Liatry są ładne, ale jeżówki ładniejsze. Liatra wczesniej kwitnie od jezowki. Trawy koniecznie posadz na tej rabacie tylko ile u jak w środku, po bokach to trzeba rozstrzygnąć. Jest bardzo dużo ładnych traw. Nawet stipa z jezowkami jest piękna.
Prawie wszystkie trawy ścinamy wiosna. Po ścięciu jeżyki traw też są dekoracyjne.
Musisz na tej rabacie zastosować zmienność kwitnienia.
No jakbyś teraz posadziła trawy i jeżówki czy szałwię, lawendy pomiędzy nimi mozna posadzic wszystkie cebulowe wiosenne które kwitną wcześnie, przebiśniegi, krokusy, hiacenty, te niebieskie, smagliczka żółta, tulipany, czosnki. Przy trawach możesz posadzić jakieś ładne róże które nie chorują w kolorze jaki lubisz.
Lawendę też możesz posadzić np na rogach rabaty. Trzeba ją przycinać wiosna i później jak okwitnie pod koniec lipca.
Pusc wodzę fantazji najwyżej przesadzisz jak coś nie będzie pasowało.
Już masz ładnie więc i rabata się uda.
Przyszły moje trawy zobacz jakie kolorki na moim wątku.
Mi sie marzy ladna slidowisnia, bo mojamalutka narazie.Taki naturalny pokroj chcialam miec. Narazie to 3 galazki sa,zobaczymy jak sie rozrosnie
Klon sumeryjski?Musze poszperac bo nie znam.No wlasnie nie wiem czy sie w tym roku bardziej przebarwia. Ale plusem ich jest to, ze bardzo dlugo trzymaja przebarwione liscie. Jablon ozdobna u sasiadki sie przebarwila i po 3 dniach wszystkie liscie stracila.No kolor piekny miala ale szkoda ze tak krotko.
Dzięki Kasiu piekne są. Kulki tak mają przyrastają powoli. Pionowe pilary miały w tym roku duże przyrosty te większe ok 60 cm. W przyszłym będę przycinać aby się zagescily tak mi radził ogrodnik.
U was są drogie pilary u nas tańsze można dostać. Takie 2 by mi się przydały wiosna kupie. Jeszcze przymierzam się do klonu sumeryjskiego.
Każdego roku inny kolor bo to wszystko zależy od pogody. U mnie najladniejszy kolor miały w 2018 r. Teraz leje od 2 dni to nie wiadomo co będzie.
Tak wlasnie myslalam, tez sie usmialam pewnie nie znalazlas w sieci zadnego deba o nazwie Eddie?
Roczny przyrost?Ciezko okreslic- 10 cm po calosci obwodu?Rosnie powoli. Choc te dwa na rabacie maja lepsze warunki i maja tez wieksze liscie i sa wieksze niz te przy podjezdzie.Co roku maja inne ubarwienie. Gdzies na watku wklejalam.
Ponieważ prowadzę z Kasią pestka dysputy na temat traw. Link mnie zawiódł na str 143 twojego wątku o palczatkach m.in zobaczyłam na jej focie słonecznik o ciemnych kolorach. Chcę się ją zapytać, co się z nim dzieje.
U Kasi to dab green dwarf, wiec myslalam, ze moze te deby z okragla korona sie lepiej przebarwiaja niz moja odmiana pilar ale z tego wynika, ze sie tak samo przebarwiaja, tylko ze moj pilar widocznie za malo slonca dostaje.
Stoi do godz. 12 w pelnym sloncu a pozniej juz ma tylko korone w sloncu a od polowy w dol w cieniu.
Czyli korona jest caly dzien w sloncu a dol tylko do 13 godz. i to chyba bedzie powodem ze sie tak brzydko przebarwia.
Na wiosne tez go podrzuce obornikem, moze cos pomoze
Ja dalam za mojego pilara 175 euro.
Dzisiaj bylam w szkolce zobaczyc jak te okragle deby green dwarf teraz wygladaja, i so narazie jeszcze zielone. Kosztuja 225€, maja malutka korone jakies 35cm szerokosci i sa szczepione na wysokosci 2,20m.
Odczekam jeszcze ta jesien i moze nastepna, i wtedy zdecyduje co z nim zrobie
Kasiu na temat traw można pisać i pisać. Widziałam na Fejsie ile tam zakręconych trawiasto.
Jutro do mnie przybędzie paczuszka z trawami cieszę się, ale mam obawy to jesień i mogą być takie wypierdki, ale trudno. Twierdza, że ładne sadzonki zobaczymy.
Kasiu na tej focie widać trawkę pomarańczowa po lewej stronie co to za trawka przydała by mi się.
Kasiu jeszcze chciałam się dowiedzieć co dzieje się ze słonecznikiem z ciemnych lisciach. Wstawiłam go u Grzegorza w zeszłym roku. Byłaś w szkółce i tam nabylas. Zobacz u Greg wstawiłam go u niego natknęłam się przy palczatkach jak opisywałas nazwy. Zobacz do niego
Jeżeli chodzi o dęby to jest ten sam.na ktory narzekalas u Kasi - green pilar
Mam 8 sztukni tak prawdę mówiąc kazdy zaczyna się inaczej przebarwia aby w końcu wyglądać czerwono, bordowo w piękne kolorowe liście jak widzisz
Jak rosną np zależy od podlewania jak sama nazwa wskazuje dąb błotny musi mieć wilgotne podłoże nie należy go przesuszać.
Rosną w zwyklej ziemi - caly dzień w słońcu. Sa nawet po liściach zraszane jak trawnik podlewamy. Wiosna podrzucam trochę obornika bydlęcego np 2 szpadle i mieszam z ziemią.
Jak nie masz dostępu do zwykłego obornika to w marketach w Niemczech pewnie jest granulowany to podsyp np z 3 garscie pod dęba i zmieszaj z ziemią.
Nie zniechęcaj się bo to naprawdę piękne dęby mnie nie zawodzą do tej pory.
Jakiego koloru liście będą miały jesienią też dużo zależy od pogody jesienią szczególnie noce jak zimne to mogą się słabo przebarwiaca jak mróz to mogą zbrazowiec.
Idealnym pogodowo dla debow był rok 2018 i 2019 była bardzo ciepla jesień.
Czy obecną jeszcze będzie ciepła zobaczymy na razie u nas ok 13 stopni i leje.
Dlaczego się nie równo przebarwiają na to może ci tylko odpowiedzieć botanik lub dendrolog. Pewnie zachodzą jakieś reakcje o których nie mam pojęcia.
U Kasi dąb pilar d.... Też ładny to z tej samej rodziny pilar tylko szczepiony na pniu, też mi się bardzo podoba.
Może kupię chciałam się od Kasi dowiedzieć jak przyrasta. U nas w sprzedaży są do 1,6 i maja male peruczki, Są większe ale bardzo drogie ok 500 zł i więcej. A to ryzyko bo jak się nie przyjmie to stracę. Zresztą zawsze lepiej mniejsze krzaki, drzewa i rośliny kupowac.
Moim zdaniem powinnaś czekać cierpliwie aż twój dostanie kolorków najważniejsza jest woda i słońce.
Mam nadzieję, że odpisałam wyczerpująco jak coś to pytaj odpowiem
Dzieki. Juz lece na twoj watek by je obejzec
Moj pilar rosnie w pol cieniu od 1,5 roku. Regularnie go podlewam i ma soczyste, zielone liscie, tylko nie zaldadnie sie jesienia przebarwil, tak bardziej na brazowo a nie czerwono