siarczan potasu tylko rozpuszczalny warto kupić.
W Gąszczu u Tess 18:33, 24 lis 2014

Do góry
Melduję, że kamasje posadzone.

Muszę jednakże podkreślić, że u mnie zadanie pod nazwą "posadzić kamasję" składa się z podzadań:
- kamasje wykopać,
- kamasje oddzielić (małe od dużych),
- kamasje duże posadzić na rabacie z czosnkami (ale wcześniej wykopać i przesadzić rosnące tam byliny),
- kamasje małe posadzić na rabacie w ogrodzie Babci Danusi (a dużo ich było).

eM wprawdzie radził je (te małe) wyrzucić, ale jak wyrzucić, jak może one (kamasje) pięknymi się okażą?

Już nic więcej przed zimą do gruntu nie sadzę.

Jestem prawie obrobiona.

Zostało mi jeszcze:
- posadzenie cebulowych do donic,
- zadołowanie donic do gruntu (cebulowe, zioła, sadzonki tegoroczne, hosty).
ale to zdążę zrobić, mrozów nie zapowiadają w tym tygodniu.

I zrobiłam już plan działań na wiosnę Wierzyć się nie chce, bo już trzy sezony ogród tworzę, a mam tylko jedną rabatę w zasadzie gotową
Reszta - uzupełnienia albo przeróbki
Plan jest bardzo obszerny. Bardzo, bardzo.

Pozdrawiam wszystkich miłych Gości
W Gąszczu u Tess 18:21, 24 lis 2014

Do góry
Mirko, Danko - dziękuję za odzew na apel o pomoc

Aniu (an_tre) - zwilce to mój towar eksportowy przez całą jesień mogę tylko zawilce pokazywać, i wychodzi, że mam pięknie (a nie mam)

Danusiu - dziewczyny były szybsze, ale bardzo dziękuję za pomoc

Boćku - siarczanem potasu nie podsypuję, lecz podlewam Kupuję rozpuszczalny, nie granulowany (granulowany się nie chce rozpuszczać). Podlewam wszystkie kwitnące, od fazy pąka.

Agentko - uwielbiam tego kapeluszowego emotikonka Tesiskam

Mariolu - oj tak, ogrodniczkuję w porze, kiedy już nie powinnam. Ale takiego Powera dostałam, że trzeba go wykorzystać

Karola - kamasję znam od dawna (była w ogrodzie Babci Danusi), ale jakoś dotąd jej nie miałam. Bo nie widziałam tej cudnej inspiracji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=494

Aniu Mi - uśmiałam się Rzeczywiście, jak to się stało, że Karola jeszcze nie wcisnęła do swojego ogródka kamasji?

Kasiu-Kindziu
- u nas też słonecznie było, ale w pracy siedziałam

Irenko - wiosną będziemy podziwiać (mam nadzieję) cudne kamasje.

Danka - do wiosny dużo czasu, zdązymy podsadzić Twoje trawki
Żartuję, zajrzę wieczorkiem.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:54, 24 lis 2014

Do góry
Basiu - w sprawie topinamburu masz chyba rację.. posadziłam jako zdrowe warzywo.... bo ostatnie lata musimy sie ciągle naprawiać. Ale nawet zględny zdrowotne nei przeważą szali jego być albo nie być

Irenka - dobrze że sie nabiegam, taki fitnes na zimę Tawułki też przesadziłam. Na razie tymczasówka, ale już i tak lepiej bo większy cień mają..

Kasik - z mchem też mam problem... sypałam na rabaty dolomit aby odkwasić glebę.. nie wiem czy pomoże... i mam nadzieję, że nie zaszkodzi. Mech mi nawet zaatakowała floksy na skalniaku, gdzie słoneczko od rana do nocy, nie podlewam, wiec mokro też tam nie ma. W trawniku w miejscach cienisty też mam ten problem.. Jak dostaniesz dobre przepisy co z tym zrobić to podziel sie i ze mną.

Tess -byłam wczoraj, i chyba to kamasja.. jest ciut podobna do narcyzów, ale swoje oglądałam tak dawno temu.. Danusia jednak potwierdziła, że się nie myliłam..

Bdan Danka - rabaty bylinowe są trudne, ale ciut kwiatuszków warto posadzić i ... jak nie podejdą to można je po prostu komuś oddać
Podlewać rabaty można, ale po co ekstra płacić za wodę, marnować swój czas.. kiedy można posadzić coś co da sobie radę bez naszej pomocy. Przyjdzie tydzień upałów, pojedziesz na urlop.. i wszytko Ci padnie, jak posadzisz coś co wytrzyma.. to i 2 tygodnie bez podlewania przeżyje.. To duża rabata, wiec lepiej nie dokładać sobie niepotrzebnej roboty. Piszę już u siebie, bo u Ciebie zrobi się jakaś dyskusja, zupełnie niepotrzebna Dlatego bronię mojego zestawu roślin i upieram się, że rośliny do cienia na słoneczną rabatę to głupi pomysł. Masz duży ogród.. i po cholerę dokładać sobie roboty.

Aniu Tre - grunt do rozsądne działanie i bez histerii do ogrodu

Bociuś - jak fajnie, że Ty nie w ciepłych krajach...

Mariola - widocznie my lubimy siedzieć w lesie

Piotrek - bielą aż tak mocno sie nie zachwycam, kolor jak każdy inny, ja lubię wszystkie kolory Chociaż najbardziej to niebieski.

Karola - tak łapki zmarzły, że kopanie było najlepszą formą rozgrzewki.. dziś słoneczko, ale woda w kałuży zamarznięta.

Kindzia - próbuję już spowolnić wątek.. dlatego nawet hurtem odpisuje..

Ola babka- i w tym tkwi cała mądrość.. nie dajmy sie zwariować Ogró ma cieszyć, a nie smucić.. jak nei zrobię teraz zrobię wiosną.. jak padnie będzie miejsce na nowe.

Monika - auto musisz wysłać na poprawkowy kurs prawa jazdy...

Aneta - stipa potrafi wnerwiać... ale też potrafi cieszyć.. Chociaż wnerwiała pod koniec sezonu, to ileś siewek i kęp przesadziłam do szklarni, może przezimuje A może zimy znów nie będzie Chociaż mrozik by sie przydał, bo ślimaki mnie zjedzą, nie tylko roślinki, ale i mnie. Ogród bez bylin jest smutaśny... masz rację. Danusia w swoim bukszpanowym też sadzi bylinki tu i ówdzie.. Dlatego wybaczam bylinom okresy brzydkie...

Asia_K -

Teraz jak przeglądam foty to wybieram poszczególne ujęcia z wybranych rabat do prezentacji jak sie mieniają rabaty bylinowe w trakcie roku.. nie da sie przejrzeć wszytkich fotek na raz.. tu brakuje jeszcze innych miesięcy.. ale tak to będzie leciało.. brakuje mi jeszcze pozostałych miesięcy, trzeba odszukać.
LUTY - krokusy i oczar

KWIECIEŃ -

MAJ - piwownia

CZERWIEC lawenda i róże

PAŻDZIERNIK - lawenda, kolory liści

Dwa ogrody 11:36, 24 lis 2014

Do góry
Ewa, to tak jak ja!

Mariola, czytałam u Bociusia, że masz biały zawilec, to ja też ustawiam się w kolejce, bo Tess kawałek obiecała, jeden od ciebie i może już w nowym sezonie będą cieszyć moje oczy
Ogród z łezką II 08:13, 24 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, melduję się i ja.
Ależ pięknie zmieniło się u Ciebie. Świetnie to pokazałaś.

Tesiuniu, Ty byłaś jedną z pierwszych witających mnie na Ogrodo...ponad dwa lata minęło...
Ogród z łezką II 21:17, 23 lis 2014

Do góry
Kasiu, melduję się i ja.
Ależ pięknie zmieniło się u Ciebie. Świetnie to pokazałaś.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:06, 23 lis 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
O to i ja polecę do Tess pocytać ha ha Aga cudnie zamglony i zakroplowany ogród i gołe srogie pieńki Kuruj sie naleweczką naleweczką

Mam tylko syropki..Ja też mam tą szałwię, ale nie liczę na to przezimuje , wiosną pozyskam sadzonki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:02, 23 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Wrzosowisko masz piękne. I pięknie skomponowane rabaty.
Zamglone fotki bardzo klimatyczne.
Muszę zajrzeć dalej wstecz, niż pięć stron, bo dawno nie byłam.
A zawilce zasługują na wyeksponowane stanowisko, zalety - w odpowiedzi w moim wątku.
Zdrówka życzę

Tesiu poczytałam.... w Wojsławicach u Finki pozyskałam kolejne odmiany, tylko, że u mnie w sezonie króluje słońce dla nich nie najlepiej, ale spróbuję, bo takie piękności jak u ciebie rosną, kuszą, oj kuszą, żeby spróbować.

Najlepiej to mi właśnie wrzosy rosną
W Gąszczu u Tess 17:20, 23 lis 2014

Do góry
Tess, chyba tylko śnieg albo mróz wyhamuje Twoje ogrodniczkowanie ale jak doskonale Cię rozumiem Zawilce białe i różowe mam chyba czwarty sezon, w trzecim zaczęły przyrastać rozłogami, dość intensywnie, straciły za to na wysokości i kwitnieniu, ale ich też nie dokarmiałam. Przesadziłam prawie wszystkie i troszkę sie zmartwiłam, bo rosna pod bukami, a tam kwaśno nie będzie Co najwyżej znów z nimi pobiegam Pozdrawiam.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 16:50, 23 lis 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Na kolejowej gąszcz a trawy fajnie powiązane już Doczytałam u Tess że pytasz o białe zawilce majowe, mam i mogę się podzielić Pozdrawiam.

Dziękuję
Naprawdę??? Bardzo chętnie przygarnę nadwyżki, jeśli to nie kłopot
Boćkowe perypetie ogrodkowe 16:47, 23 lis 2014

Do góry
Na kolejowej gąszcz a trawy fajnie powiązane już Doczytałam u Tess że pytasz o białe zawilce majowe, mam i mogę się podzielić Pozdrawiam.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:22, 23 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Haniu, bardzo, bardzo dziękuję za pomoc
Bardzo, bardzo
Mogę odwdzięczyć się cebulkami, chcesz? Pewnie masz, skoro znasz

Kiedyś miałam jej bardzo dużo, potem mnie denerwowały właśnie z tego rzadkiego kwitnienia. Powydawałam. Ale kilka cebul zostało i wędrują po ogrodzie, jak je przypadkiem z czymś wykopię. Ale co roku jakiś kwiatek jest. Za cebulki dziękuję.
Miło, że chcesz się dzielić. Może kto inny będzie bardziej chętny. Ja mam swoje.
W Gąszczu u Tess 11:44, 23 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
zachwycił mnie zawilcowy fenomen są cudowne i jak prędko ci się pięknie rozrosły
miłej niedzieli Tess
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:03, 23 lis 2014

Do góry
Wielkie dzięki, Aniu Cmok
W Gąszczu u Tess 11:03, 23 lis 2014

Do góry
Wielkie dzięki, Aniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies