Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja bajka 21:41, 16 lut 2017

Do góry
Ładnie Ci śnieg topnieje. Ogród odsłania się coraz bardziej. Magnolia cała w pąkach - ale będziemy oglądać widowisko.

Ptaszki nabałaganiły bardzo
Ogrodowy song 19:58, 16 lut 2017

Do góry
Sezon wiosenny 2017 ogłaszam za otwarty pogoda sprzyja, więc wzięłam się do pracy. Brodząc w śniegu i w wodzie przycięłam hortensje, rozchodniki, seslerię jesienną, i berberysy. Ziemia bardzo jeszcze zmarznięta, tak więc krokusów, ani im podobnych jeszcze nie ujrzałam.

Oprócz tego zamówione nowe rośliny rozchodnik Surrender Red,magnolia Susan, orlik Cameo Red White i Tawuła Goldmound. W planie jeszcze drzewka..
W oflisowym ogrodzie 09:31, 16 lut 2017

Do góry
Kamila, mam posadzone trzy małe magnolie i mam nadzieję, że przeżyją zimę. Jako jedyne zostały opatulone. Kocham te drzewa, we Wrocławiu ich pełno (wiadomo klimat robi swoje). Po drodze do szkoły miałam piękny okaz starej magnolii przy starym poniemieckim szpitalu. Jak zaczęli remont, magnolia zniknęła
W oflisowym ogrodzie 19:40, 15 lut 2017

Do góry
Margarete napisał(a)

A którą masz na celowniku ?

Małgorzata podoba mi się ta
http://www.zymon.pl/pl/p/Magnolia-Old-Port-C7,5-100-125-cm/1435
Ogród Mirelli 09:58, 14 lut 2017

Do góry
Gobasia uuuu to szkoda, że zapach Cię męczy

Ania na szczęście mnie zapach hiacyntów nie dusi i mogę je mieć w domu w każdej ilości

Paulinka dobrze pamiętasz W zeszłym roku bardzo dużo ich miałam. W tym roku już mi się trochę znudziły i zaczynam przygodę z żółtymi hiacyntami i błękitnymi szafirkami

Amelia ja też lubię te zapachy i jeszcze lubię zapach lilii św.Józefa

Ania ja też długo stoję przy hiacyntach, narcyzach i żonkilach

Iza tak masz rację. Ta odmiana ma bardzo pełny, gęsty, zbity kwiat

Magnolia jeżówki gościły w zeszłym roku pierwszy sezon w moim ogrodzie. Coś więcej z moich obserwacji będę mogła o nich napisać w tym roku
Ogród Mirelli 22:57, 13 lut 2017

Do góry
W wątku o jeżówkach zobaczyłam jak Ty masz ich dużo. Nie znam Twojego wątku, nie wiem więc, czy robiłaś swój subiektywny przegląd odmian, które masz? A jeżeli nie, to może masz ochotę zrobić? ja chętnie posłucham jak oceniasz je pod kątem siły wzrostu, witalności, sztywności, atrakcyjności całej kępy, trwałości barw....
Bo kolory i sam kwiatek łatwo zaobserwować, ale wiele innych cech.... jak nie pohodujesz, nie wiesz, a czasem nawet jak hodujesz to warto porównać z doświadczeniami innych.
A jeżówki to dla mnie, i chyba dla Ciebie też, ważny gatunek.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 13 lut 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Ren, odbierasz pocztę? Pisałam do Ciebie

Odpisałam
Ogródek Mirelli 21:36, 13 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Towarzyszyć jej będą żurawki

Kilka z tych żurawek planuję posadzić przy magnolii. Wiem, że magnolia nie lubi mieć nic w nóżkach, ale takiego pustego miejsca nie chcę zostawić. Przetestuję jak będzie rosła

znalazłam te żurawki piękne - bardzo podobają mi się falbanki na liściach no i obłędnie się przebarwia muszę poczytać czy ona na pełnym słoncu da radę - mam tam patelnię dziękuję
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 13:05, 13 lut 2017

