Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 15:03, 18 mar 2017

Dziewczyny, chcę uporządkować myśli i zabrać się konkretnie za to miejsce na środku.

Kształt musimy poprawić i wyrównać poziom, wiadomo. Ale teraz kwestia roślin.
1. Czy te cisy powinny być już przycinane, żeby wyrównać?
2. Na wejściu z tarasu planuję kłosownicę i na wiosnę cebulowe, na razie są irysy. Ten pas będzie poszerzany w kierunku tarasu.
3. Na lewo na razie sam cis.
4. Na wprost pod cisem stipa i jeżówki? Tam jest patelnia.
5. Prawa strona (na razie przechowalnik) spędza mi sen z powiek. Bardzo bym chciała tam magnolię w formie krzewu, jakieś trawy, może kulki z bukszpana lub danica i bylinki. Jeśli magnolia to w dolnym czy górnym rogu? Jakoś nie umiem tego poskładać w całość.
Z tyłu z każdej strony huśtawki będą różanki. Zupełnie na prawo jest już tylko plac pod basen i drzewa owocowe. A z lewej strony zdjęcia też będą brzozy i niskie bylinki.
Help!
_Martini_ 15:04, 18 mar 2017

MirellaB napisał(a)
To blisko

Ależ tajemnicza jesteś
mira 20:19, 18 mar 2017

Ja bym te cisy przycięła. Nie kapuję gdzie ten przechowalnik. Magnolię chcesz posadzić na środku ogrodu ? dobrze myślę? - nie bardzo wiem co na tym placu ma być

a tak wogółe wpadłam zobaczyć bratki - są?

anna_t 20:33, 18 mar 2017

no wkońcu wiemy jak masz na imię dobrze mi się kojarzy
Kasya 20:42, 18 mar 2017

ja sie nie czyje na silach poki co zeby cos tam doradzic, ale patrzac do przodu to wydaje mi sie ze masz tm wygwizdow troche ?
moze wstrzymaj sie z magnolia zanim iglaki przy ogrodzeniu nie zageszcza sie troche ?
_Martini_ 21:31, 18 mar 2017

Mirko, bratki są białe i różowe, na razie nędza, więc pokazywałam tylko jedno zdjęcie. Ten plac jest przygotowany pod sstół i krzesła. Brakowało nam takiego miejsca. A co, myślałaś, że piaskownica dla dzieci?

Aniu, to miło. A na drugie mam Anna

Kasiu, Ty realistka jesteś. Właśnie tam trochę jednak wygwizdowo. Nie mam co liczyć na zagęszczenie tych tujek, czekalabym jeszcze kupę lat. Strasznie mnie ten płot i pole denerwuje. Przez to ciągle mam otwartą przestrzeń.

patrycja 21:32, 18 mar 2017

Martini odbierz wiadomość
anna_t 21:42, 18 mar 2017

u mnie też małe tujki i wygwizdów

powiedz mi ten placyk to taki na stoł i krzesła ma być/czy ognisko raczej?
u mnie na planie jest miejsce/placyk na ognicho właśnie i planuje je albo samym cisem albo grackami przysłonić. podoba mi się pomysł z jeżowkami może jarzmianki do tego?

jesli chodzi o magnolię, ona ma od słońca trochę wyslonić? to czy góra czy dół to zalezy w jakiej porze dnia chcesz tej przysłony
_Martini_ 07:54, 19 mar 2017

patrycja napisał(a)
Martini odbierz wiadomość

_Martini_ 08:06, 19 mar 2017

Ania, tam będą krzesła i stół. Na razie nie planuję żadnej pergoli ani innych przesłon, tylko rośliny dookoła. Nie muszą dawać cienia, raczej ma być po prostu zielono z odrobiną koloru.
Jarzmianki bardzo mi się podobają, nawet zamówiłam, ale nie wiem czy w tym miejscu dadzą radę na słońcu.
Mam problem z prawą stroną placu. Chciałam tam jakieś niższe drzewko i nie wiem co jeszcze. Jak zrobi sie ciepło, mamy ruszyć z robotą, a wtedy dobrze by było zrobić wszystko za jednym podejściem.