Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród - podmokły, gliniasty teren 09:24, 17 wrz 2012

Do góry
Dziękuję za udział w dyskusji oraz za cenne rady.

Chyba doszukałem się popełnionego błędu.

Nasypałem ziemię w niecki, gdzie zbierała się woda.

Teraz, po deszczu, te miejsca zamieniają się w galaretę, bo woda nie spływa na niższe tereny, tylko przesącza się przez ziemię aż do gliny i tam zostaje uwięziona:

Aby to naprawić, muszę zebrać ziemię, wyrównać podłoże gliniaste i wtedy znowy rozsypać ziemię:

Przed nasypaniem ziemi przekopię glinę z piaskiem (kolor czerwony).

Po tej operacji woda, nawet jak przesiąknie przez warstwę ziemi i dotrze do gliny, to powinna po tej glinie spłynąć na niższy teren. W ten sposób pozbędę się podtopień korzeni roślin.

Czy mój pomysł jest dobry?
Proszę o ocenę.
W Gąszczu u Tess 09:21, 17 wrz 2012

Do góry
Ozz napisał(a)

Ale ładnie ta rabatka wygląda z tymi żurawkami, już sobie ją wyobrażam za rok jak się ładnie rozrosną pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:16, 17 wrz 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Prawdziwa katarynka i prawdziwa papuga, ale klimaty.
I super ogrodniczka, prawdziwy talent, więc nagroda być musi. Gratuluję.

Też zwróciłam uwagę na to zdjęcie, super! Danusiu niesamowicie wyglądaliście, fascynująca impreza
Rozpoznawanie odmian róż 09:16, 17 wrz 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Agatko, to był pierwszy kwiat?
A masz jej zdjęcie z profilu?
FL podobnie jak i Balzac ma pojedyncze, dość duże kwiaty, obie róże na początku nie kwitną obficie, raczej wydają po kilka kwiatów, co utrudnia identyfikację.

Aniu, mam jeszcze kilka zdjęć - oto one. A to poprzednie zdjęcie to juz prawde mówiąc nie pamiętam czy to był pierwszy kwiat, ale jeśli nie pierwszy to jeden z pierwszych. A teraz już nie ma ani jednego pąka i dość sporą plamistość.
A tak przy okazji - pytałaś kiedys czy taka moja różą Dainty Bess jest zdrowa - no i teraz moge powiedzieć, że jak do tej pory nie złapała nic absolutnie, mimo, że własnie ta NN z plamistością dość blisko niej posadzona Coraz bardziej mi sie ta Dainty podoba i dokupie drugą. Być może jest taka zdrowa także dlatego, że kupiona w bardzo dobrym miejscu i druga róża od nich - Jalitah, też cały czas czyściutka, bez najmniejszej plamki. Źródło pochodzenia chyba tez ma znaczenie.
Serdeczne pozdrowienia

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:54, 17 wrz 2012

Do góry
Hej Gosiu!
Zima idzie To prawda, sporo tu szkółek, ceny też nie są najgorsze. Bywa - wiadomo - drożej i taniej, ale znaleźć czego się szuka w znośnej cenie można. Chyba że szuka się cisowych kulek - nigdzie jeszcze nie widziałam, jedynie Tracz ma takie niezbyt wielkie po 250 zł/szt...

Dzisiaj jak zwykle rozpoczęłam dzień od przechadzki - krótkiej- po ogródku. Duża rosa, mokro... do tego pierwszy raz mamy kreta w ogródku, który rujnuje mój i tak niespecjalny trawnik od frontu A do tego przed ósmą sobie kopał, widziałam jak się ziemia ruszała na szczycie nowego kopczyka! Brr masakra... muszę coś wymyślić żeby się go pozbyć

Takiego poczochranego bukszpana przywiozłam z nowej działki - może się przyjmie mimo uszkodzonych korzeni...

Sporo gałęzi mu złamałam, bo bardzo kruchy jest... porobiłam sadzonki i wsadziłam je między funkie na nowej rabacie pod maliny. Może się przyjmą, chociaż to nienajlepszy czas na ukorzenianie...

W piątek sadziłam trawy - na froncie Morning Light w 3 miejscach, z tyłu od wschodu Gracilimusa (
4 sadzoneczki):
Gracilimus - dodałam strzałki żeby widać go było, bo mały :

Dalszy ciąg żurawkowej rabaty z Gracilimusami z tyłu:

I za Marikenem jeszcze jeden mały:

Morning Light z przodu - przekwitły w większości jeżówki i rudbekie, powycinałam je...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:54, 17 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu , cudnie wyglądasz.Zdjęcie jak z bajki Dziewczynka z wrzosami.
ogrodoweimpresjejolki 08:53, 17 wrz 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)

Zostawiam Wam mój "wielokropek" i obiecuję, że wpadnę wieczorkiem zobaczyć co u Was

Porównanie z wielokropkiem bardzo trafne
Obejrzałam też zakupy- rozchodnik prezentuje się bardzo ładnie. Udalo mi się go upolować kilka lat temu, ale chyba musze mu zmienić miejsce, bo jestem nim troszkę rozczarowana - nie kwitnie zbyt okazale ...

Danusiu, mam nadzieję, że z rozchodnikiem będę miała więcej szczęścia, bo i Ania asc troszkę się na niego skarżyła. Już gadam do niego i śmieją mi się oczy na jego widok, to może się odwdzięczy w przyszłym roku rozrastając się i kwitnąc obficie

pozdrawiam
Ogród wiewiórek 08:53, 17 wrz 2012

Do góry
Dzień dobry,

ależ nam miło!! tyle osób do nas przyszło! bardzo dziękujemy i w te pędu odpowiadam:

Danusiu: tak - spotkałyśmy się w Broniszach (a imię moje: KOR-DY-LI-NA). Z tymi ekranami to bym nie przesadzała, bo cisy sobie tak rosną i rosną a ja je jedynie spłaszczam od góry

Jagodaa: srebrzysta roślinka oto coś, co my nazywamy mrozy (nie wiem, czy to nazwa oficjalna, kupiłyśmy ją na rynku za jakieś totalne grosze).

A tak w ogóle: głupio mi było się wpisywać na wątkach innych tak bez przedstawienia, ale że już się przedstawiłam - to i opory minęły Bardzo mi więc miło, ze tyle uroczych ogródków do nas przyszło!

I jeszcze mam trzy zdjęcia naszych "latosich " plonów (a wniosek z nich taki, że zdjęcia robi się na dworzu...) :

Zimozielony ogród przy białym domu 08:49, 17 wrz 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Rzeczywiście gigantyczne!

To jest sympatyczne zdjęcie,takiego jeszcze chyba Witek nie miał

Ale żurawiska !!!!
ogrodoweimpresjejolki 08:47, 17 wrz 2012

Do góry
Megi napisał(a)
Zawitałam tutaj, poprzez wątek Ani Monte i od razu trafiłam na ciekawe zakupy, a że sama jestem posiadaczką Mega Mindy, to jeśli autorka się nie obrazi, wklejam horti z mojego ogródka - tegoroczne zdjęcie, pierwszy rok u mnie, mam nadzieję, że ładnie się rozrośnie i w przyszłym roku mocniej zapełni się kwiatami

(Jolu, gdybyś nie chciała tutaj tych zdjęć, to daj znać, wykasuję)

Witaj Megi

Zanim moje będą kwitnąć oczy będę cieszyć Twoimi - dziękuję

Zakupy w większości już wsadzone w grunt, a hortensje osobiście wsadzał M. przygotowując im podłoże
Może się okaże, że chłopak ma "dobrą łopatę" do roślin
Zajrzę do Ciebie i zapewniam, że zawsze u mnie będziesz mile widziana
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:27, 17 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak zawsze precyzyjnie dobrane detale. Pięknie
Pozdrawiam
Ogród z Czerwonym mostkiem 01:09, 17 wrz 2012

Do góry
Kaisia napisał(a)
Mosteczek z trawą red baron

Zachwycający ogród
Ogród Botaniczny we Wrocławiu 00:41, 17 wrz 2012

Do góry
alipnarium

resztę zdjęć postaram się wrzucić jutro
O....! 00:39, 17 wrz 2012

Do góry
witajcie
dzięki za wizyty i mile słowa
jutro zaczynam wędrówkę po Waszych ogrodach...dopiero niedawno wróciłam...
tam, gdzie byłam tez było trochę roślin/kwiatów...

Ogród Botaniczny we Wrocławiu 00:36, 17 wrz 2012

Do góry

rośłiny sadzone wokół zbiorników wodnych

Ogród Botaniczny we Wrocławiu 00:34, 17 wrz 2012

Do góry
Ogród wody - czyli rośliny wodne, mostki, przeprawy i fontanny

W Gąszczu u Tess 00:34, 17 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
A to na cześć Ozzi:

ja ciągle mam w planie jeszcze malowanie swoich, ale czy zdążę przed zimą...
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 00:31, 17 wrz 2012

Do góry
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 00:29, 17 wrz 2012

Do góry
No pewnie! W przygotowaniu mam tulipany botaniczne tarda no i ciągle ,,ręce nie dochodzą" do zrobienia i posadzenia traw ozdobnych w donicach - czekają ustawione rządkiem zasłaniając mgiełką żwir na dole.

Powoli przenoszę też kradzione i darowane sadzonki koleusów (pokrzywki) do skrzynek balkonowych - dobrze gdyby przed zimą się rozrosły, a po przymrozkach je zabiorę do domu.

Drugą młodość przeżywają goździki (chińskie?), bo kwitną jak niemądre już wszystkie 4 sztuki, muszę im znaleźć chyba jakiś kawałek gruntu by mogły przezimować.

Ech, tyle rzeczy stoi i czeka na zrobienie

Na akcent pozytywny zamieszczam kolejne okazy z serii ,,rośliny dla starych kawalerów", po tillansii czas na drzewko szczęścia

p.s. a pisałam już, że posiadam ,,kubańskie oregano"?
Ogród Botaniczny we Wrocławiu 00:26, 17 wrz 2012

Do góry
ścieżki edukacyjne - np. z roślinami jadalnymi (tutaj kukurydza)

budki dla ptaków

i różnorodne kompozycje rośłinne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies