Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 20:39, 21 lis 2014

Malgosik napisał(a)
A te kule tujowe mozesz wykorzystać do kulkowych rabat. Masz 2 duze juz gotowa. Dolozysz mniejsze w roznych rozmiarach, turzyce w nogi i ogrod dzieki nim będzie wygladal na starszy.

Muszę o tym pomysleć Na te małe kulki z projektu są za duże, ale za półkolem można taką kompozycję kulkowo trawiastą powtórzyć i wykorzystać te dwie kuliste tuje.
JoannA 20:42, 21 lis 2014

Iwonko,
czytam u Ciebie wszystko, dużo się dzieje.
Jak będą mi się fotki wyświetlać bo chętnie popatrzę na propozycje dziewczyn.
Narazie net mi szwankuje
pozdrawiam
Iwk4 20:54, 21 lis 2014

BarbaraM napisał(a)

Iwonko cieszę się że mogę coś pomóc.
Zdjęcia które ostatnio dodałaś pokazują lepiej rabaty i dom.
Zauważyłam że masz piękny płot.
Zachęcam Cię żeby kontynuować ten styl.

A jeśli chodzi o buki to w grę wchodzą tylko odmiany "Dawyck", "Dawyck Gold" lub "Dawyck Purple" ponieważ sa waskie.
W tym wypadku nie trzeba byłoby ich nawet przycinać.
Ja dałabym "Dawyck Gold" dla koloru a czerwony użyć w formie berberysów "Admiration".Jednak jeśli jest tam głęboki cień berberysy nie wybarwią się.

Dobry pomysł z przysypaniem dekla.

Basiu, pięknie dziękuję za zachętę kontynuacji stylu. Choć tak naprawdę nie wiem, jaki styl to jest? Ogród tworzę na wyczucie, nie mam doświadczenia, najgorsze jest to, że ja muszę zobaczyć, aby wiedzieć, czy mi się coś podoba albo nie. Podoba mi się porządek, choć zanim trafiłam na O. nie byłam tego świadoma. Wydawało mi się, że im więcej gatunków, tym lepiej, a tu się nauczyłam zupełnie innych, nowych zasad tworzenia. Podobają mi się wizualizacje Danusi, twoje Basiu, pomysł miskantów od Tess i Wieloszki też jest fajny. Dzięki tym wszystkim radom zobaczyłam , jak może ta rabata wyglądać i bardzo mi się to podoba
Dziękuję za rady dotyczące buka. Zapiszę na liście. Dzięki temu w szkółce mam większy wybór, bo przecież nie zawsze jest to, co chcemy. W pobliskich szkółkach drzew jest mało. Wiosną wiem, czego szukać.
Cień na rabacie jest od domu. Ale rano od wschodu słoneczko świeci, więc jest szansa, że berberysy się wybarwią. Chciałabym mieć taką nadzieję
Iwk4 21:17, 21 lis 2014

Mira napisał(a)
A jak Iwonko posuwają się prace z karmnikiem? Masz jakiś pomysł?

Mirko, Znalazłam kilka pomysłów, pokazałam M, ale on właśnie wrócił do pracy i ma taki nawał roboty (firma robi schody), że w tej chwili powiedział, że mam z tym poczekać. Pokażę Ci, co wybrałąm. Takie będę chciała, aby zrobił, nie jest to wiele pracy, ja potrzebuję tylko, aby przyciął materiał, a potem już poleci. Przecież jak powiem: kochanie, gwóźdź krzywo mi wchodzi, to na pewno gwoździe same się wbiją
Iwk4 21:22, 21 lis 2014

JoannA napisał(a)
Iwonko,
czytam u Ciebie wszystko, dużo się dzieje.
Jak będą mi się fotki wyświetlać bo chętnie popatrzę na propozycje dziewczyn.
Narazie net mi szwankuje
pozdrawiam

Oj, Joasiu ... to pech. Ja sobie nie wyobrażam wieczoru bez neta. Ja mam szybki, nawet zdjęcia dużego formatu szybko się wgrywają na forum. Nie odczuwam tego dyskomfortu. Życzę więc Joasiu szybkiego neta, buziaki
Wieloszka 21:29, 21 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Oooooo... ciągle się uczę. Nie znałam tawułek Andersa. Musiałam sobie wygooglować. Ale jeśli one lubią wilgoć, to na moje warunki nie najlepiej. I tak muszę pilnować Rh i hortensje, aby dostały dość wody. W upały podlewałam je konewką dwa razy dziennie

A tak w temacie podlewania przy okazji podobno lepiej dla roślinek, jeśli podlewa się je rzadziej, ale obficie, dużą ilością wody tak, aby dotarła do wszystkich korzeni.
Pomysły dziewczyn na rewolucję na rabatce bardzo fajne. Twoje tuje kuliste po przystrzyżeniu mogłyby być największymi kulkami na "kulkowisku" - zanim bukszpanowe nie podrosną. Nie wiem tylko, czy aż 3 buki są potrzebne na tej rabacie - są bardzo rzucającym się w oczy akcentem
Z tawułkami mam wprawdzie małe doświadczenie (2 sezony), ale niestety bardzo kiepskie (nie w palącym słońcu, na wilgotnej ziemi a i tak przypalone liście, słaby wzrost, zero kwitnienia). Rozstaję się z nimi w przyszłym sezonie.
Cały czas podglądam pomysły na rabatę
JoannA 21:34, 21 lis 2014

Iwonko,
Miskant Adagio, ten co Basia poleca rośnie u mnie 2 rok i ma około 70 cm. i jestem z niego bardzo zadowolona.
Może uda się jakąś fotkę wrzucić, spróbuję może coś na swoim wątku.
Edit.
Nie da rady, fotki nie wchodzą, wrzucę w poniedziałek.
Iwk4 21:59, 21 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

A tak w temacie podlewania przy okazji podobno lepiej dla roślinek, jeśli podlewa się je rzadziej, ale obficie, dużą ilością wody tak, aby dotarła do wszystkich korzeni.
Pomysły dziewczyn na rewolucję na rabatce bardzo fajne. Twoje tuje kuliste po przystrzyżeniu mogłyby być największymi kulkami na "kulkowisku" - zanim bukszpanowe nie podrosną. Nie wiem tylko, czy aż 3 buki są potrzebne na tej rabacie - są bardzo rzucającym się w oczy akcentem
Z tawułkami mam wprawdzie małe doświadczenie (2 sezony), ale niestety bardzo kiepskie (nie w palącym słońcu, na wilgotnej ziemi a i tak przypalone liście, słaby wzrost, zero kwitnienia). Rozstaję się z nimi w przyszłym sezonie.
Cały czas podglądam pomysły na rabatę

Co do podlewania, miałam taki przypadek latem w upały (wtedy 40 stopni było):
wieczorem podlewanie, rh i hortensje z konewki, dożo, wieczorem, pod roślinki. Dostały sporo wody w korzenie- tak mi się wydawało. Następnego dnia w południe jedna hortensja zrobiła kaput, musiałam jej szybko dolać wody, podniosła się. Więc potem w upały lałam rano i wieczorem. U mnie piaski, strukturę ziemi staram się poprawiać, ale kompostu było mało, a ta z worka - różną strukturę ma. Czasami brakuje mi gliny, którą dziewczyny mają w ogrodach.

Co do buków - rabata ma 12 m długości wzdłuż domu plus 4 metry od wejścia do domu, więc 3 drzewa zasłaniające dom sąsiadów, to chyba nie jest za dużo, ale wydaje mi się, że powinny być te same, ta sama kolorystyka i pokrój. Może się mylę, ale jak inne, to znów będzie napaciane.

Dzięki za info o tawułkach. Nie znam ich, choć widywałam w ogrodach, podobały mi się ich kwiaty, ale nie wiedziałam, że to tawuła.

Co do rabaty, lista chyba ustalona , bynajmniej na początek. Czyli baza jest. Więcej chyba finansowo nie podołam. U mnie bardzo ładnie rosną w cieniu begonie jednoroczne, więc kolory uzupełnię najwyżej begoniami, nie wiem jeszcze, w jakim kolorze. W tym roku miałam bordowe z różowymi kwiatkami. Są jeszcze białe i czerwone. Zastanawiałam się nad białymi Może je przetestuję, albo pójdę w trawy turzyce i porobię sadzonki z trzmieliny. Może wiosną od Joasi dostanę funkię biało -zieloną, to by uzupełniła miejsca. Muszę dopisać do listy pozostałe buki, tzn. gatunki. Zobaczę, co będzie w szkółce.
Iwk4 22:00, 21 lis 2014

JoannA napisał(a)
Iwonko,
Miskant Adagio, ten co Basia poleca rośnie u mnie 2 rok i ma około 70 cm. i jestem z niego bardzo zadowolona.
Może uda się jakąś fotkę wrzucić, spróbuję może coś na swoim wątku.
Edit.
Nie da rady, fotki nie wchodzą, wrzucę w poniedziałek.

Ok, poczekam
JoannA 22:12, 21 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Może wiosną od Joasi dostanę funkię biało -zieloną, to by uzupełniła miejsca.

Funkia biało-zielona czeka w przechowalniku Iwonko i jak tylko warunki wiosną pozwolą wysyłam. Możesz ja uwzglednić w planach