W nocy pracuję, a jak mam chwilkę to siedzę na Ogrodowisku na którym juz i tak nie ogarniam.... i nawet na ulubione nie chodze....... trudno.. dobrze, że jest praca. I oby była jak najdłuuuuuużej.........
Od 4 sierpnia udało mi sięposadzić liliowce -prezenty i z tyłu dałam 3 nowe jeżówki jak gerbery........ i nowe zdobyczne piwonie......
a tym wjazdem to raczej bym się już zainteresowała, bo ten krwężnik na niski nie wygląda
masakra - czy oni wogóle mają tą drogę w planach ?????!!!!!!
Jak napisała Joanka - skandaliczny skandal !!!!!!!!!!!!!
tak więc dokupiłam na rabatę cieniolubną pod wiązem suchodrzew chiński lonicera pileata, ponoć zimozielony i kwitnie na biało;l wzięłąm jeszcze 2 lawendy i 2 tawuły, te co na gazonie, barwinek wariegata i 2 bluszcze i wiśnie szczepione na pniu
a to wczorajsze, co juz posadziłam
i moje trzmieliny na pniu posadzone i uciekam, reszta kiedys tam...
Pszczółko, obleciałam sklepy Kulasa i tak, klon letni jest, po 170 zł, wysoki na około 2.5-3m; wklejam zdjęcia, są ładne i facet mówi, że one wolno rosną, czyli łatwiej ich pokrój i wygląd kontrolować
potem wywal foty, ale chciałam pokazać, a mniejszych w ogóle nie ma
Irenko.. dzięki za propozycję Oj taki domek to super sprawa........ i piwniczka. której nei mam ...buuu
Martek... miskanty moje wszystkie majabiały pasek w środku, a są różne odmiany.....
Patrząc po kępie to masz dwie rózne odmiany w jednym miejscu, po lewej ten czewony wygląda na taki jak mój, tylko u mnie wielka kępa, a u Ciebie jeszcze mała.... Po prawej (ten mniejszy) ma inne liscie (szersze) i inny kłos.......
Możesz podziabać trawy i teraz, ale dużo lepiej późną wiosną. Teraz część ci podzabanych uschnie, a szkoda... bo kępki i tak malutkie.....
Moja teoria mówi, że lepiej jedną a wiekszą kępkę niż 2 malutkie. Podzielisz jak sie rozrośnie ta jedna.... i zrobisz dwie.. a tak ani jedna ładna ani dwie..... a trawy i tak co kilka lat pasuje przedziubywać w celu odmłodzenia...... bo w środku robią sie stare i brzydkie......
Ale to moja teoria........
Miskan jest wysoki... Jest wyższy ode mnie pobiegłąm sprawdzić... i pada.... tzn podlewa
A Maryśka pod wpływem deszczu się łamie i trawy też... rozwaliło się to paskudnie
Ale barbulka dostała barw intensywnie niebieskich...
Dziś miałem dzień z sekatorem i odkryłem, że moja kalina ukorzeniła sobie 3 pędy. Sadzonki nie są może olbrzymie, ale może ktoś chce?
Niestety z powodu czasowego lenistwa (wstyd się przyznać) nie mam fotki z pełni kwitnienia, ale tak zapowiadała kwitnienie w tym roku:
Miałam taka kalinę,, przez pierwszy rok była sliczna w drugim coraz gorzej wygladała,, gałązki jakies zdrewniałe listki co raz mniejsze a kwiatki nikłe Nie wiem co sie stało Wykopałam ją i niczego nie zauwazyłam w ziemi ani na korzeniach Po przesadzeniu juz nie doszła do siebie .Rosła w pełnym słońcu ,pewnie to było przyczyna ,podlewałam ją codziennie wiec sucho nie miała Jakąs przyczyna byc jednak musiała .Ładne drzewko
Ewo Pszczółko, w tym roku gwiazdami jesiennymi w ogródku warzywnymi są astry , zdetronizowały aksamitki
]
Wspaniałe widoki, nie tylko ten z astrami, ale cytuję, bo chyba najbardziej mnie zachwycił, w dodatku jest nowy i jednorazowy. I co ja widzę - sporo żółci i pomarańczu mamy w tym roku, aksamitki, liliowce, nagietki, świetnie.
Krysiu jak ładnie trawy u Ciebie bujnęły!! I jaka limka!!!
Kolejna inspiracja z tujkami Danica - podobają mi się
Od Borbetki:
PS wczoraj byłam w trawkach, nie kupiłam Ci niestety piórkówek/roplenic... były po 8 a nie po 5 zł i bardzo przebrane... oddam Ci pieniazki jak sie zobaczymy, chyba ze na konto Ci przelac?
pozdrowka!!
Alez ładny ten tytoń, a ja w tym roku nie miałam to sie u Ciebie napatrzę
A proszę i nie krępuj się wąchaj )))))))
Pozdrawiam Ewo
Dzień dobry.
Marcia nie znam tego Twojego "Tytonia" a jest b. piękny i kusi mnie zapachem, co to za roślina, czy to z nasion, czy rozsady, i jak się nazywa, i czy zimuje.
Też mam takie funkie białe ale też nie znam niestety nazwy, natomiast rozrosły się ponad miarę, lubią nawóz w każdej postaci
Pozdrawiam
Bogusławie drogi to są jednoroczne tytonie ozdobne.Są różnej wysokości ten tu konkretny zielony jest średniego wzrostu jakieś może ma 50 cm jest z nasionek można kupić wiosną gotowe sadzonki Kolory są różnie chyba tylko niebieskiego i pomarańczowego nie ma
Na 220 stronie przytula się bordowy wyższy egzemplarz,który po zeszłorocznym kwitnieniu wysiał się sam
Jeszcze gdzieś wcześniej na froncie jest różowy niższy .Pachną sobie jak otwierają kielichy.W słońcu tytoń ma zamknięte i opuszczone w dół [/quote
Serdeczne dzięki, u Ciebie jak zwykle pięknie, za bramą robota im się pali w rękach, ale kiedyś w końcu skończą i będzie pięknie.
Jak dżdżownice kalifornijskie ...))))))
Basiu ja przychodzę z pytaniem o winogrona.Co ja z tym wszystkim teraz mam czynić?
Sadzonka z tamtego roku Ajwasz się nazywa jak dobrze zapamiętałam.Mam gdzieś zapisane
Wszystko mnie interesuje począwszy od tego co to za plamy do cięcia Bardzo cię proszę o pomoc to moje pierwsze winogrono ,owoców nie miały,a powinny już ?To ich drugie lato u mnie