Tyle na wesoło, zabawnie, a teraz poważnie.
Niewątpliwie ogłoszenie konkursu dało mi do doping do działania na „moim” polu. Efektem jest ścianka – zawieszanka. Dotąd drobne narzędzia szwendały się byle gdzie, jakby same się przemieszczały, nigdy nie było ich pod ręką. Teraz są. Latem podobną „ściankę” zrobię na dworze. W dużym ogrodzie przydałoby się nawet kilka miejsc na podstawowe narzędzia, żeby zawsze je mieć pod ręką. Łatwo po nie wtedy sięgnąć i łatwo odłożyć na miejsce. W tym roku miałam jedno takie miejsce na pniu drzewa i patent sprawdził aię rewelacyjnie.
Do tej pory nawozy i środki chemiczne rozpraszały się samoistnie po kątach. Teraz ustawiając je zdałam sobie sprawę, jakie to było niebezpieczne ze względu na dzieci! Przecież niektóre z nich są tak kusząco kolorowe... Z tego samego powodu zmienię miejsce na sekatory. Powieszę je gdzieś wysoko, żeby maluchy nie miały dostępu, bo wiem, że są nimi, szczególnie tym największym [Danusia wie, o jakim piszę ], bardzo zainteresowane. Często nie zdajemy sobie sprawy z takich zagrożeń, a lepiej dmuchać na zimne.
My dorośli nie mamy tyle wyobraźni, by przewidzieć, co dzieciom wpadnie do głowy i jak bardzo są pomysłowe oraz tego, że one po prostu nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw. Przykładem na nasz brak wyobraźni może być wypadek utonięcia dwulatka w płytkim oczku wodnym.
Dotąd trochę podśmiewałam się z męża, że o „swoje”dba przesadnie, teraz wiem, że należy jednak kosiarki, kosy, wertykulatory i inny cięższy sprzęt doprowadzić do porządku zaraz po użyciu, bo to ułatwia dalsze działania i przedłuża „życie” drogim w końcu urządzeniom. Że ważna jest dbałość o stan przewodów elektrycznych doprowadzających do nich prąd oraz konieczność opróżniania na zimę zbiorników paliwa z urządzeń spalinowych. Podobnie z konserwacją drewna i metalu w ogrodzie. Niezadbane sprzęty i elementy z tych materiałów szybciej przestana nam służyć, nie wspominając o względach estetycznych.
Brawa dla organizatorów za konkurs! Z pewnością przyczynili się do uporządkowania niejednego zbioru narzędzi i urządzeń ogrodniczych.
Na zdjeciu przykład miejsca na drobiazgi ogrodowe na pniu.