Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:49, 23 cze 2015

Do góry
AlKa napisał(a)
Piękne zdjęcia pokazujesz. Zjawiskowa zielona sciana i róże, ciekawe ile maja lat. Twoja stipa piekna, i zastanawiam się dlaczego jeszcze nie mam tej trawy, muszę to zmienić.

Zielona ściana ma conajmniej 8 lat, gdyż 8 lat temu już ją widziałam

Róże to ciężko stwierdzić, na zdjęciu tego nie widać, ale one miały taki gruby pień róży w środku, był tak gruby jak mój nadgarstek, porównując do grubości pnia róży u rodziców która ma ok 10 lat, to one miały conajmniej 2x tyle. Ale fajnie prowadzone i super jest ta powtarzalność tych drzewek różanych. Jak ktoś ma czas, miejsce i kocha róże to może takie coś próbować zrobić. Oni chyba jeden główny pień jakoś prowadzili, ale od dołu też były kwiaty więc pewnie jakoś to przycinali żeby cały słup kwitł a nie tylko góra
Ehhh ogrodnictwo to skomplikowana sprawa.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:03, 23 cze 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Czy może mi ktoś powiedzieć czy to naprawdę stipa- kupowałam oczywiście jako stipę ale ja jej nigdy nie miałam. A w innych ogrodach wydaje mi się jakaś inna

Moja identyczna, kupiona jako "stipa tenuissima pony tails"

Cudnie u ciebie
Ogród w Puszczykowie 10:54, 23 cze 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Matrona ze stipą, lub... stipa z matroną?

O Matko i córko
Przepiękna fota
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:01, 23 cze 2015

Do góry
Ta stipa co masz do niej wątpliwości to może być stipa tylko może niekoniecznie taka jaką chciałaś. W ostnicach jest sporo gatunków i odmian . Jeśli przypadkiem trafiłaś na coś mniej popularnego to tylko pozazdrościć
Poczytaj sobie Gosiu tutaj:
http://trawyozdobne.com/ostnice/125-ostnice.html
Może googlając poszczególne nazwy coś dopasujesz. A kupiłaś jako co?

A co do tej dziury... U mnie taka wielka się po krecie zrobiła kiedy woda zaczęła tam spływać - może u ciebie to samo?
Mój ogród pod górkę... 08:30, 23 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Ładne ujęcia. Stipa jak się rozszaleje w kamieniach to będzie zjawiskowy efekt

Chciałabym, żeby moje trawy uczyły się od Twoich, jak trzeba rosnąć
Dzięki
Mój ogród pod górkę... 08:22, 23 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Jakaś kudłata ta lawenda

Ładne ujęcia. Stipa jak się rozszaleje w kamieniach to będzie zjawiskowy efekt
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 00:53, 23 cze 2015

Do góry
Czy może mi ktoś powiedzieć czy to naprawdę stipa- kupowałam oczywiście jako stipę ale ja jej nigdy nie miałam. A w innych ogrodach wydaje mi się jakaś inna
Mirkowy ogród (początki) 23:06, 22 cze 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu stipa chyba nie lubi mokro moja ma wody tyle co z nieba .Wysadzałam na działkę jak tobie wysłałam .Może za szybko nawozem podlałaś ja tak orliki załatwiłam.Przykro mi Kasiu

Nie dawałam im nawozu, a wsadzałam w tym samym czasie co swoje i moje mają się dobrze! Nie lubią mnie chyba mi jest jeszcze bardziej przykro!
Mirkowy ogród (początki) 23:02, 22 cze 2015

Do góry
Kasiu stipa chyba nie lubi mokro moja ma wody tyle co z nieba .Wysadzałam na działkę jak tobie wysłałam .Może za szybko nawozem podlałaś ja tak orliki załatwiłam.Przykro mi Kasiu
Mirkowy ogród (początki) 22:22, 22 cze 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
a mi stipa od Ciebie coś usycha
A podlweasz?
Mirkowy ogród (początki) 22:19, 22 cze 2015

Do góry
a mi stipa od Ciebie coś usycha
Mirkowy ogród (początki) 22:18, 22 cze 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jacie jakie piękne naparstnice. Jakie sztywne i wypasione Dzwonek tyż mam ale ostatnio w niebieskim się zakochałamPozdrawiam
A ja niebieskiego dzwonka nie mam a szkoda mus zdobyć bo ładny i w połączeniu ze stipą mógłby fajnie wyglądać .Moja stipa
Zielonym do góry... :) 22:13, 22 cze 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
Powiedzcie czemu u mnie drzewa nie chca rosnąć prosto

bambusowa podpora go ciągnie - ona jest oryginalna, probowałam ją wbić głębiej ale nie daję rady. A pod bukiem moje nasadzenia - stipa i bordowe goździki (o i mój corten widać - koparkowy rozwalił pokrywę i do dziś mam atrapę - blachę stalową a'la corten)

Wywal bambus i daj solidny drewniany pal i będzie prosto.
Działka wkoło Lubczyka :) 21:14, 22 cze 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Kasiu jak Twoja stipa ?
Bo moja szału nie robi ,ale najgorsza tez nie jest

no moja pomału się rozkręca nie jest taka wielka jak u innych widzę, ale liczę, że jeszcze da popis
Ogród w Puszczykowie 20:51, 22 cze 2015

Do góry
Matrona ze stipą, lub... stipa z matroną?

Kupiony w ub roku przetacznik miał być kompaktowy. Póki co pożarł tuje daniki

startują werbeny patagońskie
w tym roku wysiały się i mam sporo darmowych
Marta Zielona dzięki, bo gdyby nie Ty mogłabym je wypielić

świeże zbiory, po dzisiejszym deszczu

Rododendronowy ogród II. 20:24, 22 cze 2015

Do góry
dajana napisał(a)
Nie u wszystkich deszcz Bozenko u mnie od dawna latam z wężem .Powieje ,pokropi i po deszczu ,za to zimny ten wiatr jakiś. Byłam zmuszona wczoraj napalić w kominku bo mi mama umarzła .W starszym wieku chyba wszystkim jest zimno.Mam takiego samego niebieskiego bodziszka ,fakt pokłada się, ale go bardzo lubię ze względu na kwiatki Wkładam paliczek i podwiązuję choć się i tak przechyla to już nie leży na ziemi. Róże zaczęły dopiero kwitnienie ,ale nie ma szału jeszcze jak w ubiegłym roku .Jesienią muszę sporo ich przesadzic i zamienic na inne,nizsze, tak mi porosły ze zasłaniaja okna .Z wnętrza domu sciągam z nich mszyce Do soboty może moja rabata wypięknieje to wkleję zdjęcia. Ostrózki za to ogromne mam a lawenda marna Miskanty słabiuteńko rosną ,oj słabiutko bardzo. Za to rozplenice ,stipa i zebrinus to już ładne okazy .Nie mogę się doczekać do moich najładniejszych kwiatów, hortensji Póki co to moje najpiękniejsze kwiaty ,bezproblemowe , ogromne, zmieniające kolory .Potwierdzam Eden Rose to najpiękniejsza róża ,a ja z niej zrobiłam dziczkę nie wiem tylko jaka to dziczka. Pękło mi miejsce szczepienia przy przesadzeniu i po rózy . Klasztorna tez mi się nie podoba, pójdzie pod płot bo kolos z niej i ma nietrwałe kwiaty, tylko zapach ma piękny.

Dajanko ja lubię jak mi róże przez okna do domu zagladaja , nawet specjalnie tak mam posadzone że do jadalni i do jednego pokoju zagladaja i bardzo mi sie to podoba, ale rozumiem że Tobie nie musi , choc jesli są ładne to przemysl zanim przesadzisz bo efekt moze byc różny.U mnie osrrózki kiepsko rosna , własciwie jak kupie to mam jeden sezon a na drugi moge kupowac od nowa , to samo z jeżówkami odmianowymi .Powiem Ci że choc bardzo podobaja mi sie dzikie róze to jednak myśle ze w ogrodzie nie ma dla nich miejsca , no chyba ze ogród ma minimum pół ha. One potrzebuja dużo miejsca i spojrzenia na nie z perspektywy , poza tym kwitna dosc krótko i tylko raz to za mało jak na ogród ozdobny. Ja bym jej nie trzymała w ogrodzie bo jak sie rozrośnie bedzie duży problem by wykopac. No cóz wypadki chodza po ludziach ale trzeba kupic nowa i niech zdrowo rośnie i pieknie kwitnie.Zajrze do Ciebie co pokazałas. Pozdrówka serdeczne.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:58, 22 cze 2015

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
muszę się odnieść choć zaliczyłam tylko 585 jak na razie ...

Madżenka przede wszystkim stworzyłas miejsce daleko poza "chelsea" nawet ... daleko "w sensie" (obezwładnia mnie to okrslenie ... nie wierzę, że sama użyłam ) ... zatem w sensie oni są w tyle ...

szalejąca wśród kulek i z panorama kulek (ten berberys ma kłaczki do obciachania denerwująco sterczą ) stipa musi być zmutowana albo pasiesz ją czymś tajemniczym bo wyjątkowo "roztyta" ... aspiryna to samo ..

róże ... cała jestem w sznitach po sobotnim podwiązywaniu dam - poczuły grawitację ... ale jak zyć bez róż ... muszę pedantycznie przeanalizować Twoje z nich kolaże bo wyglądają zjawiskowo w tandemach kolorystycznych ... nadal mnie złości mój James ... u mnie postanowił być "innom" różą ... daje mu rok ... dobrze, że choć pachnie
...

szałwia tworzy piękne kolorystyczne plamy ... Tytuskowi w nich do twarzy

i lawenda ... gdy nabyłam pierwsze sześciopaki wyczytałam na karteczce okreslenie "lawenda żywopłotowa" ... obśmiałam jak niegdyś carex (co w moim mniemaniu błędnie został okrzyknięty turzycą ... oj było się ignorantka ) ... ironizowałam iż lawenda nie może być "żywopłotowa" ... no bo jak ... po kilku latach stwierdzam ktoś wiedział co pisze ... moja viva minimalnie podcinana zaiste stanowi żywopłot ... tyle, ze pokładający się ciut ale jak prawie metrowe kłosy ? kwiaty ? (co ma lawenda? ) ... mają się nie pokładać ? ...

wciąż pieszczę w pamięci obrazki róż i ogrodu idealnego i lecę na 586 ...

Izabelo vel Konstancjo
Ten wpis wymaga indywidualnej odpowiedzi. Uprzedzam, ze jesli bedziesz znikać z forum nie będę focić!!!

Chelsa hi hi
Berberys juz po fotkach został natentychmiadt obcięty!!! Jak mogł tak niesforne kłaczki jak peryskopy wypuscić! Ja sie zapytowuje jak mógł poza wyznaczona mu geometrie wyskoczyc?
Towja lewenda Izabelo jest z pewnością lawnedą żywopłotową..... I przez nieuwagę podobnie wyglądająca obok posadziłam , ktora takowa nie jest... A tak podobnie w koszyczku z Obi wygladała...
Buziam, ścskam i Leosia wypatruje
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:50, 22 cze 2015

Do góry
Jola ja juz nie tne od szablonu, odcinam , odcinam do oporu, do czasu az w miarę prosto jest. Aczkolwiek fale Dunaju mam

Irenko stipy są podwiązanie, po urlopie przesadzam je nawet w środku lata! Teraz w deszczu. Znow leżą.....

Ewelaa witaj i nie ryzykuj z robotą

Dorciabe - ja też sie gapie, w kazdej wolnej chwili

Iwonakap - róze w tym roku zasilają tak jak wszystkie inne rosliny w marcu yara mila complex a w czerwcu płynnym florovitem

Bogata - bukszpany na rózance mam co 2 M a od róż ok 1 M a i tak fairy wlazła na bukszpany i aspiryna okrywowa też...

Małgosik. -rybę w stipie miała Gabisia juz rok temu

Atena - bukszpany musza poczekać do lipca.....

Monika76 - trawy maja u mnie idelane warunki - ciezka urodzajna glebe, dużą wilgostność i słonce. Na piasku bez wody pewnie by nie były takie bujne. Ponadto najstrasze okazy rosna juz u mnie 4 sezon. Stipy nie przechowuje, po prostu zimy nie było przez trzy lata we Wroclqwiu i stipa w ogrodzie przezyła i sie sieje

Agam wpadnę z przyjemnoscią

Nicole - buziam, dawno u Ciebie nie byłam, musze to nadrobić!

ZielonaAnia- kiedy zalozysz swoj watek ja się zapytowuję

Kasaya - forsted curls w tym miejscu rosnie od 2012, w tym czasie był dwukrotnie dzielony.....

Lindsay - jest krzywo ale nie jestem perfekcjonistka

"W kolorze blue" 17:17, 22 cze 2015

Do góry
Bogda napisał(a)
A czemu mi się nic nie wysiewa?werbena, jeżówka, lawenda i stipa są na liście
moze wywaliłaś, małe siewki łatwo pomylić, ja mam zaległosci w pieleniu, to podrosły
Zielonym do góry... :) 16:06, 22 cze 2015

Do góry
Powiedzcie czemu u mnie drzewa nie chca rosnąć prosto

bambusowa podpora go ciągnie - ona jest oryginalna, probowałam ją wbić głębiej ale nie daję rady. A pod bukiem moje nasadzenia - stipa i bordowe goździki (o i mój corten widać - koparkowy rozwalił pokrywę i do dziś mam atrapę - blachę stalową a'la corten)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies