Masz rację, z azofoską trza uważać na zielone,ogólnie z nawozami lepiej mniej niż więcej bo wtedy rośliny mniej chorują,wiosną za wcześnie też nie jest dobrze.Specjalistyczne nawozy u mnie tylko dostają magnolie,rododendrony,hortki i borówki ale to tylko raz w roku na początku wiosny a jak mi coś jeszcze zostanie to magnolia ma szansę jeszcze coś dostać drugi raz.
Moja LI na początku kwitnienia miała dużo kwiatów a pod ich ciężarem uginały się się pędy do ziemi,musiałam podpierać patyczkami potem już ok.Ma fajny zwarty pokrój, nie wypuszcza batów raczej u mnie rośnie zwarto.
Haha świerki płaczące to miłorzęby i buki w zimowych sukienkach. To žółte to miłorzęby które spędzają mi sen z powiek nie jestem do nich przekonana. Czy aby one nie są tak jakby były posadzone przez przypadek, jakby spadły z kosmosu? Pisałam o tym już ale powtórzę.
W ogrodzie są już posadzone :
Buki 3szt. Rohan obelisk podsadzone hortensją Ll
Buk 1szt Rohan wepping ( i tu miał być mariken ale był nieosiągalny) posadzxony z hortensją Vf
no właśnie ja pod swoją robiłam podejścia co rok praktycznie - ciągle z panów coś mi nie pasowało i w sumie nie zrobiłam nic i wkurzam się, że kolejny rok wygląda jak wygląda
Twój wątek cały ogarnęłam i kojarzę te dwie rabaty na jednej masz same kule (przy domu) ale ona mniejsza niż moja. Na drugiej masz kulki i klon (jak dobrze wypatrzyłam) ale też mi się wydaje, że mniejsza niż moja ta rabata i wiem że suma sumarum szukasz coś na tyły Wiec chyba wolałabym piętrowo, zwłaszcza, że mam tło jasne - rośliny fajnie by się na niej komponowały
Ja mam u siebie podobną rabatę przy froncie ... i ciągle coś na niej zmieniam i ciągle mi nie pasuje ... u mnie niskie kulki nie załatwiają sprawy ... średnie stożki tez nie wniosły większej zmiany ... po głowie chodzi mi drzewo - magnolia - ale nie wiem czy to będzie dobre posunięcie ... chyba przymierzę tam ŚŚ, którą zamierzam zamówić za miesiąc
ja bym nie poszerzała już placyku- w tych proporcjach 270 to i tak szeroko
po lewej- możemy dać cos takiego. Po prawej... czyli gdzie?
Trochę mnie niepokoi i żywopłocik i kule na jednym żwiżrze. Chyba żeby je zestawić ze sobą, ale nie tak że po 1 str żywopłot, po drugiej kulki.
Ale napisz/narysuj gdzie te kulki/trawki po prawej byś widziała
Ta magnolia Leonard Messel cała jaet w pąkach. Podczas kwitnienia będzie piękna U Ciebie wszystko szybciej rusza, to możesz nawozić. Ja się jeszcze trochę powstrzymam, żeby nie zmroziły je jakieś przymrozki niespodziewane
Witam
Poproszę o poradę, chcę zagospodarować część ogrodu przed domem (16m x 6m). Jest tam słońce cały dzień.
Zaplanowałam wysoko szczepione Śliwy wiśniowe "Nigra" w obwódkach z bukszpanu, z hortensjami, trawami, żurawkami oraz miłorzębami mariken na pniu.
Mam pytanie: czy w narożniku będzie pasowała magnolia "Little Geisha"? Czy dosadzić tam kolejną "Nigrę"?
Czyli do końca donicy po lewo? ... to fajnie bo tak mi się lepiej widzi ... zostaje trawniczek prowadzący do ścianki ... uzyskamy wyżwirowany prostokąt 4,70m x 2,70m (jeśli zostanie tak jak jest) ewentualnie ile? zamiast 2,70m?
Czy przed tą donicą po lewo pasowałby żywopłocik z cisa/bukszpanu? i jakieś trawki ewentualnie ... a przy donicy po prawo kilka kulek i trawki?
To już wiosna tej magnolii jestem ciekawa, mam ją w planie ale nie trafiłam.
Hortensje identycznie u mnie wyglądają
Juz będę nawozić, bo ciepło i ma lać, to akurat
prawie- ja bym skończyła z rogiem tarasu, nie dosuwała do rabaty przy tujach. taki pas by był i poza schodami po lewej, w żwirze coś bym tam posadziła. I tyle.
Mnie sie wydaje ze ta magnolia ma zamknięty pąk i nic się jej nie stało , to brązowe to tylko łuska (chyba). Liliowce masz ogromniaste , moje śpią w najlepsze.
A teraz pokaze ze wczesniejsze kroki roslin moga sie i inaczej zakonczyc. Tu kwiatu juz nie bedzie. Wczoraj magnolia otworzyla paka, nad ranem byl przymrozek i prosze, oto efekt.
Za to liliowcom nic nie grozi, pedza do slonka jak oszalale, codziennie widac jak rosna