Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród dla Agusi 21:05, 23 lis 2012

Do góry
Rośliny zadarniające tworzą piękne dywany pod drzewami latem ale jesienią to utrapienie gdy cała masa liści na nie spadnie.Czasem wywieje je wiatr i dobrze ale tego roku-wilgotne powietrze,mgły i bezwietrzne dni sprawiły że mokre, ciężkie liście czeremchy spadały wprost pod drzewo na moje kobierce barwinka ,jasnoty i pragni syberyjskiej.Te liście są świetne na kompost więc je zgrabiłam a nie było to łatwe.Host i paproci już nie widać więc zimozielone /barwinek i pragnia/ są teraz na pierwszym planie.
pragnia syberyjska

barwinek

Ogródek Hanusi po zimie 21:04, 23 lis 2012

Do góry
Cierpliwa jesteś,Jagódko.....Kwiatek dla Ciebie.
Ogród szmaragdowy 20:46, 23 lis 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Zobaczyłam zestaw roślin na zdjęciu u Marzenki to ci niespodzianka...
Słonecznik,lilie i ....))))))))

Odpowiem obrazkowo.

Mój kawałek raju II 20:41, 23 lis 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Imponująca ilość róż! Ten ostatni kwiat ma niezwykły kolor - zachodzące słońce Pozdrawiam Aniu

tu jeszcze jedno zdjęcie Moniki, jest pomarańczowo żółta

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:28, 23 lis 2012

Do góry
Ja też składam serdeczne gratulację z okazji 500 i życzę drugie tyle

Mój kawałek raju II 20:23, 23 lis 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kordyliny i agapaganty masz śliczne. A o jedzonku ostatnio nic nie piszesz??? Pozdrawiam serdecznie.

Bogdziu dziękuję w imieniu agapantów, a co do pisania to teraz w ogóle mało pisze , bo nie mam czasu, dzisiaj np. robiłam ze spadów sok jabłkowy Ja również pozdrawiam i przesyłam zdjęcie sikorki na słonince, robione o 6.00 rano, trochę ciemnawo wyszło z tyłu przebarwiony berberys
Ogród w Holandii 20:22, 23 lis 2012

Do góry
Te zdjęcia zrobiłam kilka dni temu. Dziś juz większość liści leży na moim trawniku - mała wichura nad nami przeszła i po liściach
Ogród u stóp klasztoru 20:19, 23 lis 2012

Do góry
no własnie wiem że on może nie przeżyć zimy , ale wygooglowałam żeby go przysypać liśćmi , to powinien przetrwać . pustynniki żółte miałam w przedogródku i przesadziłam .kurcze i jeszcze nie kwitły.ten to olbrzym -kremowy

fotki z 2010

Mój kawałek raju II 20:17, 23 lis 2012

Do góry
Policzyłam wszystkie róże w ogrodzie na Żuławach wyszło 37 krzaków, niektórych mam po 4 krzaczki, a dzisiaj ścięłam ostatni kwiat Monice
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:16, 23 lis 2012

Do góry
Ja też złożę gratulacje...bardzo okrągła rocznica...

pozdrawiam i układnych sąsiadów życzę...
Ogród u stóp klasztoru 20:06, 23 lis 2012

Do góry
alinak napisał(a)
na ocieplenie oczu szałwia ta niższa i ta wyższa z pustynnikiem i naparstanicą

Olbrzymi czy okazały? Posadziłam olbrzymi, ale dopiero w tym roku. Wąskolistne mam od jakiegoś czasu.
Przysłuchuję się warzywniczym zamiarom...Danusiową podpuchę łyknęłam, niedobrze!
Zamierzasz przezimować karczocha w gruncie?
Ogród - Moje spełnione marzenie 20:04, 23 lis 2012

Do góry
dorkow0 napisał(a)
Witam Was Kochani... Jestem, jestem... Tylko najpierw praca, taka niezarobkowa, potem dzieci, takie duże nastolatki, które mnie potrzebują, bo na zakupach jestem jedyna... Co powiem szczerze, cieszy mnie bardzo, potem M, bo Kochanie, ja ważniejszy... I jestem... Serdeczności dla Was... I troszkę radości ogrodowych...

[/quote

Dorotko houtunia pięknie Ci się rozrosła.Posadziłam ją kiedyś pod świerkami ale pewnie było zbyt sucho i zima ją wymroziła.A ta kaczka to jakaś elegantka lub dziwaczka z bajki.Klonik piękne ma kolory a jaki ciekawy korzeń!
Przyjazny ogród 20:03, 23 lis 2012

Do góry
Witajcie .
Jak miło, tyle wpisów
Jeśli chodzi o piwonię drzewiastą...
przede wszystkim ważne jest miejsce. Spraktykowałem, że wystawa południowa niekoniecznie jej pasuje, choć to roślina która lubi słońce. Zdrowo rośnie i obficie kwitnie w miejscach bardzo jasnych, ale nie na ''patelni”. W moim ogrodzie, w okresie letnim słońce pada na krzewy do południa, potem promienie rozpraszają się w koronach wyższych drzew, a im bliżej ku zachodowi, to ponownie bezpośrednio oświetlają krzewy.
Ziemia pod piwoniami ma u mnie 7 pH, jest ciężka (niekorzystna), ale podsypuję ją późną jesienią obornikiem i przekopuję widłami amerykańskimi, rzadko stosuję kompost ( polecam)– nie zawsze go mam w nadmiarze. Obornik jednocześnie jest jedynym nawozem który dostają .
Kilkunastoletnie krzewy zaczynają się starzeć, wówczas podatne są na częściowe wymarzanie – padło mi tak trzy krzewy. Aby uniknąć po zimie takich niespodzianek, od dwóch lat wyrzucam z każdego krzaka zazwyczaj po jednej starej gałęzi , wówczas od dołu wypuszcza mi kilka młodych.
Na tych matecznikach, które nie są przeznaczone do wysiewu, zrywam kubki nasienne zaraz po kwitnieniu.

Siewki piwonii pod matecznikiem, przy tych krzewach na zimę nie przekopuję ziemi.

vita napisał(a)
Witaj
Szczęśliwy Ogrodnik, który ma tyle powierzchni. Nie zorientowałam się jeszcze, jakie rarytasy ogrodowe uprawiasz (wspomniała o tym Danusia), ale już czuję, że bardzo polubię ten przyjazny ogród.
Na pewno jest przyjazny, jeśli wysiewają Ci się piwonie drzewiaste! Ja potrzebowałam paru metod, aby spowodować ich kiełkowanie. Po dwóch latach doczekałam się.
Podoba mi się też pomysł na grupowanie roślin.
Pokaż jeszcze coś, proszę

Rarytasy e...tam, jak na razie nie jest to ogród kolekcjonerski, mam grupkę fajnych roślin, zapewne je pokażę. Natomiast chętnie prezentuję na forum ciekawostki z życia roślin wodnych, bo to moja pasja i zawód - fotografie wykonuję w ogrodach botanicznych, w terenie, w prywatnych ogrodach wodnych, stąd to stwierdzenie Danusi
Lubię uprawiać rośliny w grupach, często jednogatunkowych, to sposób na uproszczenie sobie uprawy. Jednak zawsze czymś tę grupę próbuję rozbić.

Gladiolus imbricatus na wilgotnej rabatce.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:48, 23 lis 2012

Do góry
Jedno z nieostrych zdj. które lubię

Ogród u stóp klasztoru 19:47, 23 lis 2012

Do góry
przeglądam te propozycje Danusi z warzywniakami i stwierdziłam że musiałabym jeszcze raz powiększyć ten mój . pszczółki też jest imponujący , Konrada to już w ogóle nie komentuję , bo mnie zamurował

rabat na razie nie planuję ...z czego bardzo się Konrad uśmiał, ale na razie trwam w tym postanowieniu twardo . tylko mam ochotę na parę świerków serbskich na żywopłot w dole działki .tam przewaga liściastych i w zimie dość łysawo . ale to tylko 3-4 szt.

na ocieplenie oczu szałwia ta niższa i ta wyższa z pustynnikiem i naparstanicą

W cieniu - zacieniona 19:43, 23 lis 2012

Do góry
Bukszpan...ten ma już ok. 30 lat...Jest "matką" moich szpalerów i kulek.W tym roku dokładnie ogołocony i przycięty zaczął wypuszczać młode gałązki.
W cieniu - zacieniona 19:37, 23 lis 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Pozdrawiam Bogusia
W cieniu - zacieniona 19:36, 23 lis 2012

Do góry
marzena napisał(a)
bardzo ładne obrazki jesienne...
jak ukorzeniałaś tego Boulevard"a ?

Mały kawałek z piętką maczam w ukorzeniaczu i do gruntu...systematycznie podlewam...i to wszystko.
Ogródek Janiny 19:34, 23 lis 2012

Do góry
Janina napisał(a)

Podoba mi się to miejsce i te dzbany...
Czym podsadziłaś drzewko... ? Nie mogę rozpoznać...
Ogródek Janiny 19:29, 23 lis 2012

Do góry
Janina napisał(a)

Śliczne ozdoby... Kupowałaś gdzieś, czy robione... ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies