Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ania i róże i cała reszta :) 14:32, 10 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aniu narysowałam ( w Paincie- jak zwykle wyszło paskudnie) linie rabaty wokół balkonu, ale z troszkę przesuniętym środkiem ciężkości. Może źle to widzę na zdjęciach, ale myślę że może tak zmieści się starej rabaty z prawej strony.

Magnolio, czyli chodzi o ten rysunek po lewej?
Ta rabata i tak muisiałaby zostac pewnie zmieniona, bo znów wyższe krzaczki byłyby z przodu i miałabym kłopot co posadzic za nimi (iglak, róża pnące, berberys).
Ania i róże i cała reszta :) 14:28, 10 paź 2012

Do góry
Teraz, gdy podniesiemy głowę, widac dalszy plan, czyli rabaty wzdłuż ogrodzenia
Znów od lewej

na prosto, na dole zdjęcia widac kawałek 'jeża'

i w lewo

Ania i róże i cała reszta :) 14:27, 10 paź 2012

Do góry
Odnośnie nadania poprawnego kształtu rabat - zrobiłam mały kolaż tej części ogródka, nie jest on idealny, ponieważ rabata wzdłuż drogi (tam gdzie są iglaki) jest najdłuższa, a rabata z prawej strony wzdłuż siatki jest o 1/3 krótsza.
Ale chciałam, żeby było widac jak rabaty są rozłożone względem siebie.

Przypomnę plan

Widok z balkonu patrząc od lewej (od wejścia do ogródka)

ze śrdoka balkonu

i przechodzimy na prawą stronę

Ania i róże i cała reszta :) 14:27, 10 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

No, to na dobrą noc.. myślimy, co by tu zrobic z tą stroną. Jeż się Wam nie podoba, może zmienic mu kształt, może też poąłczyc z balkonem?
Całkiem zlikwidowac nie za bardzo mam jak, bo nie mam miejsca na tak duże rośliny.
To moja najstarsza rabata, nie wiem jak tu wykopac taką jukę na przykład .
tu była sprawa połączenia

Aniu,
a nie wchodzisz w ogóle na ten balkon?.. bo jeśli połączysz obie to nie będzie przejścia.
No i czy połączenie da się pogodzić z kształtem dopiero co zrobionej rabatki?
Jeśli chciałabyś je obie połączyć znalazłam taką inspirację - ogród podmiejski.
http://www.terra_ogrody.republika.pl/wtajemniczym.html
a gdyby jej nadać bardziej "angielski" kształt z obwódką bukszpanową?

Bukszpan muszę kupic, bo ten co miałam wymarzł mi ostatniej zimy.
Ale obwódke zrobiłabym gdzie indziej, o tym później .
Masz rację, pod balkon muszę wejśc, tak to wygląda gdy stoję w ogrodzie

Pomyślałam, że jeżeli rabata będzie jedna, łącząca obie strony, to na środku musiałabym posadzic coś niskiego - macierzankę, niskie trawki czy coś, żeby nad nimi przejśc. Lub zrobic ścieżynkę z kamienia między roślinkami. Lub zrobic według pmysłu Danusi, przypomnę

a tu połączone

W cieniu - zacieniona 14:15, 10 paź 2012

Do góry
Zapełniam swoją spiżarkę w przetwory...ulubione powidła śliwkowe.bardzo wysmażone,gęste i bez cukru.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:33, 10 paź 2012

Do góry

nr 2 wrzesień/12

O jak rany pięknie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bardzo fajnie pomyślałaś, czy ja mogę prosić o info co tam jest???

A te książki to same ciekawostki, tu negocjacje w biznesie, tu coś o kłamstwach, rozumiem, że chcesz prowadzić rozmowy biznesowe bardzo prawdomównie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:48, 10 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Karolino dziękuję, ale aż mi głupio, przecież nawet zdjęcie nie jest fajne! chyba tylko hortensje i róże

a to zdjęcie porównawcze, sorki, że modelki tez są; rabata gazonowa i okolice;
nr 1. kwiecień/12 i nr 2 wrzesień/12

o.....ja.....cię..... ale zmiana. Jak byłam u Ciebie to chyba mówiłas, że ta rabata jest do przeróbki. Z trudem ją rozpoznałam i w głowie szukałam intensywnie lokalizacji
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:39, 10 paź 2012

Do góry
i moja lektura na sen zimowy;
pierwsza dla przyjemności, J. Kaczmarka już czytałam, ale wracam, bo ważne spostrzeżenia i wnioski na temat rodziny, a druga, coś należy wyszukać na ten ponury listopad...........

a to lektura...nieustanna....polecam i nie należy się zniechęcać

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:37, 10 paź 2012

Do góry
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:21, 10 paź 2012

Do góry
i letnie akcenty w niemal połowie października - moje róże nadal obsypane kwiatami, teraz bez oporów scinam e do wazonów i flakonów, które rozstawiam po całym domu zatrzymujac lato...do tego pachnąca lawenda...

[
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:18, 10 paź 2012

Do góry
Jesienne kolory w przedogródku, żurawka marmelade idealnie wkomponowała się ze swoimi kolorami...w tle przebarwiające się hosty patriot...

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:17, 10 paź 2012

Do góry
skarpy nie pokarze, bo obecnie straszy, ale pokażę moje cacuszko, ktore kupiłam i które pokochałam - czarny bez Black Lace...uwielbiam za kolor, ażurowe liście i za to, że wyglada jak japoński klon, a zimuje jak bez

Trawki i kwitnąca po raz drugi lawenda

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:13, 10 paź 2012

Do góry
Wrzosowisko wypiękniało, jesień to jego czas - nadal nie sypnęłam na podwyższona rabatę żwirku, bo czeka na obsadzenie krokusami i tulipanami...

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:10, 10 paź 2012

Do góry
Trawy szaleją...nie zrobiłam zdjęć wszystkim, miskanty na hortensjowej są mojego wzrostu prawie i zaczynają puszczać miotełki (Variegatusy już mają, gracillimus chyba zamierza)!!!

Rozplenice - podobnie jak u Diany - zrobiły się gigantyczne, jedna już cała w kocich ogonkach - druga jest mniejsza i sadzona później i jeszcze nie wypuściła kitek

I moja ulubiona ostatnio hortensja Unique - kupiona przypadkiem w zastępstwie Limki, ale tak pokochalam kolor jej kwiatow, że dokupiłam drugą na skarpę, ta z hortensjowej tez wiosną powędruje na skarpę, a w jej miejsce wsadzę limkę

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:05, 10 paź 2012

Do góry
Dzięki Dianka i dziękuję wszystkim za kciuki i pytania i troskę

Szybciutko wrzucę - ku pamięci - zdjęcia jesiennego ogrodu...

Rabatka przy tarasie od dawna ze żwirkiem i trawami....ale juz niestety brak zaslon na tarasie - wiatry dają nam w kość....

Aspirin Rose cała w pąkach - posadziłam ją w sierpniu, a ona kwitnie po raz trzeci od tej pory
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:38, 10 paź 2012

Do góry
Karolino dziękuję, ale aż mi głupio, przecież nawet zdjęcie nie jest fajne! chyba tylko hortensje i róże

a to zdjęcie porównawcze, sorki, że modelki tez są; rabata gazonowa i okolice;
nr 1. kwiecień/12 i nr 2 wrzesień/12

Wichrowe wzgórze 11:31, 10 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Jesień na całego...
Róże coraz wolniej rozwijają kwiaty, liście krzewów, miłorzębów, piwonii i bodziszków mają pięknie przebarwione liście. Poranne mgły w połączeniu ze słonkiem wyglądają ślicznie. Nadchodzi czas jesiennych prac związanych z przesadzaniem roślin i sadzeniem nowych. Szkoda, że dzień taki krótki...

Róże ukojenie dla oczu..
"czas jesiennych prac związanych z przesadzeniem roślin" - i ukojenie dla duszy

Cóż to za piękne róże?...
Świat róż nieznany.. odkrywam i oczy przecieram ze zdumienia, że tyle odmian.. i co jedna to piękniejsza...

To róża Pirouette - bardzo ładna róża, obficie kwitnąca.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 11:28, 10 paź 2012

Do góry
Pomocy!.Kto przygarnie Elę?.Oto jej historia:urodziła się na ogródkach w Bytomiu.Głodna i wycieńczona przyszła i prosiła o życie. Mama ją porzuciła...Wszyscy radzili,żeby ją zostawić to natura rozwiąże problem,ale ja nie mogłam. Ona by tam umarła. Na tej mokrej zimnej ziemi. Zabrałam ją do domu mimo ostrego sprzeciwu męża (on jest alergikiem i teraz cały czas kaszle i się męczy). Koteczka jest super inteligentna. Jedną dobę uczyła się korzystać z kuwety. Teraz już sama chodzi i załatwia swoje potrzeby.Śpi całą noc zamknięta w transporterze. Otwieram jej drzwiczki, idzie siusiać, potem pije mleczko, bawi się, zaczepia nas, w ogóle się nie boi, biega między nogami domowników. Nie narzeka, nie płacze...kochana...ale słodycz.Mój mąż planuje odwieźć ją do schroniska.Co robić?
Ogród Sylwii od początku :) 11:28, 10 paź 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Sylwia Ty masz cudowny ogród!
Jesienią też pięknie, uwielbiam kolorowe liście na ziemii. To jest cały urok jesieni, wcale bym ich tak szybko nie zamiatała. Jak idziesz w góry złotą jesienią to to jest to co najpiękniejsze.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 11:19, 10 paź 2012

Do góry
Chociaż już wiem że na poniższej rabacie przed rozplenicami będą tulipany botaniczne. Wymyśliłam sobie tulipany tarda.

I jeszcze za tym dużym kamieniem doszłam do wniosku żeby posadzić jakieś mini drzewko...
Klona japońskiego jakiegoś o czerwonych liściach.
Nie za dużo grzybów w barszczu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies