„Raz do roku, pośród śniegu
Każdy się zatrzyma w biegu
By przy świetle świec świątecznym
Usiąść w gronie swym serdecznym.
Pora składac dziś życzenia
W noc Bożego Narodzenia
Bowiem szczęście oraz zdrowie
Najważniejsze – każdy powie….”
Cudownych Świąt Bożego Narodzenia
Oraz dużo zdrowia w Nowym Roku
...Zapraszam na ciasteczka orzechowe....
Ciasteczka wyglądają smakowicie, a jak pięknie podane!
Hej Roberto fajne foteczki, oglądam cały czas, a ta wyjątkowo swojska
Róże wsadź do walizki, Danusia z Anglii upchała różami całą żartuję, ale jak będziesz mógł..... pozdrawiam
Jak widać, nie są jeszcze przybrane. Lecę zaraz na chałupki, poszukać przepisu i pomysłu na ich przystrojenie. Widziałam pięknie przybrane u Ani_art.
Obecnie pierniki nabierają wilgoci w chłodnym miejscu.
Zapomniałabym - zrobiłam według przepisu Gabrieli. Rewelacyjny przepis. Szczerze polecam (pewnie nie muszę, bo chyba połowa Ogrodowiczanek wg tego przepisu pierniki już robiła).
Nowo zakupione foremki okazały się być dość kiepskiej wytrzymałości, ludzik się zepsuł niebawem.
Frajdę z piernikowania miała cała rodzina, bo pierniczyła córka, ja i mój M. Naprawdę! Bawił się przy tym świetnie, czego dowodem niech będzie ulepiony przez niego własnoręcznie Ciastek.
Może mało kto to zauważył, ale unikałam jak ognia tematów związanych z pichceniem przedświątecznym. I uciekałam z wątków, w których o tym się pisało. Postanowiłam nie dać się wkręcić.
Na próżno...
Moja własna córka mnie wkręciła
Nosi ją, bo też siedzi w domu chora, i usiłuje jakoś zabić czas.
Ponieważ od wieków nie robiłam pierników, nie miałam foremek.
Więc M. pożyczył foremki od sąsiadki, czyli Babci Danusi.
Foremki nie uzyskały jednak uznania w oczach mojej córki. Za mało fikuśne, stwierdziła.
Więc M. pognał do sklepu i wrócił z całą masą najróżniejszych foremek. Krowa, motyl, serduszka, kurczak... Kurczak? To chyba nie te święta????
Jeżeli nie znacie matki-wariatki to ja Wam mówie, że już znacie... Przez Kubę, a właściwie przez nieprzemyślane zdanie popełniłam dzisiaj kotlety mielone... ale zobaczcie co nam wyszło z Kubą
Witaj Janino... Kawka i pierniczki gotowe... Zapraszam... Do obiadu jeszcze chwilka, więc smacznego...
A, żeby nie było, że bez kwiatka, to kubek z różyczką wzięłam do kawusi...
W kuchennym oknie tylko szybki przetrę i ozdobami odwrócę uwagę od nie mytych ram
W zeszłym roku były gwiazdki ciasteczkowe ( ciasteczka gwiazdkowe?) a w tym będą prawdopodobnie słomkowe ozdoby na wstążkach ...Ale proces twórczy trwa więc nic nie jest pewne na 100% ...
Wczoraj swoje okna przetarłam ,szaleć nie będę.
Zresztą i tak "robota głupiego"- leje i wszystko ochlapane.
Co tam gotujesz Jolu dobrego?
Chałupa ogarnięta, prezenty zapakowane i pochowane w szafie pod ręcznikami
W piątek jakieś zakupy się jeszcze zrobi,
W sobotę fryzjer,
W niedzielę sernik i można świętować.
Taki jest plan A co u Was??
Irenko witaj
U mnie prawie po chorobie - nie leczyłam się zbytnio ,więc dłużej to trwało..tylko pastylki tymiankowe do ssania
Cieszę się że u ciebie też zdrówko wróciło Gosiu witam Cię serdecznie
Dziękuję za komplementy.
Bonsai to zwykła tuja , którą mój M posadził zanim jeszcze nim został
Jak ją zaczęłam formować to wyglądała koszmarnie..ale każdego roku coraz ciekawsza
Czosnki uwielbiam!
Karola ciebie też pozdrawiam Dasia miło mi że wpadłaś
Stron sie trochę narobiło - ja mam sposób na takie wielostronnicowe ogrody - zaznaczam wątek,otwieram na nowej karcie i klikam grafikę - wtedy widzę same zdjęcia
Aga póki co to się "opierniczam" ale piernikowanie może dzisiaj dojdzie do skutku.Planuję zacząc ciasteczkowanie
Dzisiaj śnieżek się pojawił
Tą bombkę malowałą moja córcia ,w krakowskiej pracowni ozdób choinkowych - w ramach wycieczki szkolnej
U Ciebie poważne dyskusje o warzywniaku. Ja nie mam na niego czasu, ale mój tato bez warzyw się nie obejdzie. Tak więc i ja mam świeże warzywka ekologiczne. Rosną bezproblemowo - na wiosnę własny kompost, a potem zasilanie nawozem z pokrzywy (smród nie do zniesienia). A to warzywniak mojego znajomego Walijczyka.
No właśnie mi się bardzo podobają takie warzywniaczki...
Na wiosnę będę skrzyneczki takie robić !!