Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:44, 05 sie 2011

Do góry
Ładny tarasik

Ale chciałam Ci podpowiedzieć w innej sprawie. Otóż wcale nie musisz układać obrzeża z kosti, żeby kora się nie wysypywała

Wyciągasz falisty plastik, podbierasz ziemi na około 5 cm niżej a nawet więcej niż krawężnik kostki, a ten nadmiar usypujesz łagodnie na środku, Ma powstać takie łagodne wzniesienie. My tak robimy i jest ok. Poszukam jakiegoś zdjęcia, ale z opisu tez powinnaś wiedzieć jak to zrobić. Te fale są niezbyt esetyczne... pozdbądź się ich i podpierz ziemię
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 14:38, 05 sie 2011

Do góry
Ode mnie naj,naj,naj

Miniaturowy ogródek 14:37, 05 sie 2011

Do góry
Do pracy masz super Nieraz w W-wie trzeba 30 km w korkach z jednej strony na drugą np. jade do Radości to ponad 30 km. Zgroza

Moim zdaniem błędem było przygotowanie całej gleby pod ogródek. Należało przejechać całe rabaty i przegryźć, wymieszać tę glebę z kompostem, czy próchnicą po całości i dopiero wypoziomować teren i sadzić rośliny, pod kwaśnolubne dosypywać ziemi kwaśnej.

Może przy okazji Cię odwiedzę, bo jeżdzę tamtędy to coś doradzę

Nie doczytałam, czy dostaliście tego cisa na kiju?
Miniaturowy ogródek 14:19, 05 sie 2011

Do góry
GabiK napisał(a)

W ogródku jest kilkanaście bergenii, jedna postanowiła zakwitnąć:

Musisz ją stamtąd zabrać jak przekwitnie, bo ją zaduszą sąsiednie rośliny.
Miniaturowy ogródek 14:16, 05 sie 2011

Do góry
magja_ napisał(a)
Gabi - no toć rosną Ci roślinki! .... Ogród rusza "z kopyta w drugim - trzecim" roku po posadzeniu... Nigdy nic nie jest idealne - poza zdjęciami z ogrodu Danusi - ale Marta pisała, że tam wszystko sztuczne i czeka tylko na kamery i aparaty)

Marta pisała w żartach, wszystko nie jest sztuczne Wszyscy widzieli, że nie z plastiku. Po prostu dużo w ogrodzie pracuję, żeby tak wyglądało, a wiem co zrobić, więc nie napracuję się bez powodu. Mnie jest dużo łatwiej niż osobie początkującej
Miniaturowy ogródek 14:15, 05 sie 2011

Do góry
O Ja też mieszkałam przy Wołoskiej

Przyczyna tego stanu rzeczy może być to, że ziemia pod spodem jest nieprzepuszczalna, kopiąc dołki pod rośliny tworzymy jakby "doniczkę bez dna", za dużo wody - doniczka się wypełnia i korzenie stoją w wodzie, po czym jeśli ta sytuacja utrzymuje się długo -korzenie z braku tlenu zamierają.

Podobną sytuację miałam w ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja kiedy to warstwa martwicy sięgała 2,5 m. Wierciliśmy tutaj dziury wypełniane potem żwirem, aby dostać się do warstwy przepuszczalnej. Pod wszystkie duże drzewa są także wywiercone dziury, a pod małe ręcznym wiertłem do przepustów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:52, 05 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A masz swój wątek? To u siebie, a jeśli nie to w Topiary albo Wątek o topiarach

Nie mam swojego wątku. Wkleję w wątku topiarowym .
To właśnie tu 12:01, 05 sie 2011

Do góry
To miejsce pominęłam zupełnie w swojej fotorelacji, ale jakim cudem?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:00, 05 sie 2011

Do góry
Witaj na forum Ogrodowiska, nie dziwię się, że nie dotarłaś do końca mojego wątku

Oprócz forum korzystaj także z artykułów, jest też wyszukiwarka tematów, watków itd, która znacznie ułatwia szukanie informacji.

Napisz jakiej pomocy potrzebujesz. Z Twoich okolic jest na pewno Shrekol - Przemek, ja też nie jestem daleko

Od czego zacząć, poczytaj na początek serię artykułów Jak zaprojektować i założyć ogród
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:53, 05 sie 2011

Do góry
A masz swój wątek? To u siebie, a jeśli nie to w Topiary albo Wątek o topiarach
Mata przeciw chwastom 11:48, 05 sie 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Popieram Danusię w kwestii niekorzystnego wpływu agrowłókniny w ogrodzie.
Nigdy u siebie jej nie stosowałam, chociaż na początku miałam sporo pielenia.
Szkoda tylko, że w przeświadczeniu wielu ludzi panuje opinia, że położenie agrowłókniny to cudowny sposób na uniknięcie chwastów. Jak wiemy cudów nie ma i po jakimś czasie chwasty rosną, tyle, że na wierzchu, przerastają tkaninę i o wiele trudniej wtedy je wypielic.

Agrowłóknina (mata p. chwastom)
Mata przeciw chwastom 11:47, 05 sie 2011

Do góry
Wklejam jeszcze swoją wypowiedź z innego wątku, odnośnie zamierania bukszpanów:

Jak wykopaliśmy te bukszpany, to korzenie miały tuż pod matą, bo rozpaczliwie szukały tlenu, gleba była zamulona. Mata przeszkadza w normalnej i naturalnej wymianie materii organicznej, kora się nie rokłada, bo niby jak - jest odizolowana, sucha jak pieprz, mata po jakimś czasie od pyłu coraz gorzej przepuszcza wodę, chwasty i tak rosną, przesadzanie czegokolwiek jest utrudnione, nawożenie także.

U tego klienta padły także "smaragdy". Powiedziałam sobie - nigdy nie zgodzę się na maty.
U mnie nawet pod żwirem nie ma.
Systematyczne pielenie na początku i potem spokój. Dlatego jestem przeciwna matom.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:32, 05 sie 2011

Do góry
Pokażesz bukszpany? Jak się cieszę z ich ceny, że nawet nie wiesz
Ogrodowy salon nad wodą 11:29, 05 sie 2011

Do góry
magja_ napisał(a)
A mój mąż mówi, że jak wyrośnięte i zdrowe to wszystko współgra I chyba ma dużo racji - poza tym uwielbia właśnie realia polskiej wsi Klimat jaki dają wyrośnięte krzaczory i drzewa chyba ciężko jest nadrobić projektem "od nowa". A żurawek nasadzić zawsze można Ewa podejrzyj ogród z cisami - jak stare przyjęło nowe. Tak mi się przynajmniej wydaje - że tam już był "stan zastany".

To racja. Tylko trzeba stare krzewy trzymać w ryzach, zwłaszcza jeśli są gęsto nasadzone.
Albo podcinać im niższe partie wyprowadzając w górę. Wtedy pod nimi można posadzić byliny.
Ogrodowy salon nad wodą 11:25, 05 sie 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, to ja doprecyzuję moje pytanie: chodzi o zdjęcie powyżej. Odległość między klonem bordowym a zielonym. Czy koronę klonów można przycinać naookoło, czy zostawić je na żywioł?

Chętnie podpatruję modernizacje starszych ogrodów i sama już nie wiem co lepsze, budować od zera czy nie od zera?

Klony rosną w odl. około 4 metrów, a może nawet więcej.
Klonów palmowych nie przycina się, chyba że musisz, bo ma fytoftorozę i zamierają pędy.

Co do modernizacji, to zależy...
Jeśli w ogrodzie jest napchane zbyt dużo roślin jedna na drugiej i każda inna, to bardzo trudno go modernizować.
Natomiast jeśli ogród posiada dorosły drzewostan, który tylko trzeba skorygować i dosadzić nowe rośliny uzupełniając w niższe piętra - to miodzio taka robótka. Uwielbiam modernizować ogrody.

np. tu Modernizacja - za taką nie przepadam, zawsze mnie boli głowa jak robię

Ten miał żywopłoty, większe okazy drzew iglastych (sosna, jodła, kosodrzewiny, trochę tui, cisy, natomiast wszystkie drzewa liściaste, byliny i stawy - zrobiliśmy 15 lat temu. Wtedy nie było tak różaneczników, żurawek i ładnych host, tylko zwykłe zielone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:19, 05 sie 2011

Do góry
Po prostu piękna hortensja i już
Hydrangea paniculata "Limelight" - hortensja bukietowa

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:14, 05 sie 2011

Do góry
justi napisał(a)
Te hortensje tak szybko rosną? To ja chyba za blisko swoje posadziłam. Ale będę miała krzaczoraaa nawet dwa krzaczoryy

Przy stawie mam dwa okazy w jeden dołek posadzone. Im nie szkodzi tak gęsto, będzie gąszcz czy las, jak kto woli

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:12, 05 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Danusia leje miód na moje serce, to znaczy że za 3 lata mam szanse zobaczyć taki hortensjowy gąszcz u siebie??

Nawet wcześniej. W zeszłym roku dzielnie pdlewałam nawozami do hortensji, w tym roku wcale, przez te deszcze nie chciałom się nic
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:10, 05 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Danusiu - a co tam słychać w ogrodzie - bo wczoraj mało Cię tu było

Byłam w rozjazdach do wieczora
Dziś może wsadzę wreszcie te ostróżki, robimy staw... ale kiepsko nam szło przez te deszcze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:08, 05 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Danusiu, mam pytanie do Ciebie, specjalistko ogrodowa - czy jest szansa na przeżycie cisów i bukszpanów wys.ok.70-90cm wykopanych i przeniesionych z bryłą ziemi teraz, o tej porze roku w inne miejsce? Mam szansę na zakup takich pięknych, gęściutkich, strzyżonych w kule i stożki okazów w niewiarygodnej cenie 30zł/szt., ale oferta możliwa do zrealizowania tylko teraz

Myślę, że tak - tylko muszą mieć ciągle wilgotno, fajnie by było, abyś mogła je także cieniować przed prażącym słońcem.

A powiedz, gdzie jest taka oferta - bo może też bym cosik kupił

Jasne, że jest, nastarsze przesadzałam 14- letnie w ogrodzie z zapożyczonym krajobrazem, uda się tylko podlej dobrze i kontroluj w czasie upalnej pogody (tylki czy będzie takowa?)

Nie patrzcie tylko na robinie, to pierwsze, potem były drugie i potem już przerzuciłam się na wiśnie kuliste.

O Matko, namów Pana, żeby Ci więcej nasprzedawał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies