Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:16, 05 sie 2011

Do góry
Lecę do bukszpanów bo wiem już co to za chorobą nęka bukszpany.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-co-neka-bukszpany?page=3#post_30
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:15, 05 sie 2011

Do góry
O, już się uwinąłeś, a ja dopiero, ale porobiłeś jakieś fotki ? Cały czas się śmieję z tego oj tam,oj tam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 19:09, 05 sie 2011

Do góry

Otrzymałam dziś istotną informację od redakcji programu "Maja w ogrodzie" w sprawie tej choroby:
Koniecznie przeczytajcie

Zapraszam do oglądania nowego programu

Brązowe i szare przebarwienia na liściach bukszpanu, a z czasem zamieranie całych połaci żywopłotów - to może być efekt porażenia tych roślin przez groźna chorobę grzybową zwaną askochytozą. W pierwszej fazie na blaszkach liściowych pojawiają okrągłe, stopniowo powiększające się żółte plamy. Z czasem ich powierzchnia brązowieje, a wokół plam tworzy się czerwonobrunatna obwódka. Do rozpowszechnienia się tej choroby w dużej mierze przyczyniła się deszczowa pogoda. Porażone liście oraz gałęzie należy usunąć, a następnie spalić lub zakopać. Pamiętajmy jednocześnie, aby po zabiegu oczyścić narzędzia ogrodniczym środkiem do dezynfekcji lub preparatem chemii domowej. Walkę z tą chorobą prowadzimy dwutorowo: podlewając krzewy preparatem systemicznym: Topsin lub Sarbrawit oraz opryskujemy liście środkami takimi jak: Rovral, Dithane lub Discus. Zabieg powtarzamy 3-4 krotnie co 7-10 dni.

maila podpisał:
Zbigniew Pachulski
Program Maja w Ogrodzie
TVN METEO

Będzie o tej chorobie w programie "Maja w ogrodzie" chyba w tę niedzielę Pewnie wypowie się specjalista od chorób.
Miniaturowy ogródek 16:34, 05 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem błędem było przygotowanie całej gleby pod ogródek. Należało przejechać całe rabaty i przegryźć, wymieszać tę glebę z kompostem, czy próchnicą po całości i dopiero wypoziomować teren i sadzić rośliny, pod kwaśnolubne dosypywać ziemi kwaśnej.

Danusiu, tę uwage powinni zapamiętać wszyscy przyszli ogrodnicy.

gardenarium napisał(a)
Może przy okazji Cię odwiedzę, bo jeżdzę tamtędy to coś doradzę

No Danusiu uprzedziłaś mnie, ja jeżdżę w okolicy (Puławska, Karczunkowska i do Woli Mrokowskiej) co tydzień (sobota). Gabi miałam Ci zaproponować aby przy okazji zajrzeć do Ciebie i luknąć na rośliny, ale przy Danusi wymiękam.
Miniaturowy ogródek 15:22, 05 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Gabi - no toć rosną Ci roślinki! .... Ogród rusza "z kopyta w drugim - trzecim" roku po posadzeniu... Nigdy nic nie jest idealne - poza zdjęciami z ogrodu Danusi - ale Marta pisała, że tam wszystko sztuczne i czeka tylko na kamery i aparaty)

Marta pisała w żartach, wszystko nie jest sztuczne Wszyscy widzieli, że nie z plastiku. Po prostu dużo w ogrodzie pracuję, żeby tak wyglądało, a wiem co zrobić, więc nie napracuję się bez powodu. Mnie jest dużo łatwiej niż osobie początkującej

A Danusia - to nie dość, że mąci wszystkim w głowach tymi cudnymi zdjęciami - to jeszcze jest czujna jak pantera i pocieszyć nawet nie da....
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:12, 05 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Dziękuję - i nawet specjalne ujęcie - bo tego chyba nie było

Nom, to było w Muratorze
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:12, 05 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ostatecznie czy minęła mu czerwona nitkowatość?

Niee - nadal czekam. Wczoraj go nawoziłem i będę czekać
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:10, 05 sie 2011

Do góry
Ostatecznie czy minęła mu czerwona nitkowatość?
To właśnie tu 15:00, 05 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
To miejsce pominęłam zupełnie w swojej fotorelacji, ale jakim cudem?

Emocje - ja chciałem u Ciebie wszystko obejrzeć, a tu pominąłem większość
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:58, 05 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tylko, pamiętaj zapisuj, bo jak z Twoim trawnikiem jest ostatecznie?

Zaznaczam sobie w kalendarzu

A o co chodzi z tym ostatecznie - jeżeli o to chodzi to stokrotki nie dały się ruszyć
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:55, 05 sie 2011

Do góry
Tylko, pamiętaj zapisuj, bo jak z Twoim trawnikiem jest ostatecznie?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:47, 05 sie 2011

Do góry
Może tutaj trochę widać

Świeżo po zrobieniu
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:44, 05 sie 2011

Do góry
Ładny tarasik

Ale chciałam Ci podpowiedzieć w innej sprawie. Otóż wcale nie musisz układać obrzeża z kosti, żeby kora się nie wysypywała

Wyciągasz falisty plastik, podbierasz ziemi na około 5 cm niżej a nawet więcej niż krawężnik kostki, a ten nadmiar usypujesz łagodnie na środku, Ma powstać takie łagodne wzniesienie. My tak robimy i jest ok. Poszukam jakiegoś zdjęcia, ale z opisu tez powinnaś wiedzieć jak to zrobić. Te fale są niezbyt esetyczne... pozdbądź się ich i podpierz ziemię
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 14:38, 05 sie 2011

Do góry
Ode mnie naj,naj,naj

Miniaturowy ogródek 14:37, 05 sie 2011

Do góry
Do pracy masz super Nieraz w W-wie trzeba 30 km w korkach z jednej strony na drugą np. jade do Radości to ponad 30 km. Zgroza

Moim zdaniem błędem było przygotowanie całej gleby pod ogródek. Należało przejechać całe rabaty i przegryźć, wymieszać tę glebę z kompostem, czy próchnicą po całości i dopiero wypoziomować teren i sadzić rośliny, pod kwaśnolubne dosypywać ziemi kwaśnej.

Może przy okazji Cię odwiedzę, bo jeżdzę tamtędy to coś doradzę

Nie doczytałam, czy dostaliście tego cisa na kiju?
Miniaturowy ogródek 14:19, 05 sie 2011

Do góry
GabiK napisał(a)

W ogródku jest kilkanaście bergenii, jedna postanowiła zakwitnąć:

Musisz ją stamtąd zabrać jak przekwitnie, bo ją zaduszą sąsiednie rośliny.
Miniaturowy ogródek 14:16, 05 sie 2011

Do góry
magja_ napisał(a)
Gabi - no toć rosną Ci roślinki! .... Ogród rusza "z kopyta w drugim - trzecim" roku po posadzeniu... Nigdy nic nie jest idealne - poza zdjęciami z ogrodu Danusi - ale Marta pisała, że tam wszystko sztuczne i czeka tylko na kamery i aparaty)

Marta pisała w żartach, wszystko nie jest sztuczne Wszyscy widzieli, że nie z plastiku. Po prostu dużo w ogrodzie pracuję, żeby tak wyglądało, a wiem co zrobić, więc nie napracuję się bez powodu. Mnie jest dużo łatwiej niż osobie początkującej
Miniaturowy ogródek 14:15, 05 sie 2011

Do góry
O Ja też mieszkałam przy Wołoskiej

Przyczyna tego stanu rzeczy może być to, że ziemia pod spodem jest nieprzepuszczalna, kopiąc dołki pod rośliny tworzymy jakby "doniczkę bez dna", za dużo wody - doniczka się wypełnia i korzenie stoją w wodzie, po czym jeśli ta sytuacja utrzymuje się długo -korzenie z braku tlenu zamierają.

Podobną sytuację miałam w ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja kiedy to warstwa martwicy sięgała 2,5 m. Wierciliśmy tutaj dziury wypełniane potem żwirem, aby dostać się do warstwy przepuszczalnej. Pod wszystkie duże drzewa są także wywiercone dziury, a pod małe ręcznym wiertłem do przepustów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:52, 05 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A masz swój wątek? To u siebie, a jeśli nie to w Topiary albo Wątek o topiarach

Nie mam swojego wątku. Wkleję w wątku topiarowym .
To właśnie tu 12:01, 05 sie 2011

Do góry
To miejsce pominęłam zupełnie w swojej fotorelacji, ale jakim cudem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies