Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

akanta 20:11, 30 lis 2012

Dzidka napisał(a)

.Mszyce bywały przez kilka pierwszych lat a potem pojawiły się owady i biedronki.Tak naprawdę to jak nawet się pojawią niebawem gdzieś znikają.Może mam w ogrodzie wielu pomocników co je lubią.Zawsze można je otrząsnąć pędzelkiem lub silnym strumieniem wody.

Nadrabiam nieobecność .
Skuteczniej będzie jeśli dodasz do oprysku ocet.
.Dzidziu czytałam ,że jest wręcz szkodliwy / -to rozcieńczony przefermentowany spirytus/ przy okazji jak to ktoś chciał zakwaszać octem ziemię pod rododendronami.Szare mydło w płynie lub płyn do naczyń natomiast jest wskazany.A najlepiej ekologicznie -przez otrząsanie,zmiatanie albo oprysk maceratem,gnojówką z krwawnika,czosnku,cebuli,wrotycza,pokrzywy,rumianku i mniszka.Można kilka połączyć .Ziele zalać w beczce,po 7-10 dniach polać konewką .Dobrze też to wpłynie na odżywienie i niszczenie grzybów w podłożu.Z tego powodu zasadziłam kępę wrotycza ,wykopanego na łące.
akanta 20:20, 30 lis 2012

adom1206 napisał(a)
To teraz chyba wizję rabatki pod oknem muszę zmienić wobec tej propozycji.

Po lewej str.od bodziszka i posłonka rośnie Róża Rosarium /różowa/ a po prawej tuż przy zakończeniu donicy w gruncie kępa malw .
akanta 22:01, 30 lis 2012

malgocha1960 napisał(a)
Aniu,piszesz,ze idziesz w kierunku zimozielonych,a ja jakos uwielbiam cały czas krzewy lisciaste,zwłaszcza pęcherznice.Mam już 6 gatunków i w ofercie u Szmita widziałam nowości z pecherznic,musze znależć dla nich jeszcze miejsce.

Małgosiu to pokazuj je tutaj jeśli masz zdjęcia,bardzo proszę.! Lisciaste też lubię ale gdy spadną liście to tak jakoś pustawo mi się robi .
akanta 19:07, 03 gru 2012

Sypneło ......

Dzidka 21:00, 03 gru 2012

akanta napisał(a)

.Mszyce bywały przez kilka pierwszych lat a potem pojawiły się owady i biedronki.Tak naprawdę to jak nawet się pojawią niebawem gdzieś znikają.Może mam w ogrodzie wielu pomocników co je lubią.Zawsze można je otrząsnąć pędzelkiem lub silnym strumieniem wody.

.Dzidziu czytałam ,że jest wręcz szkodliwy / -to rozcieńczony przefermentowany spirytus/ przy okazji jak to ktoś chciał zakwaszać octem ziemię pod rododendronami.Szare mydło w płynie lub płyn do naczyń natomiast jest wskazany.

Muszę przyznać, że zdziwiła mnie ta wiadomość.
Stosujemy ze znajomymi tę metodę oprysku na mszyce i nikt nie zauważył nic niepokojącego.
A pamiętasz może przy jakim stężeniu zauważono szkodliwość i czego ona dotyczyła.

Skłonna jestem uwierzyć, że 10 % ocet zastosowany powierzchniowo może szkodzić.

Marlenaa 21:01, 03 gru 2012

Cudowne widoki, zima jednak jest piękna Pozdrawiam.
zaczarowanaa 21:08, 03 gru 2012

akanta napisał(a)
Sypneło ......

CUDNIE!!
akanta 21:21, 03 gru 2012

Dzidka napisał(a)

.Dzidziu czytałam ,że jest wręcz szkodliwy / -to rozcieńczony przefermentowany spirytus/ przy okazji jak to ktoś chciał zakwaszać octem ziemię pod rododendronami.Szare mydło w płynie lub płyn do naczyń natomiast jest wskazany.

Muszę przyznać, że zdziwiła mnie ta wiadomość.
Stosujemy ze znajomymi tę metodę oprysku na mszyce i nikt nie zauważył nic niepokojącego.
A pamiętasz może przy jakim stężeniu zauważono szkodliwość i czego ona dotyczyła.

Skłonna jestem uwierzyć, że 10 % ocet zastosowany powierzchniowo może szkodzić.

[/quote

Dzidko ,pisało tam aby apsolutnie go nie stosować i było jakieś konkretne wytłumaczenie ale dokładnie nie pamiętam.Tyle,że mnie przekonało.Ostatnio gdzieś czytałam o miksturze na bazie Cocacoli przeciwko grzybom ,czego to ludzie nie wymyślą.Ja jednak jestem za metodami stosowanymi i sprawdzonymi przez stulecia przez ogrodników i zielarzy.Przepraszam ,nie dodałam ,że tego płynu do naczyń można dodać do maceratu z ziół dla lepszej przyczepności.
akanta 21:33, 03 gru 2012

zaczarowanaa napisał(a)

Sypneło ......

CUDNIE!!

Dzięki.Ale czy nie sądzisz ,że zimą jest zbyt pusto ?Tak nabrałam ochoty aby jeszcze nasadzić dużo zimozielonych np.iglaczków.?Dzisiaj otrząsałam śnieg z cyprysików i tak sobie pomyśląłam,a czy dam radę jak będzie ich więcej.No może to jakieś wyjście aby posadzić płaczące i niższe kuliste formy.One tak się nie wyłamują pod tak ciężkim śniegiem i łatwiej sięgnąć.
akanta 21:36, 03 gru 2012

Marlenaa napisał(a)
Cudowne widoki, zima jednak jest piękna Pozdrawiam.

Marlenko ,piękna -ale dla mnie tylko na kilka dni ,a potem mam już dośc ! Wystarczy się napatrzeć i już zaczyna się tęsknić za wiosną.Czy ty tak myślisz ?