Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Hortensjowo 22:57, 24 kwi 2022

Do góry
Ślicznie
Mi akurat podoba się bardziej zwykła miodunka piękną kępę mi podarowałaś bardzo dziękuję

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:55, 24 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
I jeszcze, w ślad za tematem z wątku Hani-Gruszki - ogrodniczka w stroju roboczym

To jakiś niedzielny strój.

Bardzo dobry miałaś koncept z sadzeniem tulipanów w kwadratach. Poprzetykane krzaczkami bardzo ciekawie się prezentują.
Dicentra cucullaria 22:50, 24 kwi 2022

Do góry
Ptasi gaj 22:36, 24 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
U mnie trawy też jeszcze nie ruszają. Cierpliwość musimy ćwiczyć.
Kocimiętki te odmianowe ładne, w końcu tą six hills giant muszę nabyć i przetestować. Jakoś nie przepadam za odmianami o pstrokatych liściach.
W tym roku bardzo słabo ruszają u mnie szałwie omszone. Nie wiem może za zimno im jeszcze. Ale jak tak będą zwlekać, to potem je ślimaki zaatakują zanim wystrzelą w górę.
a

Gosiu jak widzisz na załączonej focie u mnie też ani jednego źdźbła zielonego tylko seslieria jesienna te kępy 4 zielone. Na rondlu mam trochę traw preriowych i też stoją w miejscu.
Te jeżyki to rozplenice następnie szałwia omszona też szału nie ma. Jedynie tulipany jako takie ale nornice mi w jednym miejscu wygryzły kilka tulipanów.
Jeżówki odmianowe też tam mam.

Posyp soda oczyszczona dookoła kępki szałwi.
U mnie to problem z hostami ślimaki żrą ale sypie niebieski granulat i zdychają. a
Mam duże opóźnienie przez tą pogodę nie mogę grzebać w ziemi boje się że usunę jakaś roślinę. Zaczynają chwasty rosnąć.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:30, 24 kwi 2022

Do góry
Dalie posadzone już prawie wszystkie. Jeszcze z 5 mi zostało, jutro pójdą do pojemnika i finito. Niech rosna i cieszą.

A tu to najmniejsza dalia, ale z oczkiem więc jest nadzieja.

Dodam, że tak fajnie opisane etykiety mam z 2 firm. Z jednej jeszcze lepsze bo wydrukowane na etykiecie, którą można przyczepić do palika czy rośliny, niezmywalne. Zdecydowanie kolorystyka oraz opis wysokości jest bardzo pomocnym jak ktoś nie przygotował logistyki gdzie co posadzić i później upycha jak nie wiem co

Moje dalie oczywiście w lepszym stanie niż te, które musialy przejść wysyłkę. Natomiast pomiędzy moimi zauważyłam, że te które były umyte dużo lepiej przezimowały niż te, które były tylko otrzepane. Zimowaly w piachu w garażu.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:30, 24 kwi 2022

Do góry
Cudny!

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:26, 24 kwi 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Post z cyklu - znajdź różnice.
Zdjęcia dzieli równo rok.

Pojawił się domek i to zielone coś na środku za iglakiem zniknęło
A i biała ściana domu.
I taka folia na placyku.
Sezon 2017 u Hanusi 22:00, 24 kwi 2022

Do góry
Kochani, odpowiem hurtowo, i hurtowo podziękuję za obecność.

Mało mnie było, bo świąteczne zawirowania, odwiedziny rodziny. Raz na jakiś czas trzeba dać znać, że się żyje.
Może i dobrze, odpczęłam od myśli co w ogrodzie, a dziś już byłam na rekonesansie.

Wszystko się rwie do życia, tylko Hanusia nie w temacie. Prace przesunęły się zuwagi na pogodę. Ale maj w progu, mus właczyć rozruch.

Ogólnie zastałam wielki bałagan, szklarnia do naprawy, szkło już jest, umówiona jestem z facetem, to mi położy górną szybę, i zakręci nowy kranik, poprzedni poszedł zimą na spacer i nie wrocił. Ale o tym już chyba pisałam. Wywiozłam 4 wory bioszajsu, a jeszcze 4 z trawami czekają na zagospodarowanie.

Sadzonki jesienne, co to je dostałam od dziewczyn, zimę przeżyły, imają zamiar startować Potrzebna woda. Najlepiej opadowa.

Tyle relacji,Teraz rządzą narcyzy, tulipany/mam ich mało/jeszcze w pąkach. Te były w szklarni.

Ptasi gaj 21:53, 24 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu przeczytałam, że azalia Nowa Zembla jest bardzo podatna na fytoftorozę.

Dzisiaj leje deszcz to może jutro uda mi się trochę tej trawy ukopać lub upiłować.

U mnie po raz pierwszy kot sąsiadów wyczuł kocimiętkę. Jak jest ładna pogoda tarza się godzinami w kępie, pewnie mi ją całkiem zmarnuje.

Danusiu chyba tylko jeden krzak róży wyślę który ma odrosty zielone.
Ta duża która właśnie tak wyglądała w 2020 r. W zmarzła zeszłej zimy bardzo ucierpiała mimo to pozbierała się i wypuściła parę pędów. Jednak dzisiaj przy wykopywaniu wg mnie korzeń nie za bardzo wygląda jest suchy. Dałam go do wiadra może odbije to bym ją wysłała razem z liliami.

A to korzeń

Glina i zielsko 21:48, 24 kwi 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

Candy prince

Salonon prince

Happy generation- tych jestem szczególnie ciekawa.

Exotic emperor

Tulipki masz boskie!
Migawki z ogródka 21:42, 24 kwi 2022

Do góry
Wiejska frontowa
Migawki z ogródka 21:35, 24 kwi 2022

Do góry
Migawki z ogródka 21:34, 24 kwi 2022

Do góry
Pole samosiejek czosnkowych
Migawki z ogródka 21:31, 24 kwi 2022

Do góry
Ogród z zegarem 21:25, 24 kwi 2022

Do góry
Aniu, dziś tulipanki otworzyły się do słonka

Judith, dziękuje

Basiu, pewnie masz rację, chyba kot nie dałby rady czterem zwierzakom. Widziałam u Ciebie kota na drzewie (albo nie u Ciebie, czasami już mi się miesza, taki rudy był).

Asiu, najlepsze będą małe i sztywne patyczki, całe szczęście odkładałam takie usztywniacze bambusowe z przesyłek

Madzia, no miał (miau )

Lidka, dziękuje .

Daga, dzięki na razie profilowe zostanie, ale nie wiem, na jak długo .

Alicjo, tulipanki dziękują. Za niedługo będą też inne odmiany (różowe i jakieś jeszcze).

Dziewczyny, do Was zaglądam i jestem w miarę na bieżąco, ale na pisanie na razie brak mi czasu i weny. Tak jak i na robienie nowych fotek u mnie (tulipany rosną przed wejściem do domu, więc te są fotografowane przy okazji).
Mój młodszy brat trafił zaraz po świętach do szpitala (niewykryta i nie dająca wcześniej objawów cukrzyca), stan był bardzo poważny, ale od piątku powolutku się poprawia.
Nie mam na razie głowy do ogrodu, a mam tyle do zrobienia, bo oczywiście spływają mi teraz wszystkie zamówienia.
Wczoraj razem z eMem posadziłam część róż (z gołym korzeniem), które przyszły w środę, zostało ich jeszcze trochę i chyba będę musiała część zadoniczkować. Dobrze, że reszta roślin w doniczkach i mogą „chwilę” poczekać.
Może pod koniec tygodnia coś tam pofocę.
Przyjechały m.in. piękne drzewka, graby Columnaris nana. Nie pamietam, żebym przy zakupie pytała się o ich wysokość, chyba założyłam, że będą miały około 2 m, a one są szczepione na wysokości Ok. 3m plus piękna, gęsta korona (Ok. 1 m, jest bardziej owalna niż okrągła). Drzewka posadzę przy rowie/ fosie, na zewnętrznej rabacie. Kiedyś.

Wszystkiego po trochu 20:45, 24 kwi 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

przylaszczka już z nowymi cudnymi listeczkami, to roślinka która działa na mnie euforycznie, kocham ją

Chciałabym doczekać się takiego łanu pierwiosnków ale u mnie chyba im za sucho.
Przylaszczki też lubię, twoja się nieźle rozsiała - maleństwa zauważyłam.
Natomiast lilie też lubię, bardzo bym chciała je mieć ale wykańcza mnie poskrzypka. Ledwie wylazły z ziemi a już te paskudy na nich siedzą a ja nienawidzę ich zbierać.
Hortensjowo 20:41, 24 kwi 2022

Do góry
Grusza i magnolia

Koniec
P.S. Magara, mam nadzieję, że się trochę zrehabilitowałam.
Hortensjowo 20:39, 24 kwi 2022

Do góry
Czosnek katawski sam się podzielił, nie wiem czy widać.

Miodunka zwykła i majeste (dużo ładniejsza)

I takie tamy

Hortensjowo 20:34, 24 kwi 2022

Do góry
Mam kilka foteczek z ogrodu, żeby nie było.
Wiosna bardzo cieszy.
Judaszowiec będzie kwitnął

Emperorki z hakonkami
Ogród prawie wymarzony … 20:31, 24 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Tę przed trzema thujami mam na myśli .

A tamta od płotu ma tez ponad 4 metry. Utworzona w październiku

Fota nieaktualna bo wywaliłam z niej wszystkie iglaki - jest sesleria

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies