Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 14:28, 10 paź 2012

Teraz, gdy podniesiemy głowę, widac dalszy plan, czyli rabaty wzdłuż ogrodzenia
Znów od lewej

na prosto, na dole zdjęcia widac kawałek 'jeża'

i w lewo

AniaDS 14:32, 10 paź 2012

magnolia napisał(a)
Aniu narysowałam ( w Paincie- jak zwykle wyszło paskudnie) linie rabaty wokół balkonu, ale z troszkę przesuniętym środkiem ciężkości. Może źle to widzę na zdjęciach, ale myślę że może tak zmieści się starej rabaty z prawej strony.

Magnolio, czyli chodzi o ten rysunek po lewej?
Ta rabata i tak muisiałaby zostac pewnie zmieniona, bo znów wyższe krzaczki byłyby z przodu i miałabym kłopot co posadzic za nimi (iglak, róża pnące, berberys).
AniaDS 14:35, 10 paź 2012

magnolia napisał(a)
chciałam Ci jeszcze powiedzieć że nie wiem za bardzo co jest na rabacie pod ogrodzeniem. Jakieś tuje, róże, tak?
Napiszesz co tam jest? Rosnie tam cos jako tło? Słabo widze na zdjeciach.
Tam warto by było żeby było ładne tło dal róż.
Poza tym myślałam jak pospinac Twoje rabaty jeśli masz sporo różnych róż. I myśle że trzeba wybrać kilka gatunków bylin pasujących do róż, najlepiej w zdecydowanych kolorach- fiolety, granaty, zielonkawe żółcie- barwy które pasują do kolorów róż i powtarzać je plamami wszędzie. Nic innego- tło, rózne róże i byliny w kilku gatunkach. Kocimiętki, szałwie, przywrotniki, lawenda, może bodziszki, może brunnery czy niezapominajki, gdzieniegdzie coś smukłego- naparstnice, może ostróżki, czosnki . I tyle

Mam podobne zdanie co do doboru roślin, tylko nie wiem, jak to posadzic, żeby jedno nie zagłuszyło, albo nie zasłoniło drugiego.
Zaraz spróbuję zaznaczyc i opisac, co tam rośnie.

Jest tam jałowiec ogolony od dołu, krzewuszka, kilka lilii, rh, dwie małe azalie, winobluszcz na siatce, który kiedyś ma byc tłem.
Evchen 14:45, 10 paź 2012

Aniu, moim zdaniem tak mogłoby być fajnie:
rabata pociągnięta do tyłu - wychodząca symetrycznie w ogród w stosunku do lewej strony.
Okrągła różanka pośrodku różanki mogłyby być większe roślinki, a dookoła róże jednego lub różnych odmian...

AniaDS 15:02, 10 paź 2012

Czyli to

rozrysowane zbliżonymi kolorami do tego, co rośnie

-fioletowe - śliwa Pisardii
-fioletoworóżowa róża, różowe i białe - w różnych odcieniach róże
-lawendowe z tyłu - wysokie astry
na łuku, przed śliwą (bardzej na lewo) biała angielka a przed nią na fioletowo - młode sadzonki lawendy, przed nią nie zaznaczone kolorem goździki pierzaste.
łuczek od prawej strony, ten kończący rabatę ma na obrzeżu kostrzewy, częśc z nich już się rozrosła, druga częśc była bardzo mała, więc dopiero przyrasta.
AniaDS 15:05, 10 paź 2012

Evchen napisał(a)
Aniu, moim zdaniem tak mogłoby być fajnie:
rabata pociągnięta do tyłu - wychodząca symetrycznie w ogród w stosunku do lewej strony.
Okrągła różanka pośrodku różanki mogłyby być większe roślinki, a dookoła róże jednego lub różnych odmian...

A gdybym to przesunęła tak, żeby juka nie szła pod szpadel?
Byłaby na obrzeżu na przykład, z nia okrywowe, niskie róże i w środku rabaty figurka lub zegar słoneczny, według pomysłu Danusi.

AniaDS 15:07, 10 paź 2012

Albo bardziej w tą stronę
Evchen 15:11, 10 paź 2012

Aniu, jeśli już - to jukę w środek koła bym dała. Tylko , że wtedy chyba nie różanka a byliny -- te, co na rabatach

Ale wiesz. .ja nie znam się za bardzo, tak mi jakoś intuicja podpowiada
popcorn 15:15, 10 paź 2012

Ojej ale się dzieje!!! Fajnie że Dziewczyny pomagają! Mój winobluszcz za nic nie chce być tłem, wlazł na samą górę siatki i sobie górą idzie... a dół i środek pusty
pozdrawiam!
an_tre 18:30, 10 paź 2012

Aniu masz niezły pasztet do rozwikłania na pewno zrobisz jak ci najbardziej będzie pasowało, ale ja bym zrezygnowała z tego jeża i tym podobne i wyszła z rabatą po obu stronach wejścia na balkon, nie musi być symetrycznie ale po prawo rabata większa ( na lewo już masz) okalająca łagodnym łukiem aż na szczyt domu, wtedy jukę można posadzić bardziej pod murem i obsadzić niższymi, widziałam tam chyba żurawki
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies