Ok decyzje jakie zostały podjęte (wszystko przez was

):
Z liściastych
- Zakupiona 200 cm kiku shidare zakura

- Na wiosnę będzie kupiona magnolia (ciekawa jestem jakie polecacie) ponoć susan powtarza kwitnienie i nie sprawia większych problemów - chyba, że polecacie jakąś inną (byleby nie śnieżną białą)
- w w lewym rogu ogrodu od strony tarasu będzie coś z kulistą koroną - z tych co polecacie najbardziej spodobał mi się klon globosum, katalpy są zbyt kapryśne a ziemia u mnie nie najlepsza. Widziałam też że kulistą koronę ma dąb błotny. Tylko jeszcze muszę o nim poczytać. Oczywiście każdy koniecznie w wersji szczepionej by mi jakiś gigant nie urósł.
Oprócz drzew z liściastych będzie jeszcze klonik palmowy - tylko nie wiem czy ten pierzasty garnet czy o większych listkach atropurpureum. Ważne by był czerwony

on będzie z lewej strony ogrodu na tych falach

na drugiej "fali" będzie szczepiony na pniu berberys admiration - kolor w sumie ten sam co kloników - powinien ładnie się komponować.
spodobała mi się też taka brzózka - tylko jeszcze nie wymyśliłam gdzie ją wsadzić więc na razie po prostu tylko sobie rozważam.
[zdjęcie zmoderowane]
Aha - i oczywiście nie powstrzymałam się - kupiłam migdałka na pniu - jedyna roślina zakupiona na którą nie mam jeszcze miejsca - tak wiem, że tak się nie robi,

ale zawsze miałam migdałki i jakoś nie wyobrażam sobie ogrodu bez migdałka na pniu
Ogólnie zrobiłam listę roślinek z opisanymi na etykietach potencjalnymi czasami kwitnienia i ilością roślinek. Lista nie zawiera mojej hodowli kulek bukszpanowych z działki i kilku innych roślinek typu funkia itd.
[zdjęcie zmoderowane]