Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogródek Iwony 22:21, 20 lis 2014

Do góry
Mata wiklinowa, nie bambusowa. Chyba że myślisz o czym innym.
Ogródek Iwony 22:19, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Muszę sprawdzić to u Ani. Drugi dekiel w kostce brukowej szpeci. M mówi, że powariowałam, ze wszystko chcę zasłaniać, a ja tak już mam. Kiedyś jeszcze coś wymyślę ze śmietnikiem. Śmietnik i ogród, beeeeeeeee ...

Masz na myśli dekiel przed tym na którym narysowałam donicę, ten bliżej wejścia?
Jeśli tak, to możesz go spokojnie zostawić. Widać go, owszem, ale nie będzie przyciągał uwagi, jeśli wchodzących/wychodzących będą witać/żegnać piękne roślinki.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:13, 20 lis 2014

Do góry
Chyba buziek za mało wstawiłam No co się tłumaczysz, przecież to żart był.
Na patelni posadziłaś? Zawilce lubią półcień, udają się też w cieniu.
Niech rosną teraz spokojnie, nie ruszaj. Późną wiosną ew, przesadzisz.
Nie zaszkodzi przykrycie, może pomóc.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:05, 20 lis 2014

Do góry
Kitek - nie cierpię zimy chociaż kocham narty.. dobra .. zima ze śniegiem jest ok.. ale bez... tragedia. Muminek lecący na nogach kilka metrów samotnie.. i ta jego potem radość.. że nie nakręciłam tego, ale gapiłam się i się chichrałam z tego jak się cieszył. Kurcze.. powstaje pamiętnik nie tylko ogrodowy ale i Muminkowy

Anita - wymiata A ruch taki, że nie mam szans zajrzeć do innych a i u siebie nie wyrabiam. Z zimna wpadłam w letarg i wszytko robię wolniej

Tess - ty padasz po czytaniu a ja mam tak 24 godziny na dobę... no dobra, jak śpi i chrapie (koszmar) to już spokój.... Jeszcze trzeba widzieć jak te hasła rzuca od niechcenia ze stoickim spokojem.. muszę mieć czas złapać o co mu chodzi tym razem...

Madżen - białe święta .. jestem za I nawet nie przeciw ...
kfiotek doniczkowy... średnica szerokość biurka.. pora chyba zmniejszyć gabaryty

Ogródek Iwony 22:05, 20 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
Zawilce cudowne sa ja tez je kocham ale dziewczyny u ciebie zaszalały świetnie doradzają no i nie trzeba sobie wobrażać na gotowo widać super

No, wizualizacja świetna I Danusia doradza i Wieloszka i Tess i Basia i Małgosik
Sporo szczęścia
Ogródek Iwony 22:00, 20 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Tam gdzie Danusia zaproponowała buka faktycznie przydałoby się coś wysokiego, jakieś drzewo. I zauważ, że wprowadziła czerwony kolor. Możesz zrobić kulki bukszpanowe i z berberysa, dla odmiany Admiration, bo bagatelle już masz.

Co do zasłonięcia płotu, to miskantów przez jakiś czas nie będzie, więc nie spełnią najlepiej roli wysłaniacza. Bluszcz, albo wąski ekran z cisa.

A wogóle, to zamierzasz przenosić te hortensje?
Bo możesz posadzić czerwone drzewo i hortensje zostawić. Dosadzić z przodu kulki i turzyce lub coś innego pierzastego.

Co to rabaty przy kółku podoba mi sie koncepcja Barbary. Tylko że tam jest dość wąsko i blisko od domu, a buki to duże drzewa. Tak zawsze Danusia piszę, żę się nadają do dużego ogrodu. (Nie wspominam o nie tylko bukszpanowym, ale ty nie chcesz cięcia...). Więc jeśli strażnicy mają być
to z jakiegoś szczepionego drzewa, coby nie było wysokaśne.

Dodatkowo obwódka bukszpanowa podkreśla kółko i prosi się o postawienie ławeczki lub stolika z dwoma krzesełkami. Może tak być też bez stolika, ale jeśli tamtędy tylko przechodzicie, to może zrobić bardziej luźną rabatę z różanecznikami, paprociami, funkiami i innymi kwiatami cienia jak tawułki.(testuję Twoje preferencje).

Natomiast jeśli tu przy wejściu ma cię zacząc rabat ze strzyżonymi formami, to jednak lepeij utrzymać taka tonację, a paprocie i tak mogą wystawiać zza obwódki.

A

Oj, Małgoś, dobrze pamiętasz, że mam już bagatelle
Też myślałam, żeby następnym razem spróbować admiration. Wciągnęłam go na moją listę
Na płot dam matę bambusową (chyba to bambus) i na to bluszcz, aby lepiej się piął, bo na goły płot nie bardzo chce mu się. Próbowałam już. Za hortkami tyle miejsca będzie
Hortki na razie zostawię na tym miejscu, gdyby kolor nie grał, wymienię na białe albo anabell, ale wtedy zrobię tak, jak Tess radziłą: z tyłu trawy i ładne nasadzenie hortensji, już nie szpalerem, ale coś na zasadzie duży krzew. dla koloru.
Za kołem posadzę różanecznik. Mogą być też hosty, ale to później jeszcze pomyślę, jest tam pięknie rozrośnięta bergenia, którą akceptuję. Paproci w ogrodzie nie lubię, bo kojarzą mi się z kleszczami. Nie wiem, czy pies by z lasu, ze spaceru nie przyniósł i mogłyby się w ogrodzie zadomowić
Co do tawułek, myslałam, że lubią słońce Musze doczytać
Dzięki Małgoś za rady
Ogródek Iwony 21:47, 20 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Na zachętę, bo nie wiem, czy u mnie sobie zajrzałaś, co autor ma na myśli
U Tessi:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492

Widziałam, piękne. I wysokie. W tym roku kupiłam różowe i się w nich zakochałam, kwitły w sierpniu i we wrześniu

Ogródek Iwony 21:39, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Siem przy donicy nie upieram, choć widziałam onegdaj - chyba u Ani Kulkowej, jak rewelacyjnie zasłoniła dekiel petuniami białymi. Nie było widać ani dekla, ani doniczki.

Iw, mogłabyś sobie tu wraz z trawami fundnąć zawilce.

Muszę sprawdzić to u Ani. Drugi dekiel w kostce brukowej szpeci. M mówi, że powariowałam, ze wszystko chcę zasłaniać, a ja tak już mam. Kiedyś jeszcze coś wymyślę ze śmietnikiem. Śmietnik i ogród, beeeeeeeee ...
Ogródek Iwony 21:31, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Ja lubię powtarzalność, bo wprowadza odczucie porządku i harmonii.
Zakochałam się w trawach wysokich i wiem - na swoim przykładzie, jak dobrą robotę robią w ogrodzie. Ich falowanie na lekkim wietrze powoduje, że ogród żyje.

Dlatego proponuję płot zasłonić miskantami. Ponieważ w nawęższym miejscu nie zmieszczą się już hortensje, można je zacząc nieco dalej, za deklem. Albo całkiem stąd zabrać. Przed trawy przed deklem dać kilka kulek (nie wiem, co tam się zmieści). Za deklem - mozna też kulki albo rząd Żurawek .
Na dekiel okrągłą, dość płaska donicę a w niej co chcesz - mogą być jednoroczne, a u mnie miałam bordowe żurawki.

Tess, dziękuję, że przyszłaś podzielić się swoją wiedzą
Moją pierwszą miłością były hortensje, potem rododendrony po tym, jak zobaczyłam Rododendronowy ogród w Maji. Wtedy jeszcze nie wiedziałąm, że istnieje Ogrodowisko. Dopiero w necie szukałam informacji o rodkach i trafiłam tutaj. Na ogrodowisku poznałam następne dwie miłości: róże i trawy. Pierwsze trawy już mam od tego roku i się w nich coraz mocniej zakochuję i na tej rabacie to dobry pomysł. Odwrócę chwilowo nasadzenie, tzn. zostawię hortensje w tym sezonie, a trawy dosadzę z boku, jak na wizualizacji Basi. Jeśli hortki nie urosną w drugim roku większe, a trawy lepiej się popiszą - chwilowo testuję je, nie wiem, jak się zaaklimatyzują w moim ogrodzie, to pod płotem będą trawy, tak jak proponujesz. Ta propozycja też mi się podoba. Najważniejsze, że mam światło w tunelu, nie muszę błądzić, widzę cel
Kulki przed deklem to bardzo dobry pomysł, a puste miejsca i dekiel wysypię korą i będzie jednolicie
Dziękuję Tess za dobre rady
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:25, 20 lis 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Informacja o zawilcach
Zawilce ścina się na zimę - ja w tym roku chyba je zostawię nie ścięte, bo fajne ozdobne nasienne kuleczki mają. A najpóźniej na wiosnę.
Więc w czasie kwitnienia rodków na pewno zawilce rodków nie zasłonią (jeśli będą przed rodkami). Ale w fazie dojrzałej na pewno będą zasłaniać rodki (przez kilka lat, nie wiem, ile, bo nie mam jeszcze dużych, zapytaj Bogdzię, ile lat musi upłynąć).

Siarczanem potasu podlewam od fazy pąka, aż do jesieni, raz na tydziń-dwa, jak pamiętam. Potas jest na kwitnienie.

O, jakiś znajomy tekst A gdzie ochrona praw autorskich?
Początki w Kruklandii 21:16, 20 lis 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Dzisiaj jeszcze gorzej...

E, jakie gorzej, Lepiej. Roślinki dobrze na białym tle widać.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:46, 20 lis 2014

Do góry
Anek, przeczytałam tekst eMusia i padałam!
Dla odmiany czas na zmiany... 19:13, 20 lis 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)

BEATA GDZIE JEZDEŚ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przestańmy pisać "po polskiemu inaczej", bo niewtajemniczeni pomyślą, że nie umiemy inaczej
Działka wkoło Lubczyka :) 18:12, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Rabata super, psze Pani
Proste linie to jest to!

Ale co Ty tam jeszcze chcesz wsadzić?
Moim zdaniem zestaw jest już obecnie nadkompletny ciut za gęsto - moim zdaniem - będziesz już w przyszłym roku poszerzać tę rabatę.

Czy ta kora wysypana tez jest wzdłuż domu? Tam coś rosnie, czy tylko dla ozdoby?

myslisz, że za gęsto? odległości między tujami wystarczające, róże też mają między sobą książkowe odległości?
może faktycznie na razie nie będę tam nic dosadzać, zobaczę, jak jeżówki się rozrosną i jakie dadzą tło
kora jest usypana pod budynkiem gospodarczym sąsiada, ten pasek, to jest zostawiony kawałek, bo ten pasek to był w sumie 30cm jeszcze ziemią sąsiada, ale jakbyśmy dali ogrodzenie, to sąsiad by nie miał dostępu do elewacji, dachu, rynny... i ustaliliśmy, że się nie grodzimy na tym odcinku i nie sadzimy jakiś roślin na stałe! w tym roku jak pamiętacie miałam tam słoneczniki
pozdrawiam
Ogród w cieniu brzozy 12:07, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
A jak je będziesz formowała? W chmurki?

No nie, tutaj potrzebna mi jest zasłona, chcę utworzyć ściankę.
Ogródek Iwony 12:02, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Na zachętę, bo nie wiem, czy u mnie sobie zajrzałaś, co autor ma na myśli
U Tessi:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492

Ogródek Iwony 11:51, 20 lis 2014

Do góry
Siem przy donicy nie upieram, choć widziałam onegdaj - chyba u Ani Kulkowej, jak rewelacyjnie zasłoniła dekiel petuniami białymi. Nie było widać ani dekla, ani doniczki.

Ogród w cieniu brzozy 11:36, 20 lis 2014

Do góry
A jak je będziesz formowała? W chmurki?
Ogród w cieniu brzozy 11:28, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Graby z donic? Gdzie je mogę zobaczyć? Idę szukać.

Chyba nie znalazłaś, bo ich prawie nie ma, będę je dopiero wyprowadzać, na razie to młode sadzonki posadzone w doniczki plastikowe, docelowo do zostawienia na stałe w tych donicach. W tym roku obsadzone jednorocznymi.
Ogródek Iwony 10:49, 20 lis 2014

Do góry
Ja lubię powtarzalność, bo wprowadza odczucie porządku i harmonii.

Zakochałam się w trawach wysokich i wiem - na swoim przykładzie, jak dobrą robotę robią w ogrodzie. Ich falowanie na lekkim wietrze powoduje, że ogród żyje.

Dlatego proponuję płot zasłonić miskantami. Ponieważ w nawęższym miejscu nie zmieszczą się już hortensje, można je zacząc nieco dalej, za deklem. Albo całkiem stąd zabrać. Przed trawy przed deklem dać kilka kulek (nie wiem, co tam się zmieści). Za deklem - mozna też kulki albo rząd Żurawek .
Na dekiel okrągłą, dość płaska donicę a w niej co chcesz - mogą być jednoroczne, a u mnie miałam bordowe żurawki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies