Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 11:56, 03 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Iwonko. Hop, Hop. No gdzie Ty? Aż tak zapracowana, że nie masz czasu tu zaglądnąć? Czekam na efekt końcowy przekładania, równania wykrętasów chodnikowych na prosty.

Beatko, pan skończył, a ja jeszcze muszę wybrać betonową podsypkę, wypełnić ziemią kratery po zebranej podsypce z piasku i betonu tam, gdzie odzyskałam trochę rabaty.

Rano miałam lenia, nie chciało mi się. Pogoda nie zachęcała, bo wczoraj padało znowu, a dziś mokro było. Wolałam iść do sąsiadki na kawkę i pogaduchy
Teraz odpiszę na posty, a potem wezmę się do pracy Coś podziałać dalej trzeba ...
Ogródek Iwony II 11:54, 03 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Wow-Iwona,ale u Was rewolucje!!!Te przesłony też wyszły super. MOżesz mi skrobnąć-te deseczki poziome to jakieś gotowce?Co ile są bite?

Kasiu, deseczki na pergole wycinaliśmy 4 cm szerokie i 2,5 cm grube. Najlepiej wycinać z łat. Przerwy między nimi zrobiłam na 6 cm. Fajnie by wyglądały w rozstawie 4 cm listewka, 4 cm przerwy. Ale chciałam dla róż bardziej ażurowo
Odstęp między pionowymi "beleczkami" to ok. 220 cm.

kosolka napisał(a)
Iwonka, mam do Ciebie prośbę. Dobrze pamiętam że masz Alchymista? Mogłabyś mi go opisać? Jak zmienia kolory, jaki przeważa, jak kwitnie?

Olu, nie mam takiej róży u siebie...

Dominika11 napisał(a)
wow widzę, że się nie obijacie
taka woda to super sprawa - też wkopaliśmy pojemnik w zeszłym roku i woda jak znalazł

Dominiko, pewnie macie do tego pompkę? U nas tylko będzie wsiąkać do gruntu z tej beczki. O wykorzystaniu wody deszczowej będę myśleć przy budynku gospodarczym. Tam chcę na wierzchu zostawić beczki i z kranikiem - będę wykorzystywać deszczówkę do warzywniaka.

Kosolkowa Pasja 11:27, 03 sie 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Pytanie do kogoś, kto ma Alchymista - czy on pasowałby do róży powyżej? Czy on jest bardziej żółty, pomarańczowy czy różowy? Zdjęcia w necie pokazują go bardzo różnie...

Olu, dopiero mam czas odpisać, ale niestety nie mam tej róży...
Pięknie masz
Moje małe królestwo 09:37, 03 sie 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

Iwonka dziękuję,że pomyślisz Ja dziś myślałam i tak wymyśliłam
przed szmarag dami jakieś drzewko płaczące o bordowych liściach najlepiej podobnych do klona palmowego,przed drzewkiem rozchodniki pomieszane z rozplenicą a miedzy nimi hortki Vanilki
taki mi dziś wpadł pomysł do głowy

edit : zapomniałam kamień pionowo ma być

Tereniu, rozumiem, ze to chcesz dać na rabacie przy szmaragdach?
Bo jeśli tak, to fajnie by było zrobić żwirową wyspę z kamieniem z trawami w roli głównej.

Mógłby być wysoki miskant, np. Gracilimus, albo ładne dwie rozplenice, np. Moundry, do tego koniecznie 3 kulki bukszpanowe, może uda ci się dostać 3 różnej wielkości. Ja swoje robiłam z dwóch bukszpanów wsadzonych razem i ciętych potem na kulki. Mam drugi roki są już ładne kuleczki. Do tego rozrzucone trawki, niskie jakieś careksy...
Trawki z czasem by się ładnie rozrosły. Możesz dać więcej kolorów trawek.

Terenia, szukałam dla ciebie inspiracji i zobacz, jakie fajne połączenie rabaty z wodą znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/207-dwa-czerwone-deby?page=65
Aż sobie zapinowałam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:40, 03 sie 2016

Do góry
Wianki fajne widziałae. Jak pierwsza noc z psiakiem?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:20, 03 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasia, masz wyczucie. Świetnie połączyłaś roślinki. Szałwia przekwitnie, jest lawenda. Masz fotkę, jak już lawenda kwitła?
Czy to jest to miejsce potem?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1207570/original.JPG

tak to jest to miejsce

a tej samej perspektywy jest tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=1473

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=1518

brazowych trawek już nie ma,sa dwie..samosiejki w ich miejsce jest stipa ale mikro posadzona i nie zdążyłą podrosnąć więc uduszona przez lawende
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:28, 03 sie 2016

Do góry
Fajnie macie z tymi spotkaniami sobotnimi.
Nadrobiłam większość, jak zwykle cudnie. Madżenko, jakie jeżówki najbardziej lubisz? Polecisz jakieś z nazwy?
Ogród z rzeźbą 00:19, 03 sie 2016

Do góry
Na dobranoc wpadłam do ciebie na cudne fotki.

Ja się cieszę z twojego nowego aparacika. Jaką markę wybrałaś?
Jeżówki cudne. Muszę zimą sobie poszukać nazwy różowych i pamiętać, by do ciebie zajrzeć z pytaniem o listę ulubionych. Teraz już nic do ogrodu nie kupuję, no... chyba, ze krawężniki i żwirek Ale to nie kwiatki

Co z tym ogródeczkiem począć 00:09, 03 sie 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
... z Emusiem już mam spokój
Juz nawet ziemię i korę legalnie bez chowania mogę kupić
Wiesz ja myslę że on nie wierzył ,że to nawet ładnie wyjdzie
Teraz słucha moich pomysłów a to sukces ,uwierz mi .

Jezdzi troche po ludziach ,widzi jak można mieć pięknie
I chyba zrozumiał że ja nie chcę wywalić pieniedzy ,tylko chcę żeby w miarę to podwóreczko moje wyglądało.

I nawet zdarza mu się juz ze kwiaty podleje

Ewuniu, dziś u siebie nie piszę, bo i tak mam tyły na forum. Po pracy wokół domu ręką machać mi się nawet nie chce, więc dziś nadrabiam moje ulubione wątki, dużo czytam, mniej piszę.

Cofnęłam się u ciebie jakieś 10 stron wstecz i trafiłam na fajne porównania twoich włości. I wcale się nie dziwię twojemu e-Mowi, że na początku nie miał wiary w korzystne zmiany. Jak zobaczyłam fotki "przed", to długo bym myślała, że "z tym nic się nie da zrobić".
Tobie udała się cudowna przemiana, ale i e-M ci pomagał, bo zrobił fajny wjazd na podwórko, macie nową bramę, powstała rabata chodniczkowa, która w swoim minimalizmie bardzo mi się podoba. Ty dopieściłaś wasz kawałek świata, doprowadziłaś niemal do perfekcji. Powinnaś być dumna z tego, co udało ci się osiągnąć.
Ewa, brawo dla ciebie i twojego e-Ma. Za jego zmianę podejścia, za twoje pomysły i realizacje.
Ogród z uśmiechem 23:26, 02 sie 2016

Do góry
Jolu, jak twoja trawka?
Drewniana pergola byłaby fajna. Może się uda.
W tych twoich planach różanych się pogubiłam troszkę...
Tu ma być ogród :) 23:18, 02 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajne zakupy Łuki ci zrobił.
Doniczki śliczne, te białe mam na myśli. I ich obsadzenie bardzo mi się podoba

Odcienie zieleni w tych doniczkach fajnie wyszły, choć są tam jeszcze pelargonie pelne różowe, ale mają przerwę w kwitnieniu.
Z Łukaszem szybko spotkanie się wykroilo, spytałam czy nie wybiera się w moje okolice, a że akurat miał w planach to złożyłam zamówienie na roślinki i dziś było przekazanie.
Tu ma być ogród :) 23:10, 02 sie 2016

Do góry
Fajne zakupy Łuki ci zrobił.
Doniczki śliczne, te białe mam na myśli. I ich obsadzenie bardzo mi się podoba
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:51, 02 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

ta po lewej to jedna kępa! tam po prawej dalej sa chyba 4

Kasia, masz wyczucie. Świetnie połączyłaś roślinki. Szałwia przekwitnie, jest lawenda. Masz fotkę, jak już lawenda kwitła?
Czy to jest to miejsce potem?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1207570/original.JPG
Moje małe królestwo 21:25, 02 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tereniu, tam, gdzie kamień stanie, to fajne miejsce. Trzeba zrobić mu ładne towarzystwo. Pomyślę dziś.

Kamień będzie pionowo?

Iwonka dziękuję,że pomyślisz Ja dziś myślałam i tak wymyśliłam
przed szmarag dami jakieś drzewko płaczące o bordowych liściach najlepiej podobnych do klona palmowego,przed drzewkiem rozchodniki pomieszane z rozplenicą a miedzy nimi hortki Vanilki
taki mi dziś wpadł pomysł do głowy

edit : zapomniałam kamień pionowo ma być
NewLife w ogrodzie 14:53, 02 sie 2016

Do góry
Beatko, zamawiam u ciebie dynię.
Trawnik w paski mi się podoba. U mnie, gdzie nie ruszysz kosiarką, już trzeba skręcać

Ta trawa jako ściółka po całości będzie lepiej wyglądać. Przekonasz się do tego sposobu. A jak nie, to możesz trawę też kompostować. Ale trzeba przekładać warstwami z innymi odpadkami.
Kuchnia z malutkiego :) 10:37, 02 sie 2016

Do góry
Dziewczyny, zaznaczam. Koniecznie muszę wypróbowaf sałatkę. Cukini nie mam...
Ogródek Iwony II 08:43, 02 sie 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Miała tu rosnąć lawenda, ale ta zmiana wyszła nagle, by przesadzić te 3 kulki i zrodziła mi się koncepcja na rabatę trawiastą
To niewielka rabatka, myślę, by dosadzić wiosną rozplenicę i miskanta i całość wysypać korą...

Iwonko rozplenica pożre Ci te nasadzenia tym bardziej,że chcesz zmieścić wraz z rozplenicą miskanta,chyba,że trawy te będą miniaturowe.Na rozplenicę Hamlen czy Moudry szykuj sporo miejsca a rośnie też tam forsycja która wcale małym krzewem nie jest.
Trejaż na róże bardzo pomysłowy.Fajna różana ściana powstanie
Moje małe królestwo 07:46, 02 sie 2016

Do góry
Tereniu, tam, gdzie kamień stanie, to fajne miejsce. Trzeba zrobić mu ładne towarzystwo. Pomyślę dziś.

Kamień będzie pionowo?
Ogródek Iwony II 23:07, 01 sie 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
To robię jutro sadzonki.

Yuuuuupi
Ogródek Iwony II 23:06, 01 sie 2016

Do góry
Linkuję mebelki Edytki, aby móc do nich wrócić, jak znajdę
Ewa, dla Ciebie także:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=995#post_7
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=997#post_1
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1010#post_4

Dzis miałam długi dzień. Zatem wybaczcie, na posty odpiszę jutro

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies