Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

zielonastrefa 22:59, 29 wrz 2012

Do góry
po długim dniu, całym wypełnionym działaniami ogrodniczymi czas się pochwalić
walczyłam dziś ze skarpą, na zewnątrz ogrodzenia. Zawsze była obsadzona kosodrzewinami i irgami poziomymi, jednak ostatnia zima wykończyła wszystkie irgi. Kiedyś wyglądało to tak:

Pierwszy etap polegał na usunięciu wszystkich gałęzi i to zrobiłam wiosną. Niedawno wykopałyśmy z mamą korzenie tych irg. Było ich 8. W między czasie okazało się, że ziemia na skarpie się obsunęła i trzeba jej dowieźć taczką z działki, bo odkrywają się fundamenty ogrodzenia Spośród 3 kosodrzewin posadzonych w równych odstępach na całej skarpie, kiedyś padła nam 1. Została środkowa i 1 boczna. Nijak mi to nie pasowało Do tego ta boczna zrobiła się łysa. Dziś ją wycięłam, zostawiając tylko tą środkową. Z korzeniem na szczęście poszło łatwo. Po dowiezieniu i podciągnięciu do góry grabiami ziemi, dziś wyglądało to tak:jedna strona
i druga, w stronę furtki:
Już jakiś czas temu zapadła decyzja, że na samej górze skarpy będą posadzone czerwone berberysy od mojej siostry. Kiedy teren był już przygotowany, pojechałam po rośliny:
Miały być jednakowe, ale coś mi się wydaje, że są 2 rodzaje poczekamy, zobaczymy
Kubusiowo 22:58, 29 wrz 2012

Do góry
Kochani moi

Bardzo dziękuję za życzenia - wielkie buziaki dla Was. Ja dzisiaj cały dzień w kuchni Własnie skończyłam torta dla Kuby Częstujcie się

Rajski ogród Ani 22:56, 29 wrz 2012

Do góry
Piwonie dawno przekwitły ale ich liście pięknie się przebarwiły

Lek na całe zło czyli mój ogród 22:54, 29 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ania ma rację chwasty od razu roslin nie zniszcza.Co nie zrobisz teraz to wiosna można zrobic. Pozdrawiam Aldonko.

Też tak myślę, pozdrawiam.

Rajski ogród Ani 22:48, 29 wrz 2012

Do góry
Trochę intensywnych kolorów

"Baśniowy" Ogród 22:47, 29 wrz 2012

Do góry
Trawki posadzę jak nie dam rady w tym roku to w następnym, w pierwszej kolejności muszę się wziąć za ekobord w tym miejscu wzdłoż odbojówki ,aż do tarasu odgraniczyć korę od trawki.Aniu a jakiej długości gwoździe kupić, chyba nie muszą być takie długie jak te specjalne czarne szpilki??

Lek na całe zło czyli mój ogród 22:45, 29 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Aldonko pozdrawiam, najważniejsze aby się nie dołować z powodu niedociągnięć w ogrodzie, zrobisz na wiosnę

Masz rację Aniu, pasuje mi tylko wsadzić kupione rośliny. Wiem, że lubisz zbierać grzyby, więc załączam kozaczka z naszego lasu.

Rajski ogród Ani 22:45, 29 wrz 2012

Do góry

Rajski ogród Ani 22:44, 29 wrz 2012

Do góry

Rajski ogród Ani 22:43, 29 wrz 2012

Do góry
Widoczki z ganeczku

Rajski ogród Ani 22:42, 29 wrz 2012

Do góry
Kilka z moich żurawek

Rajski ogród Ani 22:41, 29 wrz 2012

Do góry

Lek na całe zło czyli mój ogród 22:40, 29 wrz 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
W tym roku nareszcie dorobiłam się róż. Trzy były zamówione jako angielskie, ale chyba tylko jedna wygląda na taką.

Aldonko wszystkie to angielki a ta biało czerwona to Papageno tylko czemu Chopin takie ma wiotkie łodygi?
a te dwie ostatnie przed Chopinem to jakie?
Rajski ogród Ani 22:39, 29 wrz 2012

Do góry
Wczoraj i dziś udało mi się uchwycić kilka obrazów w moim ogrodzie z kończącego się września
Żywe kolory, wcale jak nie jesienne

Zakwitł ponownie powojnik

...a zawilce zadziwiły mnie wydając jeszcze kwiatki są też jeszcze fioletowe pąki...

Ogród z lustrem 22:33, 29 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudowy moment, piękny ogród stworzony przez Ciebie Danusiu, radość i pełna satysfakcja z efektów Twojej pracy zasłużona chwila odpoczynku i zadumy...
Rajski ogród Ani 22:26, 29 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu w ogrodzie przesiadujesz?
Aniu piątek długo pracowałam, a dziś piękna słoneczna sobota przywiodła do mnie gości, a po południu byłam we Włocławku na występie Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk niezapomniane wrażenie kilka lat temu byłam na występie Zespołu Mazowsza i stwierdzam, że szkoda, że tak rzadko można je podziwiać, piękne ludowe stroje, piosenki i taniec w ich wykonaniu obu zespołów nie ma sobie równych

Kubusiowo 22:21, 29 wrz 2012

Do góry
Wszystkiego naj dla was obojga ptaszynko

Ogród z lustrem 22:19, 29 wrz 2012

Do góry

Okrutnie mi się to ujęcie Ciebie podoba

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:15, 29 wrz 2012

Do góry

to do niedzieli ... pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 22:14, 29 wrz 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Aniu ... nowa rabata !!! ... hmmm ... czyli Kazek oddał kolejny kawał trawniczka ... dziękuję będzie kolejna uczta kfiatków ... muszę przyznać, że po obejrzeniu i pomiędzy obrazkami przeczytaniu o dniu praowicie dopieszczającym rabaty i nie tylko poczułam się troszku jak obibok ... bo ja dziś miałam dzień wędrowniczka ... i trafffki to widziałam w lesie i na ruinach ... swoją drogą nic tak nie dodaje uroku jak porastające ruiny ... bo po skorupie zamku siem szwędałam ... buziak

Ja się ma tego troszkę, a czas ograniczony..to ...... pasowałoby jeden dzien w tygodniu minimum pogrzebac w ogrodzie a nie jeden dzień na miesiac.... ale c otam.. Ty masz wycieczkę po ruinahc, a ja miałą mwycieczkę po swojje ogródkowej ruinie..... ale przyciete trafki (te od trawnika) od razu poprawiły całokształt..... aż miło było popatrzec ..... No i tym sposobem wygospodarowałam miejsce na cebulowe.... niestety dalej za mało..... bo zakupy zawsze większe niz możliwosci...
Pod akacją i innym dobrem miałam liliowce i lilie.... za ciemno , za wysokie... wiec przeniosłam to wszystko na nowe miesc.. czołgajac sie pod choinkami..dosłownie.. z połową wiaderka kiepskiej ziemi.... wyrzuciłam ją za choinki, a naciągałam tam dobrej ziemi (tu już nosiłam po wiaderku..bo z innego kierunku)..... i będę mieć piękne miejsce pod cebulowe.... taki metrowy krag cebulowych.... zanim zarośnie.. to cebulki przekwitną.... a liliowce i lilie odżyją w noym miejscu.... a lilie 2 metrowe Białostockei zresztą - od mamy...... sadzone w dniu 1 stycznia... będą widoczne zza skalniaka... nózki w liliowcach (jak lubią) a gówka w słoneczku..też tak lubią..... a ja z tarasiku widok na żółty łan lilijek....
ale co sie omachałam to moje...... mam nadzieje, że to gut idea z takim rozplanowaniem......
A te te lilie i w tle widać liliowce.... przesadzone Akacja sierozrosłą... a M nie daje jej wyciac..... grrrrrrr

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies