Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Kuklik 17:29, 31 paź 2012

Ja znalazłam tulipany, które przywiozłam z majowego wyjazdu do Anglii. Zupełnie o nich zapomniałam, myślałam, że mam już wszystko wsadzone. Śnieg się topi, to chyba jeszcze wsadzę, ale straszne błoto...
Mala_Mi 17:46, 01 lis 2012

Pszczółka..sadź lilie bez żadnych ceregieli..... nic im nie będzie..... Ja swoje sadziłam nawet w styczniu.. problemem było znalezienie miejsca gdzie nie ma śniegu i ziemia mniej zmarznięta... Jak mają zmarznąć to zmarzną i te sadzone wcześniej..... . A co do tych lilii..posadziłyśmy z mama, a że przymiarek do miejsca było dużo...do lata zapomniałam gdzie sadziłyśmy... Niedawno je przekopywałam, bo posadzone były w warunkach bojowych.. czyli miejsce nie takie jak trzeba.... W marcu posadziłam lilie kupione zimą w doniczce... i teraz kwitną Nawet ostatni śnieg im nie zaszkodził..
Gabriela 18:58, 01 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)
I długie wieczory z książkami (już mam cały stosik naszykowany):

Ewa, nie oparłam się i już mam "Barwy w ogrodzie", już przeczytane. Świetna rzecz, do wracania i inspiracji.
Madzenka 20:41, 01 lis 2012

Obce dziecko mnie zaintrygowalo. Trzeba zakupić i się zagłębić
monteverde 20:58, 01 lis 2012

Obce dziecko to chyba nagroda literacka, cosik mi się wydaje
hanka_andrus 10:12, 02 lis 2012

Nie wiem czy była nagroda,ale nominacja była w 2011.
hanka_andrus 16:00, 02 lis 2012

Ewuniu,czy głodna dusza może na gołąbki do Ciebie? Z garnkiem dyniowej w ramach rewanżu.....

A przy okazji,nie czekając na zera pogratuluję TRZECH SETEK!
Oby tak dalej ,i do prac ogrodowych żeby starczyło sił !

Pszczelarnia 16:13, 02 lis 2012

Haniu, dziękuję. Zapraszam. Piękna hortensja!
Pszczelarnia 16:25, 02 lis 2012

Kiedy jedni o kuchni, inni o wycieczkach i planach, ja o rzeczywistości ogrodniczej w listopadzie. Warzywnik leży pusty i smutny, obok niego sterta obornika - jak to połączyć w całość?

Za fachowe porady (udostępniam wszystkim) dziękuję Basi K. - to jej praca. Basiu, tak to sobie uporządkowałam.

Pietruszka jest "neutrala", lepiej jednak, aby nie rosła tuż przy marchwi, obie może opanować mączniak.
Uwaga: kapustne mogą być sadzone w tym samym miejscu po upływie czterech (!) lat. A to dlatego, aby uniknąć groźnej choroby - kiły kapustnej!

Z planu wynika, że powinno być 12 poletek. Cztery w 1 rzędzie to nawiezione obornikiem w pierwszym roku. Na tych poletkach w roku następnym sadzi się rośliny, które wymagają żyznej ziemi. W trzecim roku na tych samych poletkach sadzi się/sieje rośliny, które dobrze plonują na ziemi mniej zasobnej.

Zielone to ta sama grządka na przestrzeni 3 lat, podobnie pomarańczowe, niebieskie i żółte. Tu wychodzi zmianowość. Po ogórkach - czosnek, buraki. Po selerach - pomidory, zioła jednoroczne lub szpinak. Po kapuście - cebula, fasola szparagowa. Po ziemniakach - pory, marchew i pietruszka.
Te same warzywa wracają na swoje miejsca dopiero po trzech latach.

Przykłady doboru gatunków do uprawy współrzędnej:
marchew - cebula - koper do momentu kwitnienia
marchew - por
pomidor - seler
ogórek - cebula - koper
burak ćwikł. - fasola szparag. - cebula - sałata - koper
kapusta - seler
truskawki - czosnek
Konstancja30 16:51, 02 lis 2012

to ja w kuchni zostanę bo post powyżej spowodował oczopląs i wyjasnił poniekąd dlaczego tatus tak mocno się uniósł jak w skopane grządki z li tylko fatazją (ułańską wręcz bo w esy floresy ) wsiałam co mi wpadło w ręce ... bez zasad ... jedynie nać jej wielkość i kolor mając na względzie ... o królowo ignorancjo na pierwszą dwórkę się nadaję ... jak nic ... no ale botwinka tak ślicznie komponowała w zawijasku z pietruchą ...