Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sadzenie dużych drzew 12:41, 05 wrz 2012

Do góry
Trzeba sprawdzić aby bryła nie wpadła za głęboko, niektóre drzewa z tego powodu mogą zamierać

Sadzenie dużych drzew 12:39, 05 wrz 2012

Do góry
Warto wcześniej wykopać dół, znając średnicę bryły korzeniowej i zaprawić go żyzną ziemią zgodnie z wymaganiami

Pień owinięty jest jutą

Drzewo jedzie na miejsce

Ogród Sylwii od początku :) 12:38, 05 wrz 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Bardzo ładnie, obserwuję Cię cały czas!
Jaka szeroka jest ta rabata z tujami?
Sadzenie dużych drzew 12:36, 05 wrz 2012

Do góry
Zmiana pozycji na pionową

Przewiezienie i ustawienie

Sadzenie dużych drzew 12:35, 05 wrz 2012

Do góry
W tym wątku pokazujemy różne akcje dotyczące sadzenia dużych drzew, tak dużych że musimy użyć specjalnego sprzętu (koparki, dźwigu HDS, podnośnika) lub specjalnego sposobu, ponieważ waga tych drzew uniemożliwia ich ręczne przenoszenie.

Ogólne zasady sadzenia zawarte są w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

Na początek pokażę sadzenie buka o wysokości około 8 metrów i wadze z donicą pół tony.

Transport drzewa w pozycji leżącej

Korona drzewa owiązana streczem, aby gałązki się nie uszkodziły

Wyciąganie przy pomocy koparki

Ogród z przypadku 12:30, 05 wrz 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Proszę o pomoc w zaprojektowaniu kawałka mojego ubogiego ogrodu bardzo bardzo proszę .Chodzi mi o ten kącik nie mam pomysłu na jego zagospodarowanie rośliny które sadziłam były sadzone z przypadku .Wierzbę posadziłam bo nie miałam co z nią zrobić a za nia rośnie kalina która sama przywiozłam z Ukrainy (prezent od cioci) Na cały ten teren patrzę z tarasu więc chciałabym cieszyć nim oko. Pomóżcie !!!!! czekam na każdą propozycje i kreatywna krytykę

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 12:25, 05 wrz 2012

Do góry
zuza12 napisał(a)
Danusiu mam do Ciebie ogromna prośbę. Mamy w naszym ogrodzie drewniane ogrodzenie. W zeszłym roku zabezpieczyliśmy je impregnatem i dwukrotnie zaolejowaliśmy. Po zimie ogrodzenie nie wygladało źle. Teraz tez mieliśmy zamiar je olejować. Powiedz mi, czy dobrze robimy. Chcemy jak najdłużej zatrzymac naturalny kolor drzewa. Może są jakies inne sposoby na konserwację tych dech.

Utrzymanie tego koloru przez wiele lat jest niezwykle trudne. Trzeba stosować preparaty bezbarwne, lub chroniące drewno ale mające zbliżony odcień.

Nawiasem mówiąc, piękna ta brama i niespotykana.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:23, 05 wrz 2012

Do góry
Danusiu, dopiero teraz doczytałam i lecę z życzeniami

Kolejnych wielu lat w szczęściu i zgodzie Wam życzę Oby Wam się wiodło w pracy i w domu

I kfiatuch ode mnie (najładniejszy, jaki mam):

Mój ogród 12:12, 05 wrz 2012

Do góry
A teraz trochę koloru.
Moje miniaturowe różyczki po przekwitnięciu, zakwitły drugi raz. Tylko jedna różyczka pozostała mała, te dwie już powiększyły sporo swoje gabaryty.
Ta czerwona dalej jest maluchem, ale za to to jej już drugie kwitnienie. Ma zdrowe zielone listki, bez żadnych objaw chorobowych.

Ta różowa, dużo urosła, tylko kwiatki ma nieduże.

Portulaki, posiałam w zeszłym roku, w tym roku posiały się same, śliczne kwiatki, o różnych kolorach.
Tu różowe i czerwone.

Żółte.

I portrecik pięknej portulaki.

Mój ogród 12:03, 05 wrz 2012

Do góry
Sucho, sucho i jeszcze raz sucho jest na mojej działce. Deszcz wprawdzie pokropił, ale tylko pokropił. Koloru ogrodowi jedynie dodają jednoroczne: cynie, portulaki i kosmosy. I jeszcze rudbekie rozweselają ogród. U mnie kosmosy rozrosły się i przypominają małe drzewa.

Na tej rabacie przeważają zielenie.

Porozdzielałam turzycę "Ptasie łapki". Mam nadzieję, że będzie ładnie rosła.

A ta niezawodna roślina to przywrotnik zrosłolistny, po prostu jest super. Tworzy gęste kępki i jest właściwie całkowicie bezproblemowa.

I moja pierwsza hortensja "Phantome". Wygląda na to że w tym miejscu będzie dobrze rosła. Przywieziona niedawno od Szmita już wypuściła nowe listki.

To właśnie tu 12:02, 05 wrz 2012

Do góry
Dzidko, czy to na pierwszym planie to jest rodgersja kasztanowcolistna?
Jakie ma u ciebie stanowisko?

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 12:00, 05 wrz 2012

Do góry
Marcinki nieśmiało wygladają i czekają na jesień.

Ogień w ogrodzie

Mój kawałek raju II 11:54, 05 wrz 2012

Do góry
AniaK napisał(a)

Może ktoś zna tą roślinkę, karteczka mi się zgubiła, wygląda jak biała lawenda, ale listki ma inne
a to listki

Aniu wygląda mi to na Szałwię omączoną białą, to jednoroczna szałwia, trzeba nasionka zbierać. Mam taką u siebie niebiesko białą i niebieską.

Aniu masz rację znalazłam w notatkach, dzięki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:47, 05 wrz 2012

Do góry
Joaska - fotki dla Ciebie
Drzewko ma 150 cm, więc więcej niż to z pierwszej aukcji którą znalazłam, szczepione na wysokości ok 30 cm od ziemi. Ma wyrosnąć na taką żółtą kolumnę
Kosztowało 50 zł plus wysyłka, twojesady - uzytkownik na alle.

Miejsce szczepienia - szczepione na wiązie zwykłym:

I listki:

Tu na razie jest ściernisko... 11:40, 05 wrz 2012

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Faktycznie teren do zagospodarowania ogromny! Piękne otoczenie, bardzo zielono.
już nie tak zielono, bo ten las samosiejek jesionowo-bzowych został wycięty, teraz czekamy na dobry termin żeby to jeszcze wykarczować
z tego co przy domu było ostały się praktycznie tylko dwie lipy (jedna prawdopodobnie też będzie do wycięcia) i orzech włoski

co do planów, to właśnie dlatego na razie zrezygnowałam z dalszej rozbudowy projektu iglakowego, bo najpierw muszę wytyczyć kształty WSZYSTKICH rabat, a dopiero potem planować co na której będzie, ale to zadanie na zimę dopiero

póki co ... MAM KRETA który podkopał (i co dziennie poprawia) mi WSZYSTKIE rośliny wysadzone na rabatce z ławką
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 11:36, 05 wrz 2012

Do góry
no to teraz odsłona rabaty z cisem

tadammmmmm

a oto cis w całej okazałości
rośnij mój kochany pięknie

a to druga piękność

a za nią leży jeszcze mały stożek cisa
czy moje mini bonsai pasuje tutaj??

Ogród Sylwii od początku :) 11:01, 05 wrz 2012

Do góry

Mam nadzieję , że się chwilkę zrelaksowaliście ... Początek roku szkolnego to dla mnie trudne momenty jeśli chodzi o emocje .... Dlatego zaczęłam dzień po odprowadzeniu dziecka do szkoły od spaceru po ogródku .... Miłego dnia !!!
Ogród Dominiki 10:55, 05 wrz 2012

Do góry
Ogród Sylwii od początku :) 10:53, 05 wrz 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Foteczek z tej perspektywy jeszcze nie widziałam ale szalenie mi się podobają

Na tej rabatce pod kulką i między trzmielinką masz Creme Brulee??
Ogród Sylwii od początku :) 10:48, 05 wrz 2012

Do góry
Uczesałam fryzurki do zdjęcia trawom to Carex Forested Curls

Żurawki : żółta Lime Mamalade, bordowa - Obsidian oraz Runianka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies