Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

popcorn 12:56, 21 lis 2014

Reklamowałabym... kilka moich z b. też taka przyszła, ale machnęłam ręką, procent-dwa z setki, ale nie więcej...

pozdrawiam!!
Wieloszka 14:04, 21 lis 2014

Mała Mi, Agniecha, popcarol dzięki za rady.
Zrobię chyba tak, jak mówi Ania - pomoczę w zaprawie grzybobójczej i posadzę. Obawiam się, że jak zacznę reklamować, to się nie wyrobię z posadzeniem .
Ale nerwa na Benex mam - nie omieszkam wystawić im odpowiedniej opinii! Za darmo tych cebulek nie rozdawali

Jak długo trzeba kąpać cebulki w środku grzybobójczym i jakie stężenie?
Tess 14:22, 21 lis 2014

Oooooo....
Jutro wykopuję/przekopuję swoje kamasje, zobaczę, jak wyglądają.
Tess 15:11, 21 lis 2014

Aniu, Agnieszko, kradnę to zdjęcie do siebie. Nie próbujcie mnie powstrzymać
Aniu, dziękiGudo!
Mala_Mi 16:15, 21 lis 2014

Cytat z poradnika ogrodniczego:
"Do zaprawiania bulw i cebul roślin ozdobnych możemy użyć preparatu o nazwie handlowej Kaptan Zawiesinowy 50 WP (dawkowanie: 5-10g/1l wody; przed sadzeniem moczymy cebule w cieczy użytkowej przez 30 minut) lub Topsin M 500 SC (cebule i bulwy zaprawiamy przez 15 minut poprzez moczenie w roztworze środka 4-6 ml/1l wody)."

Normalnie bym reklamowała brzydkie cebule, ale nie ma już na to czasu..to już prawie grudzień... a z reklamacja do grudnia zejdzie.
Wiem, że ślady na cebulach nie zawsze oznaczają, że nic z tego nie będzie.
Ja wybrałabym mniejsze zło, kamasje z czosnkami są strzałem w dziesiątkę. Jak zobaczyłam te zdjęcie na necie to aż mi się wyrwało z pierzi woooow.. Sadząc wiosną tego efektu nie będzie.. trzeba czekać rok, a moja natura z zasady jest niecierpliwa. Zresztą chyba kamasji nie sadzi się wiosną, tak jak i tulipanów

Dlatego bym ryzykowała posadzenie .... ale to ja... a wybór należy do właściciela. jakby te plamy były zgniłe i z taką tendencją to reklamacja, ale cebule kiełkują i to bardzo ładnie .... obstawiam 90% szans, że zakwitną jak trzeba. Wiosną można profilaktycznie ziemię podlać Previcurem czy topsinem. Wiem, wiem ekologia, ale czasami lepiej dmuchać na zimne.
Wieloszka 17:06, 21 lis 2014

Zaprawię w Topsinie i będę sadzić. Tak jak napisałaś - nie sadzi się kamasji wiosną, więc musiałabym rok czekać, albo znów wymyślać coś innego na jej miejsce. Dlatego posadzę co mam, choć zgrzytam zębami, wrrrr...
Dzięki wielkie za instrukcję jak zaprawiać. Jesteś nieoceniona!
Milka 17:38, 21 lis 2014

Oj, tu lektura na poranek i bezsenne noce, jest co czytać
te werbeny nadal mam, na twoim olbrzymim terenie może być ich mnóstwo bo zimy nie będzie, odśnieżania nie będzie...nie cierpię tego, 100m i więcej! zatem przezimują ci w gruncie, a wiosną będą wielkie kępy jakoś się musisz wybrać do mnie, albo do Marzenki podrzucę, jeśli mi zechce zawilce ukopać
Madzenka 17:41, 21 lis 2014

Czytam, uczę sie, jednak piękna ta kamasja.
Miewałam takie plamy na cebulkach i nic im nie było, wyrastały
waldek727 18:18, 21 lis 2014

Wieloszka napisała:
Jak długo trzeba kąpać cebulki w środku grzybobójczym i jakie stężenie?

Agnieszko.
Kup sobie w aptece nadmanganian potasu. Jedno opakowanie 5g wystarczy do zrobienia 15l zaprawy. Po zalaniu cebul gotowym środkiem mocz je od 20 do 30 minut. Po tym czasie możesz już je sadzić bezpośrednio do gleby.
19:07, 21 lis 2014
też zerkam na te cebule z kropami ...dziwne ze takie sprzedają ...nie wiem ile kupiłaś sztuk ale napewno nie mało.

zrobiłabym tak: wydzieliłabym grupe najgorszych i te zareklamowała pozostałe wg rad innych potraktowac na grzyby i wsadzić ...one sie dość ładnie rozrastaja ...chyba tak jak lilie, moje 3 lata juz kwitną a kupiłam kilka szt na próbe a wtym roku były juz pokaźne kępy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies