znalazłam te żurawki piękne - bardzo podobają mi się falbanki na liściach no i obłędnie się przebarwia muszę poczytać czy ona na pełnym słoncu da radę - mam tam patelnię dziękuję
Mój eM mówi ze akceptuje wszystko dopiero jak przejdę do czynów i zacznę robić rewolucje na podwórku to pewno będzie miał uwagi - na razie to się śmieje bo wszędzie w domu porozrzucane kartki z moimi bazgrołami ogrodowymi.
Jeśli chodzi o ścieżkę między ulami to nie uda się jej tam zrobić ponieważ ule stoją blisko siebie i nie ma miejsca, a poza tym nie wiem czy znalazł by się taki odważny co by tam spacerował hi hi
Kółeczko koło drzewa jak najbardziej, ale nie zdecyduję się jednak na lipę chce jakieś mniejsze drzewo. Mam nadzieje ze się nie pogniewasz ze nie będzie lipy.
Za to lipa rośnie u teściów przed ogrodzeniem i jest ogromna jak się zazieleni to zrobię zdjęcia.
Co do klona który rośnie koło uli to myślałam ze to będzie jego docelowe miejsce, bo byłoby tam trochę cienia i można by pod nim zrobić taką ławkę wokół pnia - ale to jest jeszcze do przemyślenia.
Naniosłam kilka zmian na twoim projekcie nie wiem czy dobre ale to ocenisz.
Tą rabatę gdzie jest tuja kórnik i magnolia trochę zmieniłam bo chciałam żeby powstał tam taki okrągły placyk gdzie będzie się przechodzić pod pergolą, można by tam było ustawić np ławkę, hustawkę, grila.
Na łezce zmniejszyłam troszkę trawę na rzecz istniejącego skalniaka.
Dołożyłam rabatę po przekątnej do uli
Z tyłu naprzeciw tarasu niebieska plama to plac zabaw dla synka.
Wklejam jeszcze taka bardzo szybko wykonaną "wizualizacje" pergoli.
Nie , puszczają nowe gałęzie jak głupie. Obserwacja dotyczy magnolii 'Susan'.
Nie chodzi mi o to, że należy ciąć, ale o to że można ciąć. Można i nic się nie dzieje. No chyba że magnolia się "kisi" w ogrodzie i byle jak rośnie, ale jeśli szaleje, to czemu nie podciąć gałązki, które uniemożliwiają przejście i zacieniają całą rabatę, że nie można nic pod tym posadzić.
No to będę czekała na zdjęcia ja mam Krakowiaka i Stolwijka, ciekawe jak się nam popiszą w tym roku .
Dzięki Aniu! Ta magnolia jest naprawdę przepiękna i pachnie . Kwiaty są grube i bardzo duże, tu fotka.
Oczywiście zamiast zdjęcia z miarką to zrobiłam z dłonią a to nie oddaje wielkości ale właśnie zmierzyłam swoją dłoń i od najdłuższego palca do miejsca gdzie zaczyna się bransoleta zegarka mam 17,5cm.
Serduszka jest maleńka (znowu zdjęcie nie oddaje wielkości), doniczka w której jest ma nie więcej niż 10x10, po posadzeniu do gruntu zaczęła jakby zanikać i późnym latem/jesienią już jej nie było - mam nadzieję, że ona tak ma a nie padła - okaże się już niedługo .
Pozdrawiam
Irenko u Ciebie to błyskawicznie będzie - myślisz że jest szansa, że się siewki pojawią?
Dzisiaj to i sypało porządnie śniegiem i -9 stopni jest - lepiej teraz niż w kwietniu
Lece u Was nadrabiać bo ostatnio jestem w niedoczasie
Ja tez mam Trifolium rubens Red Fox. Zeszłej zimy, przy odwilży coś mi jedną zeżarło, zostawiając jedynie suche patyczkii jeden korzonek, który wiosna ruszył . Więc drugą sadzonkę podzieliłam na kilka sztuk. Wszystkie się przyjeły, a latem pokazały się siewki. Nie wiem co z nich bedzie, okaże się.
Widzę że wycinanie przekwitłych kwiatów powoduje, że koniczyna kwitnie całe lato i jesień. Dla mnie dobrze wygląda z czymś co przesłoni jej nogi, takie golasy trochę.
Bardzo jest fajna, polecam Ci, mogę się podzielić siewką.
Proszę o poradę, czy tych gatunków nie jest za dużo i czy któraś z nich jest kapryśna,np nie udaje sie w naszym regionie, może lepiej pójść w inne odmiany jak choćny z różą New Dawn?
Ziemia jak na razie jest piaszczysta (idealnie rosly na niej ziemniaki_ pod spodem jest warstwa gliny
No jakoś tak zaszaleliśmy rok temu i chyba nie koniec na tym miałam dużo pięknych magnolii, niestety mroźna zima załatwiła je, prawie płakałam.
Odtwarzam na nowo stan posiadania. Szkoda, że co najmniej 3 lata mus czekać, aby pokazały swoja urodę.
Wolno rośnie Sunrise, gwiaździsta, na nie miejsce znajdziesz, jak inne się spodobają, będziesz kontrolowac wzrost. Black Tulip rośnie kolumnowo, to dużo miejsca nie zajmie też, jest trochę takich kolumnowych magnolii
Stale sprawdzam pąki na moich, na razie wszystko okchyba najgorzej, jak mróz w kwietniu lub uchowaj w maju
pozdrawiam
i kolejną zimę super przetrwały bluszcze nie ogrodowe
od Gabrieli, ładnie się rozrósł, choć obawiała się czy przetrwa
Obłęd 21 magnolii ? - masz ponad 2 x większą działkę niż ja to ja choć mogłabym mieć ze 3 a nie mam ani jednej. Teraz już nie ma gdzie - kurcze a może - nie wiem musi pasować taka magnolia do miejsca
która jest najmniejsza docelowo
bardzo lubię podziwiać w parkach stare magnolie i teraz już są fajne z tymi pąkami w kiciusiu