Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Blaski i cienie nowego życia 19:44, 20 wrz 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
I moje doczekane berberysy Admiration- do rozmnażania, będą tworzyły barwną obwódkę przy Rh

I jedna żurawka Marmelade

Piękne okazy zakupiłaś , ale ta żurawka to nie jest Marmalade ... pozdrawiam
ogrodek w UK 19:39, 20 wrz 2012

Do góry
Witaj, ach jak kocham Anglię, nawet sobie nie wyobrażasz

Co roku kilka razy jeżdżę "na ogrody" i rozkoszuję się pięknymi widokami.

W Twoim ogrodzie, aby było jak najwięcej trawnika, można by fajnie wytyczyć rabaty proste, albo w formie "zygzaków". Czyli placyk zabaw dla dzieci zrobić prostokąt i wysypać korą, gdzieś zrobić rabatę wyżwirowaną, pozostałe wykorowane. Musisz zrobić plan (rysunek) ogrodu (rzut z góry) i nanieść domek dla dzieci. Karpę (korzeń) w rogu ogrodu wykarczować, bo tam można posadzić ładne drzewo.

Coś jakby na ten wzór

To projekt robiony przeze mnie dla GabiKa, u Ciebie proporcje są nieco inne, ale chodzi o styl.

Co z tym ogródeczkiem począć 19:38, 20 wrz 2012

Do góry
Czy takie coś ma szanse jako nowa sadzonka?
Bluszcz pospolity - Hedera helix 19:37, 20 wrz 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Stare okazy obficie zakwitają. Kwiaty są miododajne, często odwiedzane przez pszczoły, osy i... mrówki

Stare okazy kwitną na prawdę pięknie. Rok temu byłam przekonana, że na wielkim dębie który jest opleciony przez bluszcz, jest jakiś nowy rój pszczół, a to owady z całej okolicy przyleciały do kwiatów. Z odległości kilku metrów słychać było brzęczenie. Na kazdym - dosłownie każdym kwiatostanie - była przynajmniej jedna pszczoła

Jeśli chodzi o samą rośłinę mam mieszane uczucia. Wiem jak wygląda ona po ponad 30 latach i jeśli mam być szczera jest chyba wtedy nieusuwalna. Pędy robią się grube i zdrewniałe i po przycięciu nie wygląda to zbyt dekoracyjnie. A trzeba ciąć ze dwa - trzy razy w roku, aby utrzymać w ryzach. Wydaje mi się, że na ogrodzenie stara roślina jest zbyt ciężka (tzn po tych 20 latach chyba płot wywróci) jednak na budynku radzi sobie dobrze i nie wygląda, aby czyniła jakieś szkody. Jedynym problemem może być właśnie chęć jej przycięcia jeśli budynek jest wysoki. A puścić wolno nie można chociażby z tak banalnego powodu, jak konieczność udrożnienia rynien.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:34, 20 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"Przecież nigdy deszcz nie pada w Kalifornii
To banany lecą z nieba tak jak deszcz ..."

Pada,pada ,ale Tobie Sebek niech nie pada.
Baw się dobrze i gratuluję kolejnej setki
Kolorowe rabaty 19:16, 20 wrz 2012

Do góry
marzena napisał(a)

Dla porównania dwa tytonie czerwony i w nogach hortensji zielony

bardzo ładne zestawienie
musze też pomyśleć o tytoniach , bardzo ładne są
a ten Twój ukrywany zakątek tez bardzo fajny - podoba mi sie

No na tej rabacie frontowej nr 3 jeszcze nic nie ma Konika ,bukszpan dwie żurawki testuję ,tam co nieco jeszcze tymczasowo posadzone więc tytoń przy hortensji się przydał
Kolor jest ładny
Dziękuję Marzenko za ciepłe słowa.
Wypatrywałam cię w wiadomościach jak pokazywali co Donald robi jak ... Czasami przypadkiem można wypatrzeć
ogrodoweimpresjejolki 19:10, 20 wrz 2012

Do góry
Megi napisał(a)
Pyszności pokazujesz, uwielbiam własnoręcznie wyhodowane owoce, jakby miały inny smak

Mają inny smak - lepszy
A oprócz jabłek z działki zawsze jeszcze coś przynoszę

Dzisiaj jeszcze pomidory Dużo zielonych na krzakach ... Jak się nie dojrzeją na krzakach to w domku w ciemnym miejscu na pewno

Warmińskie dylematy 19:10, 20 wrz 2012

Do góry
Megi napisał(a)

Ja bym je pewnie ustawiła w skupieniu w trójkącie blisko przy pniu buka.
Żurawki zamień z kulkami małymi, bo żurawki będą mniejsze niż kulki i powinny być po zewnątrz.
Kolorowe rabaty 19:08, 20 wrz 2012

Do góry
Pwl napisał(a)

Może ktoś zna hostę ,która pięknie pachnie ? Dostałam ją od koleżanki, chciałam mieć jakąś ,która kwitnie na biało.Koleżanka przypomniała sobie o mnie i przywiozła jesienią zaszczepkę .Nie miałam pojęcia ,że naprawdę będzie taki ładny zapach Niestety nie podano nazwy

Hej Martek, będę mógł Ci pomóc bo WIEM hehe To jest jedna z pierwszych opatentowanych
host z 1965 roku. Jej pełna nazwa to 'Royal Standard'. Pachnie słodko podobnie do jaśminu

Serdeczne dzięki Marku bardzo się cieszę i jeszcze więcej wiem niż oczekiwałam.
Bardzo dziękuję
Kolorowe rabaty 19:07, 20 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Rzadko robię zdjęcia temu zakątkowi bo i mało się w tym sezonie tu dzieje.Przekwitają lilie to zwykle w jednorocznych siła i bylinach,ale jednych i drugich w tym roku tu mało.Po prawej stronie jest kawałeczek nowego biedaczka za 5 zł może da radę przezimować ...?

Cudne to zestawienie i ten zakątek
Dlaczego tak rzadko go pokazujesz?

Konfrontacja na wprost nie jest tak ciekawa

Powiem ci coś Tess w słodkiej tajemnicy .rozchodniki znam od dziecka i niestety jako ozdoba "ogródków" cmentarnych.
Jednak przełamałam się jak zobaczyłam pierwszy raz tą roślinę w pięknej kompozycji bukietowej z ciętych kwiatów .\
Rozchodnik ma dużo walorów.Wychodzi ślicznymi różyczkami potem jest długo zielony i również atrakcyjny kiedy już zakwitnie swoimi barwami .
Stawiam na niego u siebie jak widzisz nawet ładnie komponują się przy nim inne kwiaty .Tu rudbekia i barbula oraz gasnąca już biała jeżówka
Blaski i cienie nowego życia 19:06, 20 wrz 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu- mam prośbę do Ciebie o radę w sprawie rozmnażania berberysów-są dorodne

czy dzielić je odrywając boczne odrosty????

Berberysów nie rozmnaża się przez podział, nie mają też odrostów, rozmnażamy przez ukorzenianie sadzonek (patyczków) albo może nawet i odkłady można zrobić z takich co dadzą się przygiąć do ziemi.
Ogród Leny. 19:04, 20 wrz 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Madżenko bardzo dziękuje
Wiktorio napisałam na priv

W tej donicy kompozycje się zmieniają-rosły lawendy ale dwie wysadziłam do gruntu ,bo i tak by nie przezimowały.Za rok pewnie znów posadzę lawendę bo łądnei się odznacza na tle żuwopłotu

Zdjęcia:

Nie Lenko nie chodzi mi o żurawki chociaż są piękne.Widziałam u mnie różne podobne,może i taka też była,ale miałam już zakupy ze sklepu niedaleko i zabrakło mi już kasy poszłam z ciekawości co dają w drugim ogrodniku ))))))

Chodzi mi o tą roślinę o kolorowych listkach zdjęcie przy kloniku Co to jest i co z tym się robi ?Płoży,zwisa ?Słońce lubi ?
ogrodek w UK 19:00, 20 wrz 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie, podgladam Was od jakiegos czasu dzis postanowilam sie odezwac, przepraszam za brak polskich znakow, mieszkam jak tytul wskazuje w UK; rok temu zamieszkalismy w w domku szeregowym; zarowno dom jak i ogrod byly w oplakanym stanie, ale powoli ograniamy, do tej pory koncentrowalismy sie na wnetrzu teraz czas na ogrod; zostal wyczyszczony, ziemia przekopana i ubita ponownie pod trawe; teraz czeka nas nawiezienie czarnej ziemi (Szefowa zdaje sie zwie ja kartoflowa) a potem rozwiniecie trawy; M jest zwolennikiem trawnika od plotu do plotu ja jednak chcialabym torche roslin przy tarasie i wzdluz plotu; roslin mam niewiele pomyslow jeszcze mniej; nie bede oryginalana jak powiem, ze zarowno kule bukszpanowe jak i hosty i zurawki podobaja mi sie bardzo wiec chcialabym je gdzies umiescic; ogord jest dosc sloneczny, slonce wstaje po stronie lewej i zachodzi po prawej, latem swieci dosc dlugo, taras jest nasloneczniony caly dzien, zato dol ogrodu jest zacieniony przez drzewa sasiada;
moze ktos mialby ochote podzielic sie jakims pomyslem? bylabym wdzieczna, pozdrawiam ewa

Ogród Leny. 19:00, 20 wrz 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Irenko będzie dobrze - mi też jeden brązowieje ...

Mirko Twój ogród za 6 lat będzie znacznie łądniejszy niż mój-bo skoro tutaj trafiłaś, to unikniesz masę błędów i niepotrzebnych wydatków.

Marzenko no plan jest taki ,aby cisy stworzyły szczelną ścianę - myślę że za rok będzie bardziej efektownie

Aga z Allegro kupowałam 3lata temu i już ten sprzedawca nic nie sprzedaje.Musisz obserwować jakie są oferty,śledzić komentarze i ryzykowac-ja tak zrobiłam i chwalę
Jeżeli chcesz sadzić szczelny żywopłocik, to ja bym kupiła te po 3.5 i posadziła głębiej(są łysawe).
Sprawdzę je w tym tyg.jak chcesz i umówimy się na priv.

Odnośnie spotkania - nie dam rady być

Marto pytasz o żurawkę? Kupiłam bez etykiety i prawdopodobnie jest to Żurawka Marmalade.

A czosnek to nie szczypiorek tylko Allium senescens montanum var. glaucum.

Mira zgadzam się z Tobą w 100% - mimo to ja tam lubię zaglądać i "polować" bo ceny są przyjazne.A co do jakości to zależy co - kupiłam tam wiele drzewek,hortensji,Wiąza Camperdowni który w innych szkółkach kosztował około300zł a ja dałam 160 - więc sama widzisz.Oczywiście wybór jest ograniczony jeśli chodzi o ilość roślin i czasem ciężko kupić hurtem...Denerwuje mnie to bo potem łatam i łatam po pare sztuk

W Krakowie też wybór wiekszy ale do Batko mam bliżej

Może polecisz mi jakieś Twoje ulubione centra?

Lenka muszę jeszcze raz o czosnki bo znalazłam w jednym ze sklepów ,ale one kwitną w pół kola nie całe czy to były by te ?Bo jak przyglądam się temu na zdjęciu to one nie są chyba też pełną kulką ?A ty się ze mną masz )))))))))
Co z tym ogródeczkiem począć 18:59, 20 wrz 2012

Do góry
Pojeździłam dzisiaj po moich szkółkach i niestety trawek tam nie uświadczysz a jak już coś mają to nie potrafią powiedzieć co to jest
Kupiłam trzy żurawki bo więcej nie było i dwa bukszpany
Popracowałam dzisiaj nad moją rabatką i przedstawiam wam rezultat oczywiście jeszcze nie końcowy ,ale już jest lepiej

A może z bukszpanem i wtedy dać jeszcze szpaler na łuku?
Czy ta azalia pasowała by w tym roku ,tam jest najwięcej słońca.Za azalią posadzę hortensję pnącą

Cis przesadzony

tak to by wyglądało ,brakuje czegoś w tan powstały kącik i jeszcze coś do przodu.
Czekam na wasze opinie
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 18:55, 20 wrz 2012

Do góry
Safoya napisał(a)
Szalenie podobają mi się takie graby, tylko nie wiem jak je wyprowadzić, co to za odmiana i czy w ogóle będę je w stanie w takiej formie utrzymać. W końcu na zdjęciu wyglądają na bardzo wysokie a trzeba jakoś po ludzku je przycinać.
Macie jakiś inny pomysł?

Wydaje mi się, że samemu trudno wyprowadzić taki szpaler. Trzeba mieć wiedzę i doświadczenie cięciu. Są sprzedawane duże drzewa szpalerowe już odpowiednio uformowane. Nie jest to tania sprawa. Nie chce tu podawać linków, ale jak wpiszesz drzewa szpalerowe to ci wyskoczą odnośniki.
ogrodoweimpresjejolki 18:50, 20 wrz 2012

Do góry
Do podjadania na działce oprócz jabłek mam w tej chwili dojrzewające się winogrona Muscat

Rosną na południowej ścianie altanki i chwytają każdy promyk słońca
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:48, 20 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ustrojstwo pod nazwą pikownik w cenie 12,99

Przyda sie do wtykania cebul gdzie większych dołków nie wykopię

Zdecydowanie lepszy sprzęt na twardą ziemię od sadzarki po użyciu której miałam odciski na rękach ...
ogrodoweimpresjejolki 18:44, 20 wrz 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)

Suszarka wolna, więc produkuję jabłkowe chipsy na jesienne wieczory

O dołączam się, ja też tak jabłka suszę tylko jak to zrobię to znikają ekspresowo, bo dzieci je uwielbiają - robisz z deserowej odmiany? takie bielutkie ładne...

To jest odmiana Champion, która właśnie dojrzewa w połowie września Bardzo je lubię, są twarde, soczyste, kwaskowe i "strzelające", czyli takie jak lubimy
Pozostałe dwie jabłonki to jedna bardzo wczesna owocująca w tym samym czasie co papierówka i odmiana bardzo późna, która zbieramy dopiero w październiku i jemy w zimę

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:43, 20 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj kolejny dzień pełen wrażeń Pojechaliśmy rano z Danusią na Bronisze - szaaaaleństwo zakupowe - pełne auto Ja sobie kupiłem dwa podkłady na wianki, dendrobium za 10 zł, potem w ogrodniczym berberysa na wymianę A Danusia - 4 hortensje, bukiet lewkonii, a do zimozielonego 4 stożki bukszpanowe (śliczne i tanie ) i 2 wrzośce Zawieźliśmy, ustawiliśmy i pojechaliśmy - do ogrodu z lustrem To był szok . Prawdziwy ogrodowy cadillac! Cudnie tam na każdym cm kwadratowym A potem pojechaliśmy jeszcze do 2 centrów ogrodniczych ( a może 3?) - no i znów wróciliśmy z pełnym autem - tym razem to już przesada - wypchane po brzegi Kupiłem sobie żurawki na front - fliczne A reszta do zimozielonego - w końcu oprawa szklanej kuli musi być tak samo piękna jak samo ciurkadełko

I nie martwcie się - mamy duuuuużo zdjęć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies