Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

Slawko 23:44, 16 lis 2012

Plany na wiosnę w ogrodzie...
Postanowiłem sobie zrobić szkic jakby ewentualnie wyglądała moja rabat przy domu od strony południowej. Aktualnie znajduje się tam Magnolia 'Susan' i jałowce pospolite kolumnowe (zawarte są w projekcie). Na altanie bym widział pnącą się glicynie chińską... w rogu po lewej stronie patrząc na projekt, byłaby podwyższona rabata z cegieł, a w niej ostnice, werbeny, jeżówka, krwawnik, bergenia, trytoma, szałwie i przywrotniki... przy magnolii natomiast, turzyce, hakonechloa, przywrotniki i jeszcze się zastanawiam jakie ewentualne rośliny by jeszcze dodać Zamierzam jeszcze wykonać ścieżki z płyt kamiennych, prowadzące do altany i kominka. Z prawej strony altany myślę jeszcze posadzić róże pnącą i powojnika
Legendę jeszcze dodam jak spiszę wszystko

Lena 08:06, 17 lis 2012

Sławek zastanów się dobrze nad Glicynią -ona "pożeraczka" straszna!!!
Mam dwie to wiem.Musi mieć solidne podpory a że przyrasta po parę metrów na sezon ,bywa kłopotliwa.Można ją ciąć tylko dwa razy w roku!.Miałam ścianę z Glicyni-rozciągnięte metalowe druty ale tego lata zlikwidowałam ją ,choć bardzo mi się podobała.Oplatała rynny,wchodziła na dach - plenna jest jak diabli

Teraz prowadzę jako drzewko.

Bardzo podoba mi się pomysł na donice z cegły -super!
Pozdrawiam
Slawko 10:47, 17 lis 2012

Dzisiejszy poranek...chłodny i słoneczny....

Uwielbiam ten oszroniony tamaryszek

Slawko 10:49, 17 lis 2012

...i te ostnice
Slawko 10:53, 17 lis 2012

Lena napisał(a)
Sławek zastanów się dobrze nad Glicynią -ona "pożeraczka" straszna!!!
Mam dwie to wiem.Musi mieć solidne podpory a że przyrasta po parę metrów na sezon ,bywa kłopotliwa.Można ją ciąć tylko dwa razy w roku!.Miałam ścianę z Glicyni-rozciągnięte metalowe druty ale tego lata zlikwidowałam ją ,choć bardzo mi się podobała.Oplatała rynny,wchodziła na dach - plenna jest jak diabli

Teraz prowadzę jako drzewko.

Bardzo podoba mi się pomysł na donice z cegły -super!
Pozdrawiam

Myślę jeszcze nad Milinem amerykańskim ale on lubi przemarzać, przeważnie udaje mu się odbić ale znów trzeba czekać, aż osiągnie wcześniejszą wysokość... Może polecacie jakieś inne pnącza na stanowisko słoneczne, gorące? Pozdrawiam
Lena 11:54, 17 lis 2012

Milin też mam i potwierdzam-przemarza i odbija ...
A może posadz tam Hortensją pnącą-śliczna,wytrwała i jako jedna z pierwszych ,wiosną zaczyna sie zielenić.Równiez mam
Moniika 11:59, 17 lis 2012

Piękny poranek u Ciebie ja tez mam i milina i glicynie i hortensję pnąca ale wszystko tegoroczne ( wiosenne) nasadzenia więc nie wiem jak im pójdzie żywot u mnie ... Posadzilam wszystkie bo nie chce czekać i dowiedzieć sie ze sie nie udało. Jak jeden padnie to drugi wytrzyma. Mam kilkuletnie wiciokrzewy ( dwu i trzyletni) i bardzo dobrze rosną i sobie radzą tez polecam !
Slawko 16:20, 17 lis 2012

Lena napisał(a)
Milin też mam i potwierdzam-przemarza i odbija ...
A może posadz tam Hortensją pnącą-śliczna,wytrwała i jako jedna z pierwszych ,wiosną zaczyna sie zielenić.Równiez mam

Hortensje preferują stanowiska zaciszne, półcieniste lub cień. Bardziej przemawia do mnie ten wiciokrzew, który poleca Moniika Dziś znów mgły nie dają spokoju kierowcą, za oknem już białe mleko... pozdrawiam
przemekg 18:14, 17 lis 2012

Ładnie szron zdobi rośliny , u mnie tylko mgły i nie ma przymrozków.
Nie wiem czy mnie ten szron nie zmylił ale chyba pod nim widzę listki bambusa, jeśli tak, to czy mógłbyś coś wiecej o nim powiedzieć jak się sprawuje, przyrasta, zimuje?
Sadząc wiciokrzewy mszyc Ci nigdy nie zabraknie
Slawko 18:18, 17 lis 2012

przemekg napisał(a)
Ładnie szron zdobi rośliny , u mnie tylko mgły i nie ma przymrozków.
Nie wiem czy mnie ten szron nie zmylił ale chyba pod nim widzę listki bambusa, jeśli tak, to czy mógłbyś coś wiecej o nim powiedzieć jak się sprawuje, przyrasta, zimuje?
Sadząc wiciokrzewy mszyc Ci nigdy nie zabraknie

Tak, zgadza się to bambus... był sadzony pod koniec września... także doświadczeń w jego uprawie brak. Mam go od znajomego i zimował bez problemu. To chyba ten wiciokrzew również odpada, moja róża by tego nie wytrzymała Jak na razie Milin mnie przekonuje