Phlox paniculata 'Blind Lion' o prawie czarnych kwiatach. Wyhodowany w 2016 roku, hodowca J.van Leeuwen (Holandia)
Opis: ciemnofioletowe pąki, które nigdy się nie otwierają. Wysokość 40 cm.
Bardzo ciekawy i z daleka robi wrażenie czarnego. Kwiatostany b. ciężkie, kładą się, ale myślę, że jak wyjdzie w kolejnym sezonie, to tego nie będzie. Bardzo jestem ciekawa tego floksa, idealny do bladego różu.
Brzozy, hmmm. brzozy brzozami, ale czy wiesz jak będą wygladały za 15 lat? Od dołu będą miały tylko pień biały, a korona pójdzie wysoko więc nici z zasłonięcia. Sąsiad ma, pokaż co zrobił, powiemy czy ok.
Musisz naśladować sąsiada? Bądź kreatywny, pokaż sąsiadowi klasę A nie papugowanie.
Naprawdę jest tyle lepszych drzew do tego celu, a tu akurat brzozy i brzozy.
No to może odmianowe brzozy np. Betula 'Doorenbos' a nie zwykła Betula.
Ma większe liście i wielopniowy egzemplarz da więcej gęstwiny.
Cięte brzozy będą po prostu "kalekami" a nie drzewami. Twoje działanie określiłabym jak "koń pod górę" i nie dasz sobie powiedzieć.
Posdź graby kolumnowe, buki kolumnowe, lub żywopłot formowany na wysokość płotu a nad nim drzewa szpalery jak masz kasę na takie formowane płaskie drzewa. Brzozy nijak się mają do tego co piszesz :minimalistyczny. Nijak.
Odnośnie śmieci - czy mogę usunąć te spory? Sprawy wyjaśniłyśmy na pw. Napiszcie mi na pw koniecznie, proszę
Odnośnie przymrozków W Komorowie było zero, ale chyba było więcej mrozu, bo samochody sporo oszronione były rankiem, gdy jeszcze było ciemno. Byłam z psami wcześnie bardzo. Ale tutaj nic nie mam wrażliwego, kordyliny przewizione i stały już od sierpnia w szklarni.
W Przypkach pojechałam i strat nie ma. W szklarni temperatura minimalna wynosiła +5,8 st.C. POtem podniosła się znacznie bo świeciło słońce. Dalie leciutko niektóre przyłapało, ale można powiedzieć, że to nic.Jeszcze nie wykopuję.
Kordyliny ciągle stoją na zewnątrz i dobrze wyglądają. Jednym słowem można powiedzieć, że mrozu u nas nie było.
Zeszły rok był wyjątkowy o tej porze 22 stopnie na plusie ciepłe wieczory niebo bez chmurne. Rośliny przybierały piękne kolory.
Ten rok mimo że był cieplejszy, ale końcówki września i początek października byle jaka. Przede wszystkim wichury wrześniowe.