Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pokażę nasz ogród 17:17, 19 paź 2012

Do góry
Ana, horensje to anabelle (po lewej) i hortensja drzewiasta INCREDIBALL (po prawej). Wiosną wydawało mi się że niemal nie róznią się, jednak incrediball ma sztywne pędy i nie pokłada się jak anabellka.
Natomias za ławką rosły takie najpospolitsze, te z najmniejszymi kulkami, ale nie chciały kwitnać (może wstydziły się szlachetniejszego towarzystwa) . Zostały wysadzone i oddane w dobre ręce. A ja naszepiłam do tyłu właśnie anabelle i incrediball.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:16, 19 paź 2012

Do góry
Gratuluję 800 Danuś

Dzisiaj jak jechałem busikiem to jedna pani przeglądała Magnolię. Wytężałem wzrok do granic możliwości, ale niewiele zobaczyłem Muszę ją kupić i to szybko No i lecę się dopytać szczegółów Domi
Ogród u stóp klasztoru 17:09, 19 paź 2012

Do góry
alinak napisał(a)
tarasowce już uprzątnięte . znowu mam nowe doświadczenia w tym roku czego z czym nie łączyć .
połączyłam w tym roku pelargonię angielską -miniaturową z lobelią stojącą. ta nie znosi zalewani i przenawożenia a pelargonia zupełnie na odwrót . więc rosły na zmianę albo w ogóle.
coraz bardziej jednak skłaniam się w stronę tarasowców stałych , wprawdzie jest trochę znoszenia , ale chyba takie tylko zostaną . sprawdza się też zielistka z żurawkami i red baronem .
no i nie zawodny komarowiec z kacanką . i jeszcze bataty - zielony i bordowy ....i koniec listy

FAJNIE ALINKO ŻE DAŁAŚ JE NA FORUM. WIESZ ŻE BARDZO MI SIĘ PODOBAŁY TE KOMPOZYCJE.

Pokażę nasz ogród 16:53, 19 paź 2012

Do góry
Bylinowy misz masz zagospodarowany został rabatą z trawami. Pomiędzy mini, wzorem Danusinych inspiracji: żurawki, wrzosy i funkie. W praniu wyjdzie co przeżyje zimę i czy rabata sprawdza się o każdej porze roku.

red barony, które rozrastają się w oczach;

Ogrodnik mimo woli 16:50, 19 paź 2012

Do góry
bacowa napisał(a)

Aniu co to za trawka ,ta pod srebrną kulą ,i czy zimowała w ogrodzie ?

Sorki Pani Bacowa...ale domyślam się że Bacowa to jest ta futrzasta na foto

Te trawki są u mnie pierwszy rok, ale testowałam u znajomych gdzie im w zapomnianym ogrodzie posadziłam razem z wrzosami.... Trawka nie podlewana i bez opieki przetrwała zimę ,przetrwałą lato.. wiec i sobie ją kupiłam. Widzę, że się rozsiewa bo kępek mam jej wszędzie...
Kupiłam ją na http://trawki.pl/?14,stipa-tenuissima-pony-tails&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c

Ostnica - Stipa Pony Tails
Agnieszkowy ogródek 16:37, 19 paź 2012

Do góry
A tutaj już piękne słońce w moim ogrodzie. To zdjęcia z połowy września. Cudownie wybarwiły się hortensje. Teraz są jeszcze ciemniejsze. Mogę na nie patrzeć godzinami ...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:31, 19 paź 2012

Do góry
ell napisał(a)
Karola akurat nie myślałam o tym kawałku, ale tam też jest taki kawałeczek wyrwany z kontekstu. Byłoby fajnie gdyby tam też uzupełnić roślinami i nie koniecznie trawą.

A ja myslałam o tym kawałku

Gdyby Twój małżonek się zgodził jeszcze na zagospodarowanie tego trawiastego rogu, to całość napewno byłaby rewelacyjna.

Ja też bym rabaty pociągła do końca!
Kulki byłyby do uporządkowania, ale wiąz mógłby zostać
Agnieszkowy ogródek 16:20, 19 paź 2012

Do góry
Witaj, moja Imienniczko! Miło, że zajrzałaś .

Piękna złota jesień nastroiła mnie do zrobienia zdjęć. Ogród wygląda zupełnie inaczej. Sama nie wiem, którą porę roku wybrałabym za najbardziej fotogeniczną...

Na początek jednak bajeczne chmury. Naprawdę obawiałam się jakiejś potężnej burzy czy czegoś gorszego, ale wiatr rozgonił chmury i mniej więcej po 30 minutach wyjrzało słońce.

Ogród w lesie 16:08, 19 paź 2012

Do góry
A tu już inna część ogrodu. Wjazd do domu od strony lasu, tzw. droga wewnętrzna. Powstają na niej nowe nasadzenia z iglaków pozyskiwanych z innych części ogrodu.

Mamy tu koreankę, coś płożącego i coś stożkowatego. Uprzedzam, że szmata musi zostać. Nie dam rady jeszcze tam odchwaszczać. Co tu dosadzić jeszcze żeby nie było tak iglakowo i żeby rozweselić trochę ten ciemny zakatek. Za kamieniami posadziłam limkę od Evci. Ładna, co?

Dalsza część tej samej rabatki

Te puste placki trzeba obsadzić.

Ogród w lesie 15:36, 19 paź 2012

Do góry
Ponieważ nie bardzo wychodziło mi do tej pory planowanie nasadzeń - wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Limka, która ma zaglądać przez okna altany i kiwać główkami, jak smok wielogłowy

turzyca palmowa bardzo spodobała mi się u Kapiasów i Ev mi jedną odstąpiła. Dzięki!

Ogród w lesie 15:21, 19 paź 2012

Do góry
Żeby nie było, że Grabie kiwają, bujają i się wykręcają - oto porcja zdjęć.

Na początek nasadzenia pod altanką. Wszystkie rośliny tam posadziłam. Wiem, że nie wszystkie tam będą pasowały i że może to wyglądać nie teges ale tylko tam miałam przygotowane miejsce. Liczę na waszą pomoc i sugestie w kwestii przesadzania w przyszłym roku.

Rozchodniki

Winobluszcz i rozchodniki

Przy okazji: na jaki kolor pomalować ściany altanki? Obecnie każda część ma inny odcień, bo to altanka z materiałów z odzysku. Ja chcę wszytsko maźnąć na kolor tej belki za rozchodnikiem. Ale czy nie będzie za ciemno? A może ściany wybielić?

Jeszcze rozchodniki i jeżówka.

Wszędzie wokół altanki wsadzone są narcyzy, tulipany oraz szafirki.
Ogrodnik mimo woli 13:58, 19 paź 2012

Do góry
Aniu, przegapiłam 1000 stronę. Gratulację. Dzięki za radę w sprawie Misi.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:50, 19 paź 2012

Do góry

A to w tym roku w czerwcu Kamień zarosły i nie widać

Piękny ten przetacznik,tez go musze dopisać do listy
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:12, 19 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Przetacznik siwy już w ładnej kępce, długo go Aniu masz?
Moje to maleństwo jeszcze a już go rozdzieliłam do rabaty - koła, nie wiem, czy nie przegięłam i czy nie padnie teraz.

Skalniak zakładałam w zeszłym roku... więc u mnie jest 2 lata i 1 zimę.... ale ja sadzę wszytko dość gęsto i nie dzielę Za niecierpliwa na czekanie na efekty...

To foto z zeszłego roku (czerwiec) zaraz po posadzeniu (nie najlepsze, ale widać jak sadziłam).. kupiłam kwitnące... i trochę zdechlaków wyciągnęłam spod drzewa...bo padały i zamiast więcej było coraz mniej...

A to w tym roku w czerwcu Kamień zarosły i nie widać

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:59, 19 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

I różyczki...

ooooo, takie kcem ) i zdaje się, że słodko pachną nieśmiało zapytam o nazwę tej róży

Niestety na zapach nie ma co liczyć..słabiutki, ale na kwiatki do śniegu tak Ja nie zabezpieczam swoich róż na zimę. i niestety ostatnia mi wymroziła je do ziemi....... bidule odbijały od zera.... ale wybujały powyżej siatki.. tylko tej gęstości im brakuje...
Najprawdopodobniej jest to.. Elmshorn, jedną taką dokupiłam i wygląda bardzo podobnie

To foto z zeszłego roku..... czyli drugi rok.. bo co drugi rok mi je zimazałątwia do ziemi..... ale jak pisałam.. ja ich nigdy nie zabezpieczałam

Rododendronowy ogród II. 12:55, 19 paź 2012

Do góry
I ja gratuluję
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:39, 19 paź 2012

Do góry
To trochę dzisiejszego pisma obrazkowego

Ostatnie - już chyba (choć wciąż kwitną) - poziomki:

Roślinne zmarzlaki zgrupowane przy wejściu - rozmaryn, werbena (za rada Vity), trawa pampasowa, ostra papryczka, no i chryzantemy

Kolorki jesienne...

Grandiflora nic sobie nie robi z przymrozków

Borówki:

Zurawkowe pole

Rudbekie do ścięcia - bo znów sie rozsieją i będą wszędzie

Kanciki

Ogród Agam do poprawki 12:14, 19 paź 2012

Do góry
agam napisał(a)
Rabatka ma teraz taki kształt. Ciekawa wyszła wg mnie, ale M już się wścieka o koszenie

Jak od cyrkla
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 19 paź 2012

Do góry
Danusiu, oby tak dalej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:04, 19 paź 2012

Do góry
tulipanowiec piękny, oby zakwitł jak najszybciej!

i gratulacje z okazji 800tki, ode mnie tk trochę późnojesiennie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies