Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Po prostu ogród... 23:04, 02 paź 2012

Do góry
Ewa to nie konkurs a kurs florystyczny. Wzięłam sobie tydzień urlopu i zapisałam się na kurs w Tychach, stąd moja nieobecność. W pracy ostatnio redukcje następują, więc nowe umiejętności może się przydadzą.
A kwiaty i ogród to tematyka pokrewna

Kolorowy ogród na piasku 22:56, 02 paź 2012

Do góry
akanta napisał(a)

Viva piękne te róże, ale ja mam prośbę czy znasz ta różę zdjęcie oddaje kolor a tak wygląda pąk, pięknie i mocno pachnie pozdrawiam

Podobna do R. Szekspir .Właśnie u mnie powtarza teraz kwitnienie.

Moja nie powtarzała kwitnienia
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 22:40, 02 paź 2012

Do góry
ell napisał(a)

Cofnęłam się parę stronek i znalazłam takie śliczności - nieme piękności, ale bzykające też fajne, też próbuję robić zdjęcia z bliska, ale Twoje są zawodowe
Kolorowy ogród na piasku 22:34, 02 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Viva piękne te róże, ale ja mam prośbę czy znasz ta różę zdjęcie oddaje kolor a tak wygląda pąk, pięknie i mocno pachnie pozdrawiam

Podobna do R. Szekspir .Właśnie u mnie powtarza teraz kwitnienie.
Mój jesienny ogród 22:30, 02 paź 2012

Do góry
Urszulo dobrze trafiłaś z tym red baronem, ostatnio mam faze na trawki, dzięki

Marzy mi się Siedlisko.... 22:29, 02 paź 2012

Do góry

Jak ja dawno tego nie widziałam... fajnie, że pokazałaś, gratulacje za dynię - spora sztuka. Ja ostatnio kupiłam taką makaronową i zostawiłam sobie nasionka na przyszły rok, może się uda?
Pozdrawiam
Pod starą jabłonią 22:24, 02 paź 2012

Do góry
Troszkę to trwało zanim się przemogłam i zarejestrowałam się na tym wspaniałym forum. Skąd moje obawy, przeglądałam Wasze ogrody i dech mi zapierało. Piękne, cudowne, wypielęgnowane. Mój w porównaniu z Waszym to ugór. Jednak doszłam do wniosku, że nikt inny tylko takie osoby jak Wy, będą w stanie mi pomóc.
A wszystko zaczęło się w majowy piękny dzień tego roku.
-Tobie to przydałaby się działeczka, miałabyś wtedy gdzie uciekać - powiedział niedawno Anioł gdy gościliśmy u koleżanki, która mieszka na wsi. - Zawsze lubiłaś grzebać w ziemi, pamiętasz jak zakładałyśmy ogródek i sadziłyśmy warzywa? - przytaknęła. Chyba wtedy urodził się ten pomysł.To stało się bardzo szybko, tak szybko, że nadal jestem w wielkim szoku. Internet, ogłoszenia, sprawdzenie czy są może wolne działki ogrodnicze. Znalazłam trzy: w Pruszczu Gdańskim, na Oruni i na Olszynkach.
Pierwsza działka bardzo mi się spodobała. Domek co prawda w lekkiej ruinie, ale za to piękny ogród ze starymi owocowymi drzewami. Oruńskie działki są przepięknie położone nad Parkiem Oruńskim. Tam znalazłem dwie, które przypadły mi do gustu. Na jednej ktoś postawił domek Baby Jagi.

Pierwsza, opuszczona od lat, z pięknymi drzewami, w tym rozłożysty orzech, pod którym panował miły cień w ten upalny dzień. Jednakże zagospodarowanie tej amazońskiej dżungli wymagałoby lat pracy, a każdą deskę na domek trzeba by było wnieść na własnym grzbiecie kilkadziesiąt metrów ostro pod górę.

Zaskoczyło mnie tam jedno: młodzi ludzie, około trzydziestki, zaopiekowali się opuszczonymi działkami, i pracując w pocie czoła, przywracali im dawną świetność. Trzeba było widzieć dumę bijącą z ich twarzy gdy opowiadali mi co udało im się już osiągnąć. Zawsze wydawało mi się, że ogródki działkowe to domena emerytów.

Wracając nie mogłam przestać myśleć o tym opuszczonym edenie, który zamienił się w stajnię Augiasza. Wyobrażałam sobie jak z maczetą wycinam chaszcze, niweluje teren, buduje szałas. Tak na początek. Potem niczym himalajski tragarz targam bale na moje drewniane siedlisko.

Ostatnia działka do obejrzenia znajdowała się na Olszynce. Właścicielka rezygnowała z niej z powodów osobistych. Idąc działkową aleja zauważyłam nowo wybudowany, piękny, drewniany domek. - Boże! Żeby to był ten domek – pomyślałam z nadzieją.

I to był ten

Stanęłam na tarasie, delikatnie przesunęłam dłoń po poręczy.
- Witaj kochanie – wyszeptałam.
- Witaj Graszko – odpowiedział dom.

Straciłam głowę. Zapożyczyłam się po uszy. Będę odpracowywała przez rok, a może dłużej. Wiem, jestem szalona. Parę dni później dopełniliśmy formalności. Przez te dni byłam w szoku. W nocy budziłam się zlana potem. To wszystko było tak nierealne. Chyba nie docierało do mnie. Potrzebowałam czasu.

Przed podpisaniem umowy zajechałam do mamy. Myłam u niej okna i co chwila zerkałam na zegarek, a łzy leciały mi ciurkiem. Tato siedział w progu kuchni, na swoim wózku i słuchał jak mu opowiadam o moim szczęściu. Skrycie wycierał łzy. Dostał przepustkę z nieba, bo taki dzień zdarza się raz na dziesięć lat albo więcej lat.

Minęło parę dni. Ochłonęłam. Dotarło do mnie ile pracy będzie wymagać ten skrawek mojej ziemi. Domek nie jest w środku wykończony. Okna są nie zabezpieczone. Podobno już trzy razy włamywano się. Działka od strony frontowej jest zadbana, z tyłu niestety w dużej części to ugór.

Mam nadzieję, że moimi wspomnieniami nie nie znudziłam
A tak mój ogród wyglądał w maju

Mamy październik

Większość prac wykonuję sama. Dlaczego sama (jeżeli oczywiście kogoś to interesuje) to zapraszam na swojego bloga http://orunia.org/
W ogrodzie ograniczają mnie finanse. Zwariowałam wprost na jego punkcie. Każdy zaoszczędzony grosz wydaję na zakup kwiatów.
Ale się rozpisałam. Przepraszam jeśli przesadziłam
Mój jesienny ogród 22:20, 02 paź 2012

Do góry
Gratulacje wątkowe i prezencik skromny, jesienny
Kolorowy ogród na piasku 22:20, 02 paź 2012

Do góry
Kondzio, też się uśmiecham

Akanto, zapraszam

Na dobranoc zostawiam świecące kłosy rozplenic

Mój jesienny ogród 22:19, 02 paź 2012

Do góry
Robercie, ja strasznie spóźniona, ale może wybaczysz

Gratki z okazji pierwszej setki Taki kfiatuch:

O....! 22:10, 02 paź 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Eliza, pozdrawiam, zaglądaj...oglądaj...
pozdrowienia dla wszystkich zaglądających

chyba trochę jesiennych kolorów dodam...

Bardzo lubię te kolory, dzięki takim widokom jesień jest dużo przyjemniejsza... moje dzikie wino coraz większe, niedługo też będzie takie piękne
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:08, 02 paź 2012

Do góry
pokleiłam, poklepałam, poskakałam i jest tak

Kolorowy ogród na piasku 22:07, 02 paź 2012

Do góry
viva napisał(a)
Bogdziu, Krysiu, Akanto,Aniu dziękuję za wizytę i zapraszam, ławeczka czeka

Znowu przybiegłam do twojego ogrodu,tutaj Ciebie nie zastałam więc odpoczęłam na ławeczce i wyruszam na spacer chłonąć czarodziejskie klimaty.
Kondziowy Ogród :) 22:06, 02 paź 2012

Do góry
ell napisał(a)
od frontu

było tak

jak na razie jest tak

berberysy będziemy na wiosnę przycinać z kulek w niski żywopłot - posadzony jest teraz w literę s - na zdjęciach tego jak na razie nie widać, bo wszędzie kulki.
Pomiędzy miłorzębem a cisem będzie jeszcze zasadzona wiśnia pisardii.

Nie przycinajcie tych kulek w żywopłot!!!Niech zostaną kulami, a pomiędzy trawki jak u Danusi!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:06, 02 paź 2012

Do góry
i jest tutaj

ledwo go z Maćkiem wykopaliśmy i przetargaliśmy na swoje miejsce, mam nadzieję, że nic mu nie będzie bo mnie M udusi
zostala brzydka dziura, trzba bylo ją zamaskować, wyruwnalam miejsce w kwadrat, a potem wyciełam darń z innego miejsca i przeniosłam ją tutaj

Nasz mały raj na ziemi :) 22:00, 02 paź 2012

Do góry
Wrzucam Ci coś jesiennego

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:00, 02 paź 2012

Do góry
było

i się zmyło

Kondziowy Ogród :) 21:58, 02 paź 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Witaj Konradzie,
Z tymi wątkami coś się dzieje bo mnie czasem zmienia się lista - to znaczy coś z niej ubywa - albo mam omamy . Ale pamiętam, że zaznaczałam kilka wątków a potem zostały na przykład 2 z 12

Zmiany fajne, widzę, że robicie je wspólnie z Elle - dobrze jest mieć kogoś zaprzyjaźnionego, z kim można podzielić pasję a jednocześnie poradzić się, czy wspólnie coś wymyślić, przeprojektować, zmienić.

Kupiłeś tę korę? Wg mnie warto teraz bo przez zimę trochę się jej "przerobi" użyźniając glebę. Jeśli w Twoim mieście jest gdzieś próchnica odkwaszona workowana, to warto by było trochę jej dodać do kory i taką mieszanką wyściółkować rabaty.

I spóźnione ale serdecznie gratulacje seteczki i życzę ciepłej słonecznej jesieni (wstawiam moje ulubione jesienne zdjęcie)

Dziekuje kurcze juz drugi raz najgorzej znalesc wszystkie watki ale jest ciezko znaleźć w tylu watków wiesz mnie inspiruja różne zeczy i w kazdym watku cos innego kupiłem kore
Rododendronowy ogród II. 21:57, 02 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Wpadałam się z rana przywitać Bożenko - pozdrówka

Danusiu witam już niestety nie rano bo znów byłam na grzybach. Tyle nazbierałam.

i zerwałam koźlaczka który rósł w ogrodzie.

Wszystko się suszy. Twoje grzybki też widziałam. Są super. Pozdrawiam.

Późno wyniuchałam te grzybki, bo po ciemaku przyszłam z ogrodu dziękuję za karmniczek a grzybki super, ślinka leci pozdrawiam Bogdziu

Aniu nie dziękuj bo mnie w zakłopotanie wprawiasz. Napisz jak dostaniesz.
Jutro znów się wybieram na grzyby, ale zapowiadają przelotne opady, zobaczymy.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:57, 02 paź 2012

Do góry
kontynuując prygotowania do dzisiejszej pracy obcykałam tę stronę ogrodu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies