Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:53, 27 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Ta żurawka mnie bardzo interesuje. Ładnie się wybarwia.

Kindzia, ona jest cały sezon w takich barwach, to 'Amber Wave'. Jak mi się rozrośnie to podzielę dla Ciebie

Fajnie. Da radę w słońcu, mam nadzieję.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:46, 27 wrz 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)

Kindzia, ona jest cały sezon w takich barwach, to 'Amber Wave'. Jak mi się rozrośnie to podzielę dla Ciebie
Nigdy nie mów nigdy 10:44, 27 wrz 2012

Do góry

Irenko,tu trochę widać tę budleję, jak się rozrosła. Na wiosnę był jeden patyk. Teraz busz tam jest.
Kwiatki i rabatki u Elizy 10:41, 27 wrz 2012

Do góry
W wątku u Agatki - ogród w Holandii powstała dyskusja na temat szałwii, aby nie zaśmiecać wątku Agatki swoimi zdjęciami umieszczam je u siebie.
Szałwia omszona, którą nabyłam w tym roku, kwitła gdy ją kupiłam, teraz niestety nie kwitnie, ale ponieważ jest wieloletnia to mam nadzieję, że zakwitnie w przyszłym roku.

Szałwia omączona, też kupiłam w tym roku, ale jako roślinę jednoroczną. Kwitnie całe lato i jest niebieska.

Mój kawałek raju II 10:37, 27 wrz 2012

Do góry
Ależ się u Ciebie pozmieniało Aniu, widzę, że pomysł ze ścieżką wypalił, bardzo się cieszę, że tyle udało Ci się już zrobić, tylko nie przeholuj, żeby zdrowie nie szwankowało
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 10:37, 27 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Bardzo ładny obraz tylko jeden czy masz więcej?

łooo Matko, ale pięknie!

i Ty to nazywasz bochomazem?

to w takim razie ja zamawiam taki bochomaz
Ogród pełen motyli...... 10:36, 27 wrz 2012

Do góry

Początek jesieni na mojej działeczce.

jesienna rabatka
Ogród pełen motyli...... 10:34, 27 wrz 2012

Do góry
Oj, chyba bedzie trudno ustalić nazwę tej śliwy, bo wyparły ją z naszych sadów nowsze odmiany śliw. Ale jeszcze czekam i nie tracę nadziei.

A to jesienny motylek na jesiennym marcinku w blasku jesiennego słoneczka.

Jeszcze bukiecik jesiennych kwiatów......

.

....delikatny kwiatuszek barbuli........

jesienny rozchodnik i jesienne pozdrowienia dla wszystkich gości mojego wątku
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 10:25, 27 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Betka!
to jest BO-CHO-MAZ?????
To ja bym chciała tak bochomazować pędzlem
To mi się wydawało, że to moje decou no jakoś-takoś, ale to raczej takoś niż jakoś...
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 10:17, 27 wrz 2012

Do góry
Każdy eko bord jest obrzeżem, natomiast nie każde obrzeże jest eko-bordem, ot co.

Obrzeża mogą być ze stalowych taśm, z desek, kostek brukowych, cegły, dachówek, falistych plastikowych taśm, kołków drewnianych, odwróconych butelek, wiktoriańskich ceramicznych elementów, kamieni, sznurów, wiklinowych płotków , betonowych krawężników, nie muszą być z eko-bordów.

Wątek jest o ekobordach i o oddzielaniu żwiru od trawy.
Dla mnie nieważne eko-bord czy nie eko-bord. Ważne oddzielanie, żeby żwir nie wysypywał się na trawnik, i żeby różne żwiry się nie mieszały.

Żeby było sprawiedliwie, hasło w Google

Eko-bord

Można wybrać.

Murzynek z czekoladą i wiśniami 10:15, 27 wrz 2012

Do góry
na prośbę Bogdzi przepis na murzynka.
Polecam, bo jest pyszny i mocno czekoladowy
ja dodałam kawę rozpuszczalną
przepis pochodzi z
http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/murzynek-z-czekolada-i-wisniami/

Murzynek z czekoladą i wiśniami
Z aromatem kawy

Można zrobić z malinami zamiast wiśni.

Składniki:

• 200 g masła
• 1 i 1/3 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• opcjonalnie - 3 płaskie łyżki kawy zbożowej (lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
• 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych, z kompotu lub syropu) + 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni

Na polewę:

• 50-100 g czekolady

Przygotowanie:
• Jeśli używamy mrożonych wiśni należy je wcześniej rozmrozić na sitku i osuszyć z soku. Sok zachować. Wiśnie z kompotu odcedzić, zachować część kompotu.
• Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
• Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier, cukier wanilinowy i kawę zbożową i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszając roztopić. Dodać sok z wiśni i wymieszać. Masę ostudzić (może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać, odstawić.
• Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.
• Masę wyłożyć do tortownicy. Osuszone wiśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej i wyłożyć na powierzchni ciasta. Część wiśni powciskać do środka ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika.
• Do odłożonej masy na polewę dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Rozprowadzić po cieście.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:14, 27 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
No i kilka widoczków - nad stawem

Bezpośrednio nad wodą - po prawej stronie, stanie niebawem nieduży półokrągły pomost drewniany

Witam, piękne te widoczki!!
I staw zadbany i zrobiony bardzo naturalnie,
a co to za krzew "rozczochraniec" za stawem taki pistacjowy???
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 10:12, 27 wrz 2012

Do góry
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:42, 27 wrz 2012

Do góry

Marzenko - podglądam u Ciebie karmnik ościsty. Pięknie wygląda. Ja kupiłam wczoraj kilka sztuk i chciałabym posadzić między płytami. Powiedz proszę jak dużo go kupiłaś, rozrywałaś na cząstki? Czy on lubi wilgoć i czy może być na tzw. patelni? Wiem, że dużo pytań, ale muszę go posadzić jak najszybciej i zastanawiam się czy miejsce mu będzie odpowiadać.
Mój mały raj na ziemi :) 09:35, 27 wrz 2012

Do góry

Aniu pzdrawiam, zaglądam często, śladu nie zostawiam, ale ta fotka śliczna jest i musiałam sie juzodezwać Hosta urocza
Ogród Leny. 09:14, 27 wrz 2012

Do góry
Witajcie i słonecznie pozdrawiam
Jak wiekszość tak i ja nie wyrabiam ostatnio
Betysiu czarodziejko ty nasza - słońca u nas dostatek-dzięki wielkie

Irenko słoneczna,Polska jesień - niechaj trwa!

Aga derenia widziałyśmy i pozostaje go szukać

Karolina dziękuję - no tak,na zdjęciach można cuda wyczarować - gorzej na żywo

Aniu ten klon to pojęcia nie mam jak się zwie - ale to żadna odmiana szlachetna

Martek ta roślinka to Houtunia - pomogłą Ania dziękuję

Aktualności jesienne

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:17, 27 wrz 2012

Do góry

Rododendronowy ogród II. 08:15, 27 wrz 2012

Do góry
W ramach miłych wspomnień .. To też fotka z okna Bogdzi .... z marca 2012...... i zakochałam sie w ogrodzie od pierwszego wejrzenia Jeżeli w marcu taki ładny...a to najbrzydszy miesiąc dla ogrodu ....

Kolorowy ogród na piasku 08:01, 27 wrz 2012

Do góry

Zagladam sie przywitac ...i napisac choc slow kilka odnosnie tego co zaobaczylam, poczulam, doswiadczylam...odkrywajac twoj watek...
...od 1-szej strony do ostatniej zapisywalam zdjecia, ktore musze skomentowac ale bylo ich tyle,ze moje pierwotne zalozenia okazaly sie nierealne...ale wrocilam do tego, ktore oczarowalo mnie chyba najbardziej delikatnoscia, zestawieniem barw ktore uwielbiam....i romantyzmem jaki mu towarzyszy....
Zakochalam sie w twoich rozach, zauroczona jestem ich purpurowa barwa w towrazystwie traw skapana w porannej mgle ...i mogla bym tak bez konca...
Pozdrawiam bardzo serdecznie i zycze cudownych jesiennych doznan w ogrodzie i odkrywanie jego piekna w najpiekniejszych barwach ....
Grembosiowo 07:20, 27 wrz 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Przyszedł czas na tarasy- oczywiście z cegły rozbiórkowej, nie zwracajcie uwagi na bałagan, tu jeszcze trwa budowa.

O raju - CUDO,CUDO,CUDO !!!
Bosze jak pięknie wygląda ta cegła na tarasie,świetny wzór i ułożenie
Ojej..no zakochałam się!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies