Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:59, 18 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
A hosty w donicy mam i ja

Karola ta hosta jest cudna !!!!! Ławeczka też , ale hosta króluje !!!!!!! Szkoda , że nazwa niewiadoma bo jak kupić właśnie taką

Pozdrawiam serdecznie
Rajski ogród Ani 20:57, 18 paź 2012

Do góry
Na swojej działce ma wiele drzew liściastych i nie jestem z tego powodu nieszczęśliwa lubię jak się pzrebarwiają i ich szelest pod stopami, a wiosną ich młodą zieleń listków
Brzozy

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:56, 18 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Oj pewnie, że zobaczę. Mówisz, że masz też macierzankę? Przeczytałam, że nie jest tak delikatna i nie ma z nią w ogóle problemów. Mogę sobie kopiować linki z twojego wątku na swój? Byłoby łatwiej tworzyć koncepcję ogrodu jeśli miałabym inspiracje w jednym miejscu....

Stokrotka kopiuj do woli , ile chcesz
Mam macierzankę, cytrynową i chyba piaskową???? Nie ma z nią problemów, żadnych
Zdjecie z lipca - widac postępy karmnika.
O tu obok lawendy macierzanka chyba piaskowa (?)

cudownie, nie mogę oderwać oczu

Dziekuję za pochwaly dla mojej macierzanki nie wiem jaka to odmiana, kupilam pod nazwą macierzanka (na pewno nie cytrynowa ,.....). iala zielono- białe listki. Zakochalam się tak w niej w czasie kwitnienia, że za późno ją obcięłam. Ciut za bardzo zdrewniala. Mam nadzieję, że wiosną ładnie się zazieleni, jesli nie posadzę taką samą

Monika - mi się szczególnie podobają te odcienie neibieskości i wrzosu na tle zieleni Lawenda w kwadratach to dobre rozwiązanie bo mi się ciągle poklada i zatrzymuje sie na bukszpanach

Anula - kupic macierzankę, koniecznie kupić i posadzić w słońcu Nie wiem jaki jest sposób na karmnik, podlewac, deptać i nasłoneczniać

Marzenko - nie wiem jaka odmiana macierzanki - listki biało- zielone, chyba piaskowa

Aga - bo po tylku dostaniesz od starszej siostry!!!! Kiedy u Ciebie będzie pięknie???? Jest u cIebie jak piszesz tip top!!!

Rododendronowy ogród II. 20:56, 18 paź 2012

Do góry
WIELKIE gratulację 300!!! Do Ciebie moje rh się uśmiechają
Księżycowy Ogród... 20:55, 18 paź 2012

Do góry
ogródek żył własnym życiem, a ja kombinowałam co i gdzie powsadzać.

potem zaczęłam zakładać rabaty

i jak się okazało tegorocznej wiosny, że są za wąskie to zaczęłam je poszerzać

Pappilio nasze "półpsie" lub "psot" jak kto woli zamiast pomagać wolał wylegiwać się na swoim kopczyku

a ja w międzyczasie zrobiłam miejsce na mój mirko zielniczek i zaaranżowałam kącik liliowy

pracowicie minął również weekend majowy i powstały donice okalające taras, które po paru tygodniach zaczęły tętnić życiem

ku mojej uciesze zakwitła również moja wielka ostróżka

aż z moim rozkopanym ogródkiem dotrwałam do jesieni (ponieważ mieliśmy dość poważny kryzys )
a tu moje maleńkie bonsai

i jesienny poranek

Ogród w Tarnowie 20:54, 18 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Ach! Cudnie - jak zawsze! Oba ogrody urzekajace!!
Co to - to zolte - bodziszek jakis? Chyba nie zurawki?

Bardzo dziękuję! A właśnie, że żurawki i to bardzo popularne citronellki Pozdrawiam.
Ogródkowy chaos u monitki 20:47, 18 paź 2012

Do góry
Czy u was też było dzisiaj tak słonecznie i ciepło? Dzisiejszy dzień był naprawdę cudny więc korzystając z dobrej pogody porobiłam troszkę w ogródku m.in. posadziłam tulipany i wysypałam korę na rabaty. Oczywiście zabrakło więc bedę miała "przymusową" wizytę w ogrodniczym

Pokażę wam fotki z weekendu z rabaty brzozowej gdzie dosadziłam wrzosy. Jest jeszcze pusty placyk z przygotowaną ziemią na wrzoście które kupię wiosną.
Brzozy już prawie łyse...

Lawenda ciągle kwitnie

Rajski ogród Ani 20:46, 18 paź 2012

Do góry

Rajski ogród Ani 20:45, 18 paź 2012

Do góry

Księżycowy Ogród... 20:45, 18 paź 2012

Do góry
trawka wschodziła, a my zwoziliśmy rośliny, to również jeden z błędów... dostawaliśmy od dobrych ludzi różne "gadżety" i tak dzisiaj mam kilkadziesiąt pojedynczych eksponatów, których nijak nie umiem poukładać

ale wśród nich znalazły się również bukszpanowe kule

Lecę w kulki... 20:44, 18 paź 2012

Do góry
Rozmawiałam ostatnio z Ev o bluszczykach....
Te som moje..

...ten w pełnym cieniu...

Drugi w pełnym słońcu...

a trzeci w półcieniu...w doniczce...

Testuję im środowisko.....
Mam jeszcze trzy srebne....no foto...
Buziaki Ev...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:43, 18 paź 2012

Do góry
Och, najlepszego, kolejnych 100tek!
Różyczka moja (Sweet Dreams) dla Ciebie Aniu!

Księżycowy Ogród... 20:42, 18 paź 2012

Do góry
Nareszcie wiosną przyjechał "pan koparka" i zlikwidował hałdę. Mogliśmy zacząć wszelkie prace ziemne! Nasze "półpsie" dzielnie pomagało kopać !!! I tak założyliśmy trawnik!

Rajski ogród Ani 20:41, 18 paź 2012

Do góry

Księżycowy Ogród... 20:40, 18 paź 2012

Do góry
potem była wielka hałda ziemi przynajmniej odwiedzające nas dzieci miały raj

Rajski ogród Ani 20:39, 18 paź 2012

Do góry
W jesiennym ogrodzie

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:39, 18 paź 2012

Do góry
z rh już nie dałam rady....
Księżycowy Ogród... 20:38, 18 paź 2012

Do góry
Witam wszystkich,

Jestem nowa, no prawie nowa w Ogrodowisku - prawie ponieważ czytam Was od około roku... Ukrywałam się jak większość z Was na początku, ponieważ moja przygoda ogródkowa dopiero się zaczyna, więc nie mam co pokazać... Zaczęło się jak zwykle w 5 minut, u nas wszystko trwa 5 minut od pomysłu do realizacji, nim się obejrzeliśmy szukaliśmy swojego miejsca na ziemi. Znaleźliśmy je dość szybko i blisko Gdyni. W zasadzie było tylko jedno takie miejsce gdzie moglibyśmy żyć, więc sprawa była prosta. I tak od 2 lat (wczoraj była nasza 2 rocznica przeprowadzki) mieszkamy o 10 minut spacerem od zatoki Puckiej, wśród pól przy linii Rezerwatu Beka.
Mój ogród ma rok, zaczęłam zakładać go zeszłej wiosny jednak nie mam do tego talentu. Jak wiele początkujących ogrodomaniaczek popełniałam błąd za błędem i tak zakładałam mój ogród 3 razy.. tak 3 ciężkie próby, które za każdym razem kończyły się tak samo. Najpierw kupowałam na morgi roślin oczywiście pojedynczych jakże by inaczej, potem planowałam, nic do niczego nie pasowało, ale wsadzałam, po czym mijały miesiące i stwierdzałam, ze to nie tak i nie może tak zostać! Ponad to, że za każdym razem wysadzałam od kilkunastu do kilkudziesięciu roślin do donic i nosiłam tam i z powrotem, to za każdym razem zmiany kończyły się i zaczynały powiększaniem rabat, wysypywaniem tonami kamienia i żwiru....
Dzisiaj nie mam już ani siły, ani pomysłów. Obejrzałam sterty gazet, setki stron www, ale moje malutkie doświadczenie nie pomaga.

Oszałamiające są Wasze ogrody, domyślam się że wiele z nich rodziło się wśród podobnych uczuć, które mną dziś miotają. Mam jednak nadzieję, że przyjmiecie mnie ciepło do Waszego grona i już nigdy nie zostanę sama w moich zmaganiach z kawałkiem ziemi.

Na początek parę zdjęć....

pierwsza zima
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:38, 18 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Agatko!

1/w zimie się zastanowię z której strony da się ciachnąć trawnik za domem i co tam ewentualnie posadzić - marzy mi się szpalerek hortensji. Czy one mają głębokie korzenie? Co do trawnika... w tym roku zupełnie odpuściłam.. w ubiegłym nalatałam się z nawozami, kilkukrotnym grabieniem filcu po zimie, podlewaniem, a potem wyjechaliśmy na wakacje i nie było czego ratować bez automatycznego nawadniania w lecie to masakra...zwłaszcza że pod większością trawnika jest odwodnienie zrobione i przy tarasie studzienka gdzie wypompowywana jest woda w nadmiarze uroki GWC...
2/kanciki przed domem wczoraj ciachnięte! Za domem - yy nie wiem kiedy, może w sobotę
3/mnogość gatunków - przykro mi ale i tak bardzo się ograniczam niby się znam, wizję częściowo mam, ale ograniczyć BARDZIEJ... hmm może kiedyś
4/przy tarasie - był Rh na pniu, zabiłam własnoręcznie nadmiarem nawozów... tam generalne porządki się szykują, miały być w tym sezonie... ale zawsze było co innego do zrobienia, poza tym szkoda mi wyrzucić tych roślin od Babci
5/róg przy kominku od reku okrągły, z góry pewnie nie widać tam gdzie trampolina - na razie nic nie ruszam, bo jak dokupimy działkę za nami to i tak bym musiała wszystko przeorganizować, więc ta część "na potem"
6/Nad ławeczką gniazdko z prądem jest, pomyśleliśmy Ciurkadła tam nie chcę, bo cień cały czas i bym sobie komary pewnie hodowała.. ale pergolę z hortensją pnącą jak najbardziej (hortensja kupiona, pergola nie..)
7/w poletko żurawkowe powsadzam róże - zamówiłam za dużo oczywiście, wszystkie mi się nie zmieszczą przed domem, poza tym Graham Thomas ma żółte kwiaty więc przed dom nie pasuje do bieli i różu (haha, teraz jest tam głównie żółto - przez rudbekie

8/róg tarasu od wschodu - proszę o wyjaśnienia:
Wzdłuż domu są 4 duże bukszpany, z hostami i dąbrówką rozłogową, między nimi hortensje ogrodowe które zawsze marzną więc ich nie widać
Po lewej za szpalerkiem bergenii są 3 cisy - mają stworzyć ekranik (kiedyś):
Tam gdzie worek muszę zaokrąglić bardziej rabatę, rosną tam borówki wysokie. I kształt między cisami a tarasem też - jak??

Przy tarasie - jak pisałam - nadal koncepcji i sił przerobowych brak; jest szpaler z 70 cisów których nie widać i mnóstwo roślinności którą powinnam wyeksmitować ale nie mam serca...
yyy na wiosnę się zajmę (rok temu mówiłam to samo...)
Te ciemne roślinki przy bukszpanach to dąbrówka rozłogowa.

Heej
-Czy hortensje głęboko się korzenią? Dobre pytanie! Nie mam pojęcia... Obstawiałabym pół metra, ale strzelam totalnie
- Z trawnikiem to wiem, że masakra. W ogóle jestem zdania, że jeśli się nie ma nawadniania, a najlepiej nawadniania, trawnika z rolki i dobrej ziemi pod spodem to trawnik zajmuje najwięcej czasu spośród wszystkich prac ogrodowych!
- Kanciki ciachnięte? No to super! Pewnie zaraz natrafię na dokumentację
- Rośliny od Babci - rozumiem i w ogóle się nie dziwię...
- Róg przy regu..hehe, no tak, on jest zaokrąglony, ale miałam na myśli taki konkretny ŁUK Ale ok - lepiej poczekać na nową działeczkę
- Dąbrówka rozłogowa - czy ona ma przez cały sezon takie czarne listki? Podoba mi się!
- Róg tarasu od wschodu :

Buziaki
Ogród w Tarnowie 20:37, 18 paź 2012

Do góry
Ach! Cudnie - jak zawsze! Oba ogrody urzekajace!!
Co to - to zolte - bodziszek jakis? Chyba nie zurawki?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies