Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 22:54, 01 sie 2016

Do góry

Ta żurawka byłaby idealna na moją herbacianą rabatę.
Ogród Ewy
Ogródek Iwony II 22:50, 01 sie 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Iwonko bardzo ładna pergola róże. Drewniana czy metalowa?

Drewniana, sami robiliśmy. Pokazywałam kilka stron wcześniej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=304
Ogródek Iwony II 22:46, 01 sie 2016

Do góry
Tutaj na rabacie herbacianej posadziłam jeżówki pomarańczowe.

Summer Song i Charles Austin:

Wykopałam z tej rabaty kocimietkę, którą wsadziłam pod ławką. Ewa bacowa ma ławeczkę w kocimiętce, mam i ja
Ogródek Iwony II 22:31, 01 sie 2016

Do góry
Tuje Miriam i brązową trawkę przesadziłam na rabatę tutaj:

Rosną tam obecnie pomidorki, ale wiosną dosadzę tutaj miskanta Gracilimusa, aby miał dużo miejsca na rozrośnięcie się. Ten zielony krzew - to forsycja

Miała tu rosnąć lawenda, ale ta zmiana wyszła nagle, by przesadzić te 3 kulki i zrodziła mi się koncepcja na rabatę trawiastą
To niewielka rabatka, myślę, by dosadzić wiosną rozplenicę i miskanta i całość wysypać korą...
Fajnie te kuleczki wyglądają z okna jadalni
Ogródek Iwony II 21:32, 01 sie 2016

Do góry
Straszne tyły mam na forum. Nawet na swoim wątku.
E-Mmiał urlop, zamiast odpoczywać, pracowaliśmy, jak mrówki. A właśnie, dziś zdejmowałam kostkę i strasznie mnie mrówki oblazły Musiałam wypowiedzieć im wojnę ...
W zeszłym tygodniu:
1. Erkiel na domku gospodarczym został rozebrany. Będzie równy dach. Zamówiliśmy drzewo na podbitkę, będę malować deski, czekamy na cieśli...i na blachę. Powinna dojechać w tym tygodniu. Gorzej z cieślami ...

2. Zrobiliśmy pergolę na róże pnące.

Marta proponowała przedłużyć pergolę po całości. Propozycja przyjęta.
Będzie kontynuacja pergoli, jeśli czas pozwoli i kupimy materiał. Pomysł świetny, Zbyszek zlicza potrzebny materiał Pędzle i drewnochron śnić mi się będą po nocach, najpierw muszę pomalować deski na podbitkę

3. Posadzka w pokoju młodego zalana, schnie. Musze ją zraszać wodą, by za szybko beton nie popękał ...

4. Chodniczek na wejściu do domu podniesiony wyżej, woda nie będzie spływać pod dom, tylko na trawnik. Przy okazji zrobiliśmy odprowadzenie wody z rynny. Na razie z jednej, bo mieliśmy tylko jedną beczkę. Niestety nie mam namiarów na więcej, tą dostaliśmy przy okazji. A szkoda. Zostały 3 rynny na domu ...

5. Odzyskałam trochę kostki, więc zapadła decyzja, żeby powiększyć tarasik przy grillu. Trochę tam było ciasno, teraz udało się pozyskać dodatkowy metr

Musiałam wykopać wszystko z tej rabaty

Miejsce rabaty zajęła kostka, by łatwiej można było przejść
Ogródek Iwony II 15:18, 01 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A tak przy okazji widać mój ogród na piasku. Dobrej ziemi warstwa 30 cm, poniżej piach

Podziwiam ogrom pracy!. A z piachem mnie nie pobijesz! Ja mam na 80%-ach działki warstwę dobrej ziemi grubości 5cm a niżej taki sam piękny żółty piach. Marzyłoby mi się mieć 30 cm dobrej ziemi
Ogródek Iwony II 14:43, 01 sie 2016

Do góry
Pracujemy dalej
Tzn. pan pracuje, Zbyszek pojechał do swojej pracy, a ja za pomocnika robię.
Moje małe królestwo 11:03, 01 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tereniu, narysuj na kartce, jak idą obecne linie rabaty, gdzie taras i gdzie miejsce na kamień. Potrzebuję planu z góry koniecznie. Zaznacz najwasniejsze punkty. Może być odręczny rysunek.
Jutro M wraca do pracy. Może znajdę chwilkę na burzę mózgów

Iwonka chętnie skorzystam z Twojej pomocy.Od wczoraj mam gości,dziś jeszcze idę do pracy może dopiero wieczorem coś narysuję
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:08, 01 sie 2016

Do góry
zgadzam się z IWk4 ja tez nie jestem za symetrią

ps. twoje rabaty tworzysz z wyjątkową strannościa i sa jedyne w swoim rodzaju, wabia kolorami jak najpiękniejszy motyl
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:07, 31 lip 2016

Do góry
Ja nie lubię symetrii. Rośliny nie rosną idealnie. Zawsze burzą wzrostem i pokrojem jednorodność. Dlatego jestem za 2.

A bylinowej się czepiasz
Sebek miał po dwakroć rację

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:57, 31 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Danuś, z tego co czytam, to kulki mimo cięcie rosną większe?

Tak trzeba je wypuszczać dalej, bo będą brzydkie po cięciu.
Moje małe królestwo 12:29, 31 lip 2016

Do góry
Tereniu, narysuj na kartce, jak idą obecne linie rabaty, gdzie taras i gdzie miejsce na kamień. Potrzebuję planu z góry koniecznie. Zaznacz najwasniejsze punkty. Może być odręczny rysunek.
Jutro M wraca do pracy. Może znajdę chwilkę na burzę mózgów

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:13, 31 lip 2016

Do góry
Po raz kolejny podziwiam u Ciebie Danusiu kulkowisko w trasach. Masz cudnie
Fajna sesja plenerowa w twoim ogrodzie.
Danuś, z tego co czytam, to kulki mimo cięcie rosną większe?
Metamorfozy ogrodowe 23:23, 30 lip 2016

Do góry
Bardzo elegancko się zrobiło. Świetlista droga
NewLife w ogrodzie 21:58, 30 lip 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
O proszę na tych zdjęciach to już ładny ogród widać
Dziękuję za mile słowa. Sama widzisz, ile jeszcze pracy przede mną, żeby ogród nazwać OGRODEM
Iwk4 napisał(a)
Beata, po nosie dostaniesz za marudzenie na swój ogród.
To, co stworzyłaś, wygląda cudnie. I te trawy, ach
Zapraszam na pstryczka. Mój nos czeka.

Makusia napisał(a)
Powiem Ci, że sralnik po przebudowie wygląda zupełnie przyzwoicie Tylko lawendę dobrze podlewaj, bo jakaś

klapnięta- pewnie od tego upału.
Reszta zdjęć super! Mikołajek świetny- jaki on wysoki?

Lawenda już stoi na baczność. Chwilkę przymdlały nowe kwiatostany podczas przeprowadzki. A najważniejsze, że koty już się z tym miejscem nie lubią. Mikołajek wyrósł na 180cm. Dobrdze będzie wyglądał na tyłach rabatki, gdy mu się coś w nożki dosadzi. Mój się zasiał sam, dokoła były maki, ale już usunęłam, więc taki łysy teraz stoi i kwitnie.
Marga napisał(a)

I to się nazywa piękny ogród! Gratuluję Beatko!
Ech, tak mi pisz. Ja widzę wyłącznie pole pod przyszły ogrod, ale dzięki Wam czasem udaje mi się na niego spojrzeć mniej krytycznym okiem.
Psiamama napisał(a)
Beata pięknie i bardzo mi pasują trawy i lawenda do kamienia na elewacji. Pisałam Ci już, że masz piękny dom? I ta

przestrzeń... no cudnie masz
A domek to też kofffam. Taki mój sielski sobie domek...Tak ciepło się czyta, że mam cudnie. Staram się ogarniać, żeby było schludnie. Cudnie to kiedyś marzę, że będzie, ale dziękuję za takie słowa, bo dają fajnego kopa.
anabuko1 napisał(a)
Piękne i kwitnące i ogród w perspektywie
Trawki, masz widzę , duże, piękne .

Ja dopiero mam kilka i małe
Nawet nie wiem kiedy mi te trawki tak urosły. Dopiero na zdjęciach zaskoczylam, że to fajnie wygląda. Mialo tak być i udalo mi się moją wizję w głowie zrealizować. Tylko hortensje, które są w środku mialy być wyższe a są maciupkie, ale wszystkie będą kwitły (jedna, już kwitnie) To Unique. Nigdzie nie widzialam na żywo, więc jestem ciekawa ich w pełni rozkwitu i licczę, że przezimują i się ładnie rozrosną.
Ewa777 napisał(a)

Bardzo mi się podoba ten widoczek na dom i rabata przy tarasie. Za rzadko ją pokazujesz Beatko, już masz pięknie
Rzadko Ewciu pokazuję, bo tam ni się nie dzieje w moim mniemaniu. Chociaż teraz, gdy mam trawnik na całości działki, to aż miło się z tej perspektywy na ogród patrzy.

BasiaLT napisał(a)
Widoczek absolutnie rewelacyjny! Piękne rośliny. Bardzo fajny pomysł na sralnik, jakby to nie pomogło to spryskaj
kamienie preparatem odstraszającym koty. On naprawdę działa.
Nie, nie, wystarczą kamyczki i lawenda. To moje kotełeczki tam sie załatwiały i miały moje ciche przyzwolenie, bo jakoś tak wyszło. Jak im kartonami i kamieniami to miejsce wyłożyłam, poszły sobie dalej. Dla mnie OK, bo im częściej załatwią się na dworze, tym mniej sprzątania kuwet

mamtu napisał(a)
Podejrzałam sobie Twój ogród, pięknie tutaj. Całkiem spory masz kawałek do 'obskoczenia'. A trawa zwala z nóg,

śliczna jest.
Pozdrawiam jeszcze raz.
Dziękuję za odwiedziny. Zaglądaj do mnie częściej. A może pokusisz sie o swój wątek na Ogrodowisku? Fajnie będzie zajrzeć do Ciebie. Trzymam mocno kciuki za trawnik.

Flower1 napisał(a)

No pięknie ,pięknie!!Widoczki rewelacja!

zoja napisał(a)
także przyłączę się do zachwytów: piękny widok! wow!

Dziękuję Dziewczyny. Skrzydeł mi dodajecie
Moje małe królestwo 13:05, 30 lip 2016

Do góry
Tereniu, masz fajny pomysł. Koniecznie musisz go widzieć i słyszeć z tarasu. Usiądź sobie na tarasie z kawą i popatrz, gdzie pada twój wzrok...
Myślę, że zrobisz tam rabatę wyspę.
Ogródek Iwony II 09:31, 30 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Łuki, przód zaplanowany był już od jakiegoś czasu. Ale czekaliśmy na naszego pana majstra. A że dziś zalewał pokój, przywiózł betoniarkę, wczoraj dowieźli żwir i cement, to szkoda by było nie skorzystać z okazji.
Planowałam prostować chodniczek, a przy okazji tego zrobiliśmy odprowadzenie wody z rynny.

Jestem mega zadowolona, bo odkładaliśmy to na "kiedyś"
Jeszcze dziś wspominaliśmy te fale w ogrodzie na zasadzie:
im więcej fal, to miało być ładniej
Że też mnie wtedy nikt nie wyprostował i nie wybił mi tych fal z głowy
No, ale forum nie było wtedy. Nawet internetu, tak jak dziś

Potem beczka została zasypana, a ja cierpliwie układałam trawę na swoje miejsce.

Zbyszek jeszcze ubił żwir ...

Jutro pan położy kostkę. Wcześniej nie było obrzeży przy kostce, nie wiem, dlaczego "fachowcy od kostki" kilka lat temu nie doradzili, że powinny być
Nie wiem też, dlaczego "fachowiec od rynien" nie doradził, że powinno być odejście wody od domu i drenaż...

A tak przy okazji widać mój ogród na piasku. Dobrej ziemi warstwa 30 cm, poniżej piach

Iwonko praca u Ciebie wre pomysł z beczką dobry ale,Ania dobrze radzi owiń beczkę geowłókniną aby się dziurki nie zatykały mój M też tak radzi.Piasek będzie je zatykał, obsyp żwirkiem.
Wszystkiego po trochu 09:21, 30 lip 2016

Do góry
Mirko, zaskoczył mnie fioletowy kolor szałwi tej rocznej. Znam takæ czerwoną. Fajnie wygląda przy hortensjach.
Magikal chyba najszybciej startuje?
Co masz posadzone między hortkami? Takie niby trawki?
Mam dwie hortensje nn. I też szybko starują. Są śliczne. Chciapabym je zidentyfikować.
Ogródek Iwony II 09:11, 30 lip 2016

Do góry
O tych skrzyniach rozsączających muszę poczytać. Dobrze, że piszesz o rewizjach. Przy następnych ujściach zrobimy.
To ostatnie rozwiązanie z beczką na wierzchu na deszczówkę planuję zrobić za budynkiem gospodarczym. Też mam blisko warzywnik.
Ogródek Iwony II 08:36, 30 lip 2016

Do góry
Aniu, witaj. Dawno cię nie było
Ta beczka ma pomóc w odprowadzeniu wody do ziemi z rynny. Chłopaki zrobili w niej dziurki i ma puste dno, by woda mogła schodzić. Nie bardzo wiem, jak tanio zrobić rozprowadzenie wody. Myśleliśmy nad tym. Ta musiałaby wodę gromadzić i rozsączać na odpowiedniej głębokości, a nadmiar wody musiałby mieć gdzieś ujście. Przy dużych ulewach i nagłym natłoku wody obawialiśmy się, że może być problem.
Mam jeszcze 3 rynny do wykorzystania. I na gospodarczym będą. Jak coś wymyślę lepszego, to zrobimy inaczej... No i nie może to być drogie rozwiązanie, bo mnie zwyczajnie nie stać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies