Floksy wielkie kępy, mają u Ciebie mączniaka czy dobrze im?
To bardzo stare okazy i do tej pory mączniaka zawsze miał jeden, ale tylko delikatnie. W tym roku widzę, że sprawa jest nieco poważniejsza i choroba przeniosłą się na inne okazy. Rosną w tym samym miejscu wiele lat.. w końcu muszę się kiedyś wziąć i uporzadkować jakoś ten bałagan
A, to niewiele pomogę w kwestiach formalnych. Będę podglądać.
E tam, każde spojrzenie na ogród jest potrzebne. Ja to lubie, jak podpowiadacie nowe pomysły.
Jedynie złe jest takie: wszystko źle i nic już z tego i tak nie będzie! Poza tym wszystko przeżyję i chętnie wysłucham.
A w nawiązaniu do przodu przed domem:
Wrzośce pod rododendronami chyba jednak źle, bo słońca aż tyle tam nie ma
I ten ilex Golden Gem, przycina się i formuje na obwódki, kostki itp? bo on chyba duży rośnie, tak? Taki jakby bukszpan tylko złoty? ( ale rozłożysty). Ile takich sadzonek kupuje sie na metr długości obwódki? Chyba do podsadzenia muszę dołączyć żurawki. Czy one lepsze pod rh czy pod rh pasychandre a pod bukszpany żurawki?
Zajrzyj do mojego ogrodu, mam ilex cięty przy stawie.
On rośnie bardziej rozłożysty niż bukszpan, coś jak irga, na boki.
Na obwódkę lepiej dać żółty bukpszan niż ten ilex. Ilex rośnie duży, miałam nawet taki wielki 1m2
Jeszcze mikrobiota syberyjska, posadziłam pod cisem u Babci Jasi, ale po latach zapyziała jest.
Trzeba dolewać rośliny w pierwszym roku po posadzeniu w dołki.