Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

baraga1904 18:14, 01 lis 2012

betysia napisał(a)
Witajcie kochani....

Dzisiaj to jeden z natrudniejszych dla mnie dni... latwiej znosze Boze Narodzenie, Wielkanoc....ale gdy zostawilo sie oboje rodzicow a raczej ich mogily w Ojczyznie nic nie jest w stanie zlagodzic bolu i tesknoty w tym dniu...
Dzisiaj zazdroszcze Wam najbardziej jak mozna zazdroscic...
Szczesliwych wyjazdow i szczesliwych powrotow Wam zycze kochani....

Ulenko
zaczekam do jutra, milego dnia...

Marzenko-
tutaj dzieci maja 2 tygodniowe ferie co 2 miesiace...pazdziernik/listopad, grudzien/styczen, luty/marzec, kwiecien/maj i od lipca normalne 2 m-ce!
W calej Francji dzieci zaczynaja szkole o 9-tej maja zajecia do 16.30 ( wszedzie i wszystkie dzieci od 3 do 14 lat) , bez lekcji po np 45 min, tutaj nauczyciel po wylozenu i skonczeniu danego tematu decyduje kiedy robi przerwe, np po ok 1.5-2 godz francuskiego dzieci maja ok 45 min wolnego, o 12.30 wszystkie ida do restauracji na obiad po ktorym jeszcze maja przerwe. W srody szkoly nie ma...tak wiec edukacja trwa 4 dni w tygodniu...oj duzo by pisac o ich sytemie ipoziomie nauki...bardzooooo wysoki! Mateusz jako 5-cio latek musial umiec liczyc do 75-ciu...w I klasie mial juz tabliczke mnozenia, dodawanie i odejmowanie w zakresie tysiaca w slupkach, zadania z trescia i lektury do czytania... Teraz na poczatku II klasy mial juz np: uklad oddechowy i trawienny....

...witaj Betysiu, bardzo Ci współczuję...wiem co czujesz, mój tata równiez nie żyje już 7 lat...
...a co do systemu edukacji we Francji - chętnie zmieniłabym ten polski na ten Wasz... u nas tylko psioczą i narzekają i poziom coraz niższy - tak nasze władze zarządzają...
Gabriela 19:14, 01 lis 2012

betysia napisał(a)
Dziekuje slicznie za zyczenia ...mysle, ze urlop bedzie milusi....
my juz po obiedzia i zaraz w droge....
w slonku dzisiaj na pewno ok 20C....cudnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

do zobaczenia.....
tulisiam!!!!!!!!!!!!

Takie kolorki i kwiaty mieliśmy we wrześniu, było, minęło. Jak bardzo zazdroszczę tych dwudziestu stopni na plusie. No i jak tu nie marzyć, żeby móc zapaść w zimowy sen?
akanta 20:09, 01 lis 2012

Piękne zdjęcia ,piękny kotek o szmaragdowych oczkach.Pozdrawiam skromniutko i cichutko jak kotek stąpając po Twoim ogrodzie.
Urszulla 10:43, 02 lis 2012

Melduję się na kawusi, ale kawiarenka ogłosiła urlop i nieczynna jak zwykle
bea_ta 13:29, 05 lis 2012

Witam Betysiu.
Gdy przeczytałam córce jak u Was funkcjonuje szkoła to stwierdziła z zachwytem...Mamo przeprowadzamy się do Francji.Jak oni mają fajnie...
Lubie tu zaglądać.
Pewnie urlopujesz,miłego wypoczynku...
Pozdrawiam
Milka 14:02, 05 lis 2012

O rany, faktycznie kawiarenka nie czynna, o jedną kawę mniej wypiłam
Urszulla 14:09, 05 lis 2012

Pooglądałam sobie Twoje widoki z ciepłych stron i mi raźniej, bo u nas ulewa cały dzień
aga_k 07:45, 06 lis 2012

Betysiu, z niecierpliwością czekam na poranną wspólna kawusię
hanka_andrus 08:10, 06 lis 2012

A co to? Na obsługę czekamy?Przecież wiemy gdzie kawa...... Kto czarną,a kto z mlekiem?
Gospodyni zajęta,pozdrawiamy,i plotkujemy......
Miłego dnia!
Martek 08:22, 06 lis 2012

W mogiłach bliskich nie ma ! Gdzieś nad Tobą czuwają Betysiu.

A ja nie przeczytam chłopakom jak wygląda edukacja we Francji bo mi jeszcze wyemigrują pod jakimś Tirem
Pozdrawiam i tulę