Cytat z poradnika ogrodniczego:
"Do zaprawiania bulw i cebul roślin ozdobnych możemy użyć preparatu o nazwie handlowej Kaptan Zawiesinowy 50 WP (dawkowanie: 5-10g/1l wody; przed sadzeniem moczymy cebule w cieczy użytkowej przez 30 minut) lub Topsin M 500 SC (cebule i bulwy zaprawiamy przez 15 minut poprzez moczenie w roztworze środka 4-6 ml/1l wody)."
Normalnie bym reklamowała brzydkie cebule, ale nie ma już na to czasu..to już prawie grudzień... a z reklamacja do grudnia zejdzie.
Wiem, że ślady na cebulach nie zawsze oznaczają, że nic z tego nie będzie.
Ja wybrałabym mniejsze zło, kamasje z czosnkami są strzałem w dziesiątkę. Jak zobaczyłam te zdjęcie na necie to aż mi się wyrwało z pierzi woooow.. Sadząc wiosną tego efektu nie będzie.. trzeba czekać rok, a moja natura z zasady jest niecierpliwa. Zresztą chyba kamasji nie sadzi się wiosną, tak jak i tulipanów
Dlatego bym ryzykowała posadzenie .... ale to ja... a wybór należy do właściciela. jakby te plamy były zgniłe i z taką tendencją to reklamacja, ale cebule kiełkują i to bardzo ładnie .... obstawiam 90% szans, że zakwitną jak trzeba. Wiosną można profilaktycznie ziemię podlać Previcurem czy topsinem. Wiem, wiem ekologia, ale czasami lepiej dmuchać na zimne.
Część II /
Część I /
Wizytówka
/
Zlot-2014 /
Zlot-2012 Mózg to nie mydło; nie ubędzie go, gdy się go użyje.