Do góry
popcorn napisał(a)

a moja magnolia ubiegłoroczna, za 90 zł, cudo biała Lennei Alba chyba trup
na 99% buuuu

Czemu tak myślisz ?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:51, 13 lut 2017

Do góry

a moja magnolia ubiegłoroczna, za 90 zł, cudo biała Lennei Alba chyba trup
na 99% buuuu
Ogród - moje marzenie 01:25, 11 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Przede wszystkim pokaż te rysunki swojemu eMowi.
Z doświadczenia forumowego wynika, że największy problem we wprowadzaniu takich zmian to mężowie, którzy każdego metra kwadratowego trawnika bronią jak niepodległości. Po paru latach koszenia im przechodzi

I zapytaj się go, czy jest chętny robić tą ścieżkę z kółeczkiem dookoła drzewa - jak to będzie klepnięte, to możemy zabrać się za rośliny

Mój eM mówi ze akceptuje wszystko dopiero jak przejdę do czynów i zacznę robić rewolucje na podwórku to pewno będzie miał uwagi - na razie to się śmieje bo wszędzie w domu porozrzucane kartki z moimi bazgrołami ogrodowymi.
Jeśli chodzi o ścieżkę między ulami to nie uda się jej tam zrobić ponieważ ule stoją blisko siebie i nie ma miejsca, a poza tym nie wiem czy znalazł by się taki odważny co by tam spacerował hi hi
Kółeczko koło drzewa jak najbardziej, ale nie zdecyduję się jednak na lipę chce jakieś mniejsze drzewo. Mam nadzieje ze się nie pogniewasz ze nie będzie lipy.
Za to lipa rośnie u teściów przed ogrodzeniem i jest ogromna jak się zazieleni to zrobię zdjęcia.
Co do klona który rośnie koło uli to myślałam ze to będzie jego docelowe miejsce, bo byłoby tam trochę cienia i można by pod nim zrobić taką ławkę wokół pnia - ale to jest jeszcze do przemyślenia.
Naniosłam kilka zmian na twoim projekcie nie wiem czy dobre ale to ocenisz.

Tą rabatę gdzie jest tuja kórnik i magnolia trochę zmieniłam bo chciałam żeby powstał tam taki okrągły placyk gdzie będzie się przechodzić pod pergolą, można by tam było ustawić np ławkę, hustawkę, grila.
Na łezce zmniejszyłam troszkę trawę na rzecz istniejącego skalniaka.
Dołożyłam rabatę po przekątnej do uli
Z tyłu naprzeciw tarasu niebieska plama to plac zabaw dla synka.
Wklejam jeszcze taka bardzo szybko wykonaną "wizualizacje" pergoli.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:05, 10 lut 2017

Do góry
Ren, odbierasz pocztę? Pisałam do Ciebie
Pszczelarnia 18:01, 09 lut 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

na co Aniu idziesz? Ja zimą też więcej tam bywam

Marta a nie chciałabyś mnie odwiedzić? Jakże mi brakuje Twojej rady i spojrzenia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:05, 09 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie , puszczają nowe gałęzie jak głupie. Obserwacja dotyczy magnolii 'Susan'.

Nie chodzi mi o to, że należy ciąć, ale o to że można ciąć. Można i nic się nie dzieje. No chyba że magnolia się "kisi" w ogrodzie i byle jak rośnie, ale jeśli szaleje, to czemu nie podciąć gałązki, które uniemożliwiają przejście i zacieniają całą rabatę, że nie można nic pod tym posadzić.

Dziękuję Świetna wiadomość właśnie o to chodzi żeby coś pod nią móc posadzić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:53, 08 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Danusiu
Pisałaś u Ani, że można ciąć magnolie jeśli chce sie korygować ich pokrój a czy to nie wpływa negatywnie na jej kwitnienie?

Nie , puszczają nowe gałęzie jak głupie. Obserwacja dotyczy magnolii 'Susan'.

Nie chodzi mi o to, że należy ciąć, ale o to że można ciąć. Można i nic się nie dzieje. No chyba że magnolia się "kisi" w ogrodzie i byle jak rośnie, ale jeśli szaleje, to czemu nie podciąć gałązki, które uniemożliwiają przejście i zacieniają całą rabatę, że nie można nic pod tym posadzić.
Borde Hill Garden - Anglia 15:56, 08 lut 2017

Do góry
Urokliwe rzeźby

Cudna magnolia lekarska (Magnolia officinalis)

I znowu różaneczniki i azalie, zielone z przodu to kwiatostany Telima grandiflora
Pszczelarnia 13:23, 08 lut 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Na film Agnieszki Holland pt. Pokot, od 24 lutego, wg. powieści Olgi Tokarczuk, w którym grają ule i pszczoły Ewy i nie tylko.
Pszczelarnia 08:44, 08 lut 2017

Do góry
vita napisał(a)

Czyżby to dla mnie taka zaskakująca i miła propozycja? Bardzo chętnie, coś zaproponuję w zamian

tak, Vito.
Jeśli zapomnę, przypomnij mi wiosną, dobrze?
Pszczelarnia 08:36, 08 lut 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wspominam Cie dzisiaj bardzo serdecznie....... trochę pobuszowałam... strumyk zamarzł... wreszcie normalna zima.

I po raz pierwszy od dawna chyba wybiorę sie do kina

Ogród, mydło i powidło. 22:47, 07 lut 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Mam powojniki i mam chęć na więcej. To jedyne rośliny, o które nie muszę się martwić, że się nie zmieszczą, bo siatki nie zagospodarowanej wokół mam trochę
Mam 5 Clematisów Krakowiak,1 Clematis montana "Mayleen", 1 Clematis Stolwijk Gold, 1 Clematis Lemon Beauty, 1 Clematis 'Dark Eyes', 1 Clematis 'Södertälje' i 1 biały nie pamiętam nazwy.
U nas tez zima na całego ( nie cieszę się wcale)

No to będę czekała na zdjęcia ja mam Krakowiaka i Stolwijka, ciekawe jak się nam popiszą w tym roku .

anabuko1 napisał(a)
Kasiu z dużą przyjemnością obejrzałam i ja twoją piękną wizytówkę.Zachwycilam się twoją magnolia.Jest cudna.Takie ma grube kwiaty. Tak ? I TA czerwona serduszka. Ładny kolorek.Ja mam taką różową.Ale mniejsza kępa.Dużo ciekawych roślin też masz. SUUPER.pozdrowionka ZOstawiam

Dzięki Aniu! Ta magnolia jest naprawdę przepiękna i pachnie . Kwiaty są grube i bardzo duże, tu fotka.

Oczywiście zamiast zdjęcia z miarką to zrobiłam z dłonią a to nie oddaje wielkości ale właśnie zmierzyłam swoją dłoń i od najdłuższego palca do miejsca gdzie zaczyna się bransoleta zegarka mam 17,5cm.
Serduszka jest maleńka (znowu zdjęcie nie oddaje wielkości), doniczka w której jest ma nie więcej niż 10x10, po posadzeniu do gruntu zaczęła jakby zanikać i późnym latem/jesienią już jej nie było - mam nadzieję, że ona tak ma a nie padła - okaże się już niedługo .
Pozdrawiam

Milka napisał(a)
Faktycznie zima
Ten bez czarny cudo, mój jeszcze nie kwitł, ale złoty tak i pachniał. Ciekawe kiedy ja doczekam kwiecia i owoców, bo wtedy sam się będzie rozmnażał

Irenko u Ciebie to błyskawicznie będzie - myślisz że jest szansa, że się siewki pojawią?

Kawa napisał(a)
zima
u mnie też szklaneczka
śliczne foty zimowe
macham

Dzisiaj to i sypało porządnie śniegiem i -9 stopni jest - lepiej teraz niż w kwietniu

Lece u Was nadrabiać bo ostatnio jestem w niedoczasie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